OIE

Lista 10 najvećih investitora u solarne elektrane na svetu – a na vrhu naftni gigant

naftni giganti total bp solar mercom izvestaj

Foto: lhzuniga from Pixabay

Objavljeno

06.12.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.12.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Naftno-gasni gigant TotalEnergies je kompanija koja trenutno ima najviše projekata za korišćenje solarne energije na svetu. Među prvih deset investitora u solar je još jedan velikan u sektoru fosilnih goriva – britanski BP sa svojom firmom Lightsource BP.

Među najvećim investitorima u solarnu energiju su i ogranci industrijskih i energetskih konglomerata, podružnice kompanija za upravljanje imovinom, ali i firme koje se bave samo obnovljivim izvorima odnosno solarnom energijom, pokazalo je istraživanje firme Mercom Capital Group.

Visok plasman dvojca iz čuvene naftne šestorke nazvane Big Oil, koju čine još i ExxonMobil, Chevron, Shell i ENI, je možda za neke iznenađenje, ali teško da se moglo očekivati da ove kompanije ne uđu na tržište koje je sve profitabilnije.

Šest kompanija je iz Evrope

Potvrda toga bila je i aukcija u Nemačkoj gde su se TotalEnergies i BP pristali da plate ogromne sume da bi mogli da izgrade vetroparkove na moru, što je uznemirilo predstavnike te industrije.

Ipak, valja reći da investicije naftnih giganata u zelenu energiju i dalje predstavljaju sitniš kada se uporede sa njihovim ulaganjima u fosilna goriva, na šta je ukazao i izveštaj organizacije Greenpeace. Uz to, ove kompanije su predvodnici grinvošinga.

Pomenuto istraživanje pokazalo je da se šest od deset lidera u solarnim investicijama nalazi u Evropi, tri u Severnoj Americi i jedan u Južnoj Aziji.

Njihovi projektni portfelji, kako je pokazala analiza zaključno sa junom ove godine, se prvenstveno nalaze u Severnoj Americi, a zatim u Aziji i na Pacifiku. Analizirane su tri vrste projekata: elektrane koje proizvode energiju, one koje su u izgradnji i projekti sa ugovorima o otkupu električne energije (PPA).

Uslov da kompanija bude na listi je da ima projekte u najmanje dve zemlje

Deset kompanija ukupno raspolaže sa projektima snage skoro 145 GW. Na mreži je 49,5 GW , u poređenju sa 29,1 GW u izgradnji i 66,2 GW sa PPA ugovorima.

Mercom je obuhvatio samo projekte kapaciteta najmanje jednog MW, a uslov da kompanije budu razmatrane je da imaju projekte u najmanje dve zemlje. Ovaj poslednji kriterijum, prema nekim tumačenjima, mogao bi da bude razlog zašto na listi nema kineskih kompanija.

Prema izveštaju, globalno tržište fotonaponskih uređaja imalo je vrhunsku 2022. godinu sa instaliranim kapacitetima od 191 GW, što predstavlja povećanje od 22,1 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Ukupni instalirani kapacitet solarnih elektrana u svetu premašio je jedan TW u 2022.

Kina je izgradila najviše, 86 GW ili 62,4 odsto više nego 2021, a Sjedinjene Američke Države su imale drugi najveći porast kapaciteta od 17,6 GW. Ipak, u odnosu na prošlu godinu to je za SAD pad od 8,3 odsto, sa 19 GW, pre svega, zbog neizvesnosti u snabdevanju panelima.

„Krajem 2022. kumulativni instalirani solarni fotonaponski kapacitet je premašio jedan TW, od čega je 56 odsto lociran u Kini, SAD i Japanu“, navodi se u Izveštaju.

naftni giganti total bp solar mercom

TotalEnergies posluje u Jugoistočnoj Evropi preko svoje firme Total Eren

TotaEnergies je postavio cilj da do 2025. ima elektrane na obnovljive izvore i skladišta energije snage 35 GW, a 100 GW do 2030.

Inače, Total Eren, firma u vlasništvu naftnog giganta, aktivna je u regionu koji prati Balkan Green Energy News. U Grčkoj ima 350 MW u elektranama na obnovljivu energiju koje su u funkciji ili u izgradnji i 90 MW u objektima koji rade u Bugarskoj.

Takođe je bila i jedan od pobednika na prvoj aukciji za vetroparkove u Albaniji.

naftni giganti total bp solar izvestaj mercom

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

bih berza elektricne energije djokic lakic ministri sastanak

BiH konačno dobija berzu električne energije – dva ministra energetike saglasna da je to prioritet

6. decembar 2023. - Federacija Bosne i Hercegovine i Republika Srpska dogovorile su se da formiranje berze električne energije bude prioritet

eps cena struje privreda dusan stanar

Hoće li EPS smanjiti cene električne energije za privredu?

6. decembar 2023. - Dušan Stanar piše o tome šta čeka privredu od 1. maja, do kada važi trenutna cena struje od 120 evra po megavat-satu

Severnomakedonski ESM milijardu evra dekarbonizaciju

Viktor Andonov učestvuje na konferenciji BEF 2024 i poručuje: ESM investira milijardu evra u dekarbonizaciju

6. decembar 2023. - Jedan od učesnika na Beogradskom energetskom forumu (BEF 2024) biće ESM-ov direktor za razvoj i investicije Viktor Andonov

epcg novi odbor direktora milutin djukanovic

EPCG dobio novi Odbor direktora, Đukanović reizabran za predsednika

6. decembar 2023. - Na konstitutivnoj sednici Odbora direktora za predsednika je imenovan Milutin Đukanović, koji je i do sada obavljao tu funkciju