OIE

Lego u dva vetroparka proizvede onoliko energije koliko potroši

Slika: Lego

Objavljeno

29.05.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.05.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Poznati danski proizvođač igračaka Lego ostvario je svoj cilj da iz obnovljivih izvora energije proizvede onoliko energije koliko potroši u svojim fabrikama i prodavnicama širom sveta. To je postigao posle četiri godine i uloženih 6 milijardi danskih kruna ili 800 miliona evra u dva vetroparka.

Lego od 2012. ulaže u razvoj postrojenja obnovljivih izvora energije kapaciteta 160 megavata (MW).  Poslednja investicija je bila kupovina udela od 25% vetroparka Burbo Bank Extension koji se nalazi u vodama kod Liverpula. Taj vetropark, koji je nedavno otvoren, proizvodiće čistu energiju za više od 230.000 britanskih domaćinstava, piše danski sajt State of Green.

Izvršni direktor grupe Lego Bali Pada rekao je da ta kompanija radi na tome da ostavi pozitivan trag na planeti.

„Ovo znači da smo dostigli prekretnicu od 100% energije iz obnovljivih izvora tri godine pre roka. Nameravamo da zajedno sa našim partnerima nastavimo da ulažemo u obnovljive izvore energije kako bismo stvorili bolju budućnost za buduće generacije“, rekao je Pada.

Postrojenja u koje je uložila Lego grupa proizvodi se sada više energije nego što se potroši u njenim fabrikama, radnjama i kancelarijama širom sveta. U 2016. Lego je potrošio više od 360 gigavat sati ( 360 GWh) energije da bi proizveo više od 75 milijardi lego kocki koliko je prodato te godine.

Dostizanje 100% pokrivenosti energijom iz obnovljivih izvora je cilj koji je proistekao iz partnerstva grupe Lego i Porgrama za očuvanje klime Svetskog fonda za zaštitu divljih životinja (WWF) u okviru koga se kompanije podstiču da smanje emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Vetro turbina od lego kocki

Da bi podigli svest o značaju obnovljivih izvora energije grupa Lego je napravila od kocki najveću vetroturbinu na svetu koja je ušla i u Ginisovu knjigu rekorda.

Vetroturbina visoka 7,5 metara napravljena je od 146.000 kocki a inspirisana je turbinama, visokim 200 metara, u Burbo Bank Extension, najvećem vetroparku na svetu,

Vetroturbina od lego kocki biće od ovog leta izložena u zabavnom parku Legolend u Vindzoru, u Velikoj Britaniji.

Da bi podstakao decu da razmišljaju o životnoj sredini, Lego je pozvao više stotina dece iz Liverpula i više od milion dece na platformi Lego Life na društvenim mrežama da učestvuju u građevinskim izazovima. Deca se na taj način podstiču da budu kreativna i da pomoću mašte naprave mašinu koja će koristiti snagu vetra za proizvodnju energije.

“Deca su nam vodilja i kao što preduzimamo korake da kao kompanija smanjimo uticaj na životnu sredinu nastavićemo da radimo na tome da inspirišemo decu širom sveta tako što ćemo ih uključiti u pitanja životne sredine i društvene teme”, rekao je Bali Pada.

Deca mogu da se pridruže i Planetarnoj posadi Lega na lego.com i da na taj način učestvuju u misiji zaštite planete za buduće generacije, kao i da podele svoje stavove u vezi sa pitanjima do kojih im je najviše stalo.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

29. maj 2017. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

29. maj 2017. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

29. maj 2017. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

29. maj 2017. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine