Energetska efikasnost

Ljetna škola o obnovljivoj energiji kao pokretač lokalnog razvoja

Slika: GIZ ORF-EE

Objavljeno

25.08.2016.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.08.2016.

Komentari

0

Podeli

Već dvanaestu godinu za redom, u periodu od 21. do 27. avgusta, općina Fojnica u Bosni i Hercegovini je domaćin regionalne ljetne škole na temu održive energije i energetskog planiranja. Organizator je Regionalni centar za obrazovanje i informisanje (REIC), u saradnji sa njemačkom organizacijom za razvoj i saradnju GIZ, Konrad Adenauer fondacijom, Heinrich Böll fondacijom, te Centrom za ekonomski, tehnološki i okolinski razvoj (CETEOR). 

Fojnica, koja obiluje geotermalnom energijom, svoje prirodne resurse, između ostalog, koristi za grijanje zgrada i bazena za plivanje. To su pozitivni primjeri načina na koji obnovljivi izvori energije mogu omogućiti održiv razvoj lokalne zajednice, što je također jedan od razloga zašto je upravo ovaj grad odabran za domaćina događaja.

Ovogodišnja ljetna škola obuhvata nekoliko tema, počevši od održivog razvoja, prilagođavanja klimatskim promjenama i ublažavanja njihovih posljedica, preko iskorištavanja obnovljivih izvora energije na nivou lokalne zajednice, te prijenosa najboljih praksi Njemačke i EU zemalja na zemlje Jugoistične Evrope (JIE). Događaj također ističe značaj integralnog razmišljanja i odlučivanja sa fokusom na mlađe generacije i njihov potencijal za doprinos i unaprijeđenje debate na temu energije.

fojnica-summer-school_web_795x407
Slika 1: Učesnici dvanaeste regionalne Ljetne škole u Fojnici u posjeti hidroelektrani Mujakovići 

Suštinski cilj ljetne škole je jačanje kapaciteta budućih generacija stručnjaka na polju planiranja javnog dobra i održivog razvoja.

Kao praktični dio programa, u sklopu integralnog i interaktivnog plana aktivnosti, učesnici su imali priliku posjetiti hidroelektranu Mujakovići, geotermalno postrojenje u Fojnici i na Prokoškom jezeru.

Proces odabira ušesnika u ljetnoj školi je vrlo zahtjevan i konkurentan. Odabrani učesnici su uspješni mladi profesionalci, studenti i studentice master i doktorskih studija iz JIE i šireg područja, različitog obrazovanja i profesionalnih opredjeljenja.

Dubravka Bošnjak, voditeljica GIZ-ovog regionalnog projekta za energetsku efikasnost – Otvoreni regionalni fond za JIE, izjavila je za Balkan Green Energy News da „Studenti i mladi profesionalci koji dolaze iz velikog broja različitih zemalja i univerziteta, učešćem u ovoj ljetnoj školi imaju priliku naučiti nešto više o održivom korištenju energije i njegovom značaju sa multidisciplinarne tačke gledišta. Samim tim, učesnici i predavači ne dolaze samo iz strogo tehničkog konteksta inženjeringa, već i iz područja ekonomije, prava, novinarstva, itd. Značaj integralnog pristupa je samim tim još izraženiji“. Ona je dalje naglasila da je „ključna vrijednost ove manifestacije, pored očiglednog prijenosa znanja, ujedno i u prilici za umrežavanje, direktnu razmjenu sa iskusnim predavačima i stručnjacima, te učešće u alumni mreži“.

Program ove škole podržava prelazak na okolišno održivu ekonomiju koja efikasno iskorištava resurse sa niskim nivoom emisije ugljika.

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

25. avgust 2016. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

25. avgust 2016. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

25. avgust 2016. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

25. avgust 2016. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora