Energetska efikasnost

Ljetna škola o obnovljivoj energiji kao pokretač lokalnog razvoja

Slika: GIZ ORF-EE

Objavljeno

25.08.2016.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.08.2016.

Komentari

0

Podeli

Već dvanaestu godinu za redom, u periodu od 21. do 27. avgusta, općina Fojnica u Bosni i Hercegovini je domaćin regionalne ljetne škole na temu održive energije i energetskog planiranja. Organizator je Regionalni centar za obrazovanje i informisanje (REIC), u saradnji sa njemačkom organizacijom za razvoj i saradnju GIZ, Konrad Adenauer fondacijom, Heinrich Böll fondacijom, te Centrom za ekonomski, tehnološki i okolinski razvoj (CETEOR). 

Fojnica, koja obiluje geotermalnom energijom, svoje prirodne resurse, između ostalog, koristi za grijanje zgrada i bazena za plivanje. To su pozitivni primjeri načina na koji obnovljivi izvori energije mogu omogućiti održiv razvoj lokalne zajednice, što je također jedan od razloga zašto je upravo ovaj grad odabran za domaćina događaja.

Ovogodišnja ljetna škola obuhvata nekoliko tema, počevši od održivog razvoja, prilagođavanja klimatskim promjenama i ublažavanja njihovih posljedica, preko iskorištavanja obnovljivih izvora energije na nivou lokalne zajednice, te prijenosa najboljih praksi Njemačke i EU zemalja na zemlje Jugoistične Evrope (JIE). Događaj također ističe značaj integralnog razmišljanja i odlučivanja sa fokusom na mlađe generacije i njihov potencijal za doprinos i unaprijeđenje debate na temu energije.

fojnica-summer-school_web_795x407
Slika 1: Učesnici dvanaeste regionalne Ljetne škole u Fojnici u posjeti hidroelektrani Mujakovići 

Suštinski cilj ljetne škole je jačanje kapaciteta budućih generacija stručnjaka na polju planiranja javnog dobra i održivog razvoja.

Kao praktični dio programa, u sklopu integralnog i interaktivnog plana aktivnosti, učesnici su imali priliku posjetiti hidroelektranu Mujakovići, geotermalno postrojenje u Fojnici i na Prokoškom jezeru.

Proces odabira ušesnika u ljetnoj školi je vrlo zahtjevan i konkurentan. Odabrani učesnici su uspješni mladi profesionalci, studenti i studentice master i doktorskih studija iz JIE i šireg područja, različitog obrazovanja i profesionalnih opredjeljenja.

Dubravka Bošnjak, voditeljica GIZ-ovog regionalnog projekta za energetsku efikasnost – Otvoreni regionalni fond za JIE, izjavila je za Balkan Green Energy News da „Studenti i mladi profesionalci koji dolaze iz velikog broja različitih zemalja i univerziteta, učešćem u ovoj ljetnoj školi imaju priliku naučiti nešto više o održivom korištenju energije i njegovom značaju sa multidisciplinarne tačke gledišta. Samim tim, učesnici i predavači ne dolaze samo iz strogo tehničkog konteksta inženjeringa, već i iz područja ekonomije, prava, novinarstva, itd. Značaj integralnog pristupa je samim tim još izraženiji“. Ona je dalje naglasila da je „ključna vrijednost ove manifestacije, pored očiglednog prijenosa znanja, ujedno i u prilici za umrežavanje, direktnu razmjenu sa iskusnim predavačima i stručnjacima, te učešće u alumni mreži“.

Program ove škole podržava prelazak na okolišno održivu ekonomiju koja efikasno iskorištava resurse sa niskim nivoom emisije ugljika.

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

11 gradova opstina Srbiji cistije daljinsko grejanje

Čistije daljinsko grejanje za 11 gradova, opština u Srbiji

20 септембра 2022 - U Kragujevcu su sa 11 lokalnih samouprava potpisani memorandumi o razumevanju o projektima dekarbonizacije daljinskog grejanja

Evropski parlament povecanje ciljeva obnovljive izvore stednju energije

Evropski parlament glasao za povećanje cilja za obnovljive izvore za 2030. na 45 odsto

17 септембра 2022 - Evropski parlament je podržao revizije direktiva o obnovljivoj energiji i energetskoj efikasnosti i predložio da se ciljevi povećaju

Svetogorski manastiri solarne elektrane baterije skladistenje energije

Svetogorski manastiri uz solarne elektrane dobijaju baterije za skladištenje energije

16 септембра 2022 - Svetogorski manastiri će ne samo proizvoditi energiju iz obnovljivih izvora, već će koristiti hibridnu tehnologiju – solar s baterijama.

EU-ogranici-prihode-proizvodaca-jeftinije-struje-180-po-megavat-satu

EU bi da ograniči prihode proizvođača struje na 180 evra po megavat-satu

15 септембра 2022 - Von der Leyen je predstavila mere za zauzdavanje cena struje u EU, uključujući inicijativu da se faktor gasa odvoji od tog sektora