Električna energija

Liberalizacija tržišta snizila cene električne energije 32% u Severnoj Makedoniji

marko bislimoski liberalizacija

Slika: Marko Bislimoski (Printscreen/Vlada Severne Makedonije)

Objavljeno

01.08.2019.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

01.08.2019.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Liberalizacijom tržišta električne energije cene za male komercijalne potrošače smanjene su oko 32%, izjavio je Marko Bislimoski, predsednik Regulatorne komisije za energetiku Severne Makedonije, preneli su lokalni mediji.

Ovi potrošači koriste pravo, koje je donela liberalizacija od 1. januara ove godine, da napuste regulisano tržište. On je podsetio da je cena koju su plaćali pre otvaranja tržišta bila 150 evra po MWh ili oko 9 denara za kWh.

Liberalizacija tržišta električne energije je bila uspešna, posebno za male komercijalne potrošače

Njihovi ukupni troškovi za nabavku električne energije na otvorenom tržištu su manji 32,4%, rekao je Bislimoski, i dodao da očekuje da ovi troškovi nastave da se smanjuju i u narednom periodu.

Ovaj primer, kako je istakao, pokazuje da je liberalizacija tržišta električne energije bila uspešna, posebno za male komercijalne potrošače. Inače, liberalizacija je omogućena usvajanjem novog Zakona o energetici u maju prošle godine.

Na drugoj strani, potrošačima iz kategorije domaćinstava ne odgovara cena na regionalnom tržištvu da bi izašli na otvoreno tržište. Bislimoski je rekao da je potrebno da ta cena bude upola manja da bi ovi kupci napustili univerzalnog snabdevača i sami kupovali električnu energiju.

On je naveo da je trenutna cena na regionalnom tržištu oko 65 evra za MWh ili oko 4 denara za kWh. Sa troškovima mrežarine – distribucije, prenosa i ostalih taksi, koji su ukupno oko 2 denara, cena dostiže oko 6 denara za kWh.

A, trenutna cena koju plaćaju domaćinstva na regulisanom tržištu je oko 4,5 denara, pa je za njihov izlazak na slobodno tržište potrebno da cena na regionalnom tržištu bude oko 2,5 denara, istakao je predsednik Regulatorne komisije za energetiku Marko Bislimoski.

On nije naveo kada bi to moglo da se desi, ali smatra da će snabdevači, kada se stvore uslovi, sami ponuditi odgovarajuće pakete kako bi naterali domaćinstva da promene univerzalnog snabdevača i izađu na otvoreno tržište.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

elektrodistribucija srbije kredit pametna brojila eib

Elektrodistribucija Srbije uzela kredit za ugradnju još 400.000 pametnih brojila

1. avgust 2019. - EDS i Evropska investiciona banke potpisali su ugovor o kreditu u vrednosti od 80 miliona evra kojim je predviđena nabavka i ugradnja brojila

zapadni balkan vetar solar projekti studija

Zapadni Balkan ima u razvoju projekte za solar i vetar snage 23 GW, slično kao Nemačka

1. avgust 2019. - Ostvaren je rast projekata u razvoju od 70 odsto u odnosu na godinu dana ranije, pokazala je studija Trka za vrh 2024: Zapadni Balkan

EMS najavio novi krug prijava za priključak na mrežu – rok 1.avgust

1. avgust 2019. - Elektromreža Srbije najavila je novi interval za izradu studija priključenja elektroenergetskih postrojenja na prenosnu mrežu

Lancana havarija Balkanu 21 juna prekidima dva dalekovoda ENTSO-E

Lančana havarija na Balkanu 21. juna počela je prekidima na dva dalekovoda – ENTSO-E

1. avgust 2019. - ENTSO-E je objavio da se regionalni kolaps u snabdevanju strujom 21. juna dogodio po iskakanju dva dalekovoda za 13 minuta