Električna energija

Liberalizacija tržišta snizila cene električne energije 32% u Severnoj Makedoniji

marko bislimoski liberalizacija

Slika: Marko Bislimoski (Printscreen/Vlada Severne Makedonije)

Objavljeno

01.08.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.08.2019.

Komentari

0

Podeli

Liberalizacijom tržišta električne energije cene za male komercijalne potrošače smanjene su oko 32%, izjavio je Marko Bislimoski, predsednik Regulatorne komisije za energetiku Severne Makedonije, preneli su lokalni mediji.

Ovi potrošači koriste pravo, koje je donela liberalizacija od 1. januara ove godine, da napuste regulisano tržište. On je podsetio da je cena koju su plaćali pre otvaranja tržišta bila 150 evra po MWh ili oko 9 denara za kWh.

Liberalizacija tržišta električne energije je bila uspešna, posebno za male komercijalne potrošače

Njihovi ukupni troškovi za nabavku električne energije na otvorenom tržištu su manji 32,4%, rekao je Bislimoski, i dodao da očekuje da ovi troškovi nastave da se smanjuju i u narednom periodu.

Ovaj primer, kako je istakao, pokazuje da je liberalizacija tržišta električne energije bila uspešna, posebno za male komercijalne potrošače. Inače, liberalizacija je omogućena usvajanjem novog Zakona o energetici u maju prošle godine.

Na drugoj strani, potrošačima iz kategorije domaćinstava ne odgovara cena na regionalnom tržištvu da bi izašli na otvoreno tržište. Bislimoski je rekao da je potrebno da ta cena bude upola manja da bi ovi kupci napustili univerzalnog snabdevača i sami kupovali električnu energiju.

On je naveo da je trenutna cena na regionalnom tržištu oko 65 evra za MWh ili oko 4 denara za kWh. Sa troškovima mrežarine – distribucije, prenosa i ostalih taksi, koji su ukupno oko 2 denara, cena dostiže oko 6 denara za kWh.

A, trenutna cena koju plaćaju domaćinstva na regulisanom tržištu je oko 4,5 denara, pa je za njihov izlazak na slobodno tržište potrebno da cena na regionalnom tržištu bude oko 2,5 denara, istakao je predsednik Regulatorne komisije za energetiku Marko Bislimoski.

On nije naveo kada bi to moglo da se desi, ali smatra da će snabdevači, kada se stvore uslovi, sami ponuditi odgovarajuće pakete kako bi naterali domaćinstva da promene univerzalnog snabdevača i izađu na otvoreno tržište.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

McKinsey - za dekarbonizaciju ekonomije potrebno više od 9 biliona dolara

McKinsey: Za dekarbonizaciju ekonomije potrebno preko devet biliona dolara godišnje

27 јануара 2022 - Kako bi se dostigli ciljevi za 2050, neophodna su ulaganja na globalnom nivou od 9,2 biliona dolara godišnje, 3,5 biliona više od trenutnih

Energetska zajednica regionalni sistem garancije porekla struje

Energetska zajednica pravi regionalni sistem za garancije porekla struje

26 јануара 2022 - Sekretarijat Energetske zajednice je pokrenuo projekat za uvođenje integrisanog elektronskog sistema za garancije porekla kupljene struje

Agora dekarbonizacija Zapadnom Balkanu prekogranicnog poreza CO2 EU

Agora: Brža dekarbonizacija na Zapadnom Balkanu bi ublažila teret prekograničnog poreza EU na CO2

25 јануара 2022 - Zemlje Zapadnog Balkana treba da ubrzaju integraciju svojih tržišta električne energije i da počnu da naplaćuju ispuštanje CO2, poručuje Agora Energiewende

Albanija udesetostruciti kapacitet vetra, solara 2023

Albanija će udesetostručiti kapacitet iz vetra, solara do kraja 2023. godine

25 јануара 2022 - Operator prenosnog sistema Albanije OST veruje da će 2023. kapacitet solarnih i vetroelektrana vezanih na mrežu dostići 220,4 megavata