OIE

Lista 10 najvećih investitora u solarne elektrane na svetu – a na vrhu naftni gigant

naftni giganti total bp solar mercom izvestaj

Foto: lhzuniga from Pixabay

Objavljeno

06.12.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.12.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Naftno-gasni gigant TotalEnergies je kompanija koja trenutno ima najviše projekata za korišćenje solarne energije na svetu. Među prvih deset investitora u solar je još jedan velikan u sektoru fosilnih goriva – britanski BP sa svojom firmom Lightsource BP.

Među najvećim investitorima u solarnu energiju su i ogranci industrijskih i energetskih konglomerata, podružnice kompanija za upravljanje imovinom, ali i firme koje se bave samo obnovljivim izvorima odnosno solarnom energijom, pokazalo je istraživanje firme Mercom Capital Group.

Visok plasman dvojca iz čuvene naftne šestorke nazvane Big Oil, koju čine još i ExxonMobil, Chevron, Shell i ENI, je možda za neke iznenađenje, ali teško da se moglo očekivati da ove kompanije ne uđu na tržište koje je sve profitabilnije.

Šest kompanija je iz Evrope

Potvrda toga bila je i aukcija u Nemačkoj gde su se TotalEnergies i BP pristali da plate ogromne sume da bi mogli da izgrade vetroparkove na moru, što je uznemirilo predstavnike te industrije.

Ipak, valja reći da investicije naftnih giganata u zelenu energiju i dalje predstavljaju sitniš kada se uporede sa njihovim ulaganjima u fosilna goriva, na šta je ukazao i izveštaj organizacije Greenpeace. Uz to, ove kompanije su predvodnici grinvošinga.

Pomenuto istraživanje pokazalo je da se šest od deset lidera u solarnim investicijama nalazi u Evropi, tri u Severnoj Americi i jedan u Južnoj Aziji.

Njihovi projektni portfelji, kako je pokazala analiza zaključno sa junom ove godine, se prvenstveno nalaze u Severnoj Americi, a zatim u Aziji i na Pacifiku. Analizirane su tri vrste projekata: elektrane koje proizvode energiju, one koje su u izgradnji i projekti sa ugovorima o otkupu električne energije (PPA).

Uslov da kompanija bude na listi je da ima projekte u najmanje dve zemlje

Deset kompanija ukupno raspolaže sa projektima snage skoro 145 GW. Na mreži je 49,5 GW , u poređenju sa 29,1 GW u izgradnji i 66,2 GW sa PPA ugovorima.

Mercom je obuhvatio samo projekte kapaciteta najmanje jednog MW, a uslov da kompanije budu razmatrane je da imaju projekte u najmanje dve zemlje. Ovaj poslednji kriterijum, prema nekim tumačenjima, mogao bi da bude razlog zašto na listi nema kineskih kompanija.

Prema izveštaju, globalno tržište fotonaponskih uređaja imalo je vrhunsku 2022. godinu sa instaliranim kapacitetima od 191 GW, što predstavlja povećanje od 22,1 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Ukupni instalirani kapacitet solarnih elektrana u svetu premašio je jedan TW u 2022.

Kina je izgradila najviše, 86 GW ili 62,4 odsto više nego 2021, a Sjedinjene Američke Države su imale drugi najveći porast kapaciteta od 17,6 GW. Ipak, u odnosu na prošlu godinu to je za SAD pad od 8,3 odsto, sa 19 GW, pre svega, zbog neizvesnosti u snabdevanju panelima.

„Krajem 2022. kumulativni instalirani solarni fotonaponski kapacitet je premašio jedan TW, od čega je 56 odsto lociran u Kini, SAD i Japanu“, navodi se u Izveštaju.

naftni giganti total bp solar mercom

TotalEnergies posluje u Jugoistočnoj Evropi preko svoje firme Total Eren

TotaEnergies je postavio cilj da do 2025. ima elektrane na obnovljive izvore i skladišta energije snage 35 GW, a 100 GW do 2030.

Inače, Total Eren, firma u vlasništvu naftnog giganta, aktivna je u regionu koji prati Balkan Green Energy News. U Grčkoj ima 350 MW u elektranama na obnovljivu energiju koje su u funkciji ili u izgradnji i 90 MW u objektima koji rade u Bugarskoj.

Takođe je bila i jedan od pobednika na prvoj aukciji za vetroparkove u Albaniji.

naftni giganti total bp solar izvestaj mercom

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-kompletira-Industrijski-plan-zeleni-dogovor-zakonom-dekarbonizaciji-industrije

EU kompletira Industrijski plan za zeleni dogovor zakonom o dekarbonizaciji industrije

6. decembar 2023. - Zakon o potpunoj dekarbonizaciji industrije bi uskoro mogao da stupi na snagu, čime bi EU zaokružila Industrijski plan za zeleni dogovor

uvoz-struje-severna-makedonija

Severna Makedonija: Solar doveo do smanjenja uvoza struje na svega 2,75% potrošnje

6. decembar 2023. - Rast instalisanih kapaciteta solarnih elektrana u Severnoj Makedoniji bio je 2023. za 251% veći nego prethodne godine

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

6. decembar 2023. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

Za privredu u Srbiji bice smanjene cene gasa struje

Za privredu u Srbiji biće smanjene cene gasa, struje

6. decembar 2023. - Cene struje i gasa za privredu pašće otprilike 20 odnosno 15 odsto, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović