Električna energija

Kupci električne energije u Crnoj Gori dobijaće od 20 do 200 evra zbog loše usluge snabdevača 

Kupci-elektricne-energije-Crna-Gora-odsteta-losa-usluga

Slika: EPCG

Objavljeno

06.08.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.08.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Zbog neispunjavanja minimuma kvaliteta isporuke i snabdevanja električnom energijom kupci u Crnoj Gori od 8. avgusta moći će da dobiju finansijsku nadoknadu od 20 do 200 evra, saopštila je Regulatorna agencija za energetiku (RAE).

Predmet prigovora kupaca mogu biti svi događaji koji nastanu od 8. avgusta i to u roku od 30 dana od događaja koji je za posledicu imao eventualno neispunjavanje minimuma kvaliteta utvrđenog Pravilima o minimumu kvaliteta isporuke i snabdijevanja električnom energijom od strane snabdevača ili operatora prenosnog sistema.

Kupac podnosi prigovor snabdevaču sa kojim ima zaključen ugovor o snabdevanju – Elektroprivredi Crne Gore (EPCG), ako kupac nije promenio snabdevača.

Za neispunjavanje minimuma kvaliteta propisanog Pravilima predviđena je finansijska kompenzacija od 20 evra koju će dobiti kupci priključeni na distributivni sistem – pretežno domaćinstva, odnosno 200 evra za kupce koji su priključeni na prenosni sistem, navela je RAE.

U ovoj agenciji navode da mehanizam finansijskih kompenzacija ne treba mešati sa institutom naknade štete, odnosno iznosom koji operator sistema eventualno treba da isplati kupcu u slučaju štete na aparatima u domaćinstvu ili drugim oblicima štete koji mogu nastati zbog delovanja ili nedelovanja operatora.

Predmet prigovora može biti neispunjavanje minimuma kvaliteta utvrđenog Pravilima, a koje se odnosi na vreme u toku kog operator sistema mora otkloniti prekid u napajanju, ali i rokove koje moraju ispoštovati u najavi planiranih prekida, izdavanju saglasnosti za priključenje, (ponovnom) priključenju kupca, dostavljanju odgovora na prijavu o neispravnosti funkcionisanja mernog uređaja, obilasku objekta kupca, dostavljanju odgovora na prigovor o naponu i otklanjanju odstupanja napona. Takođe, i na rokove koje mora ispunit snabdevač, a koji se odnose na dostavljanje odgovora na zahtev za proveru obračuna ili mernih veličina iskazanih na računu, zahtev za izvršenje finansijske kompenzacije, zahtev za ponovno priključenje kupca i zahtev za kontrolu ispravnosti funkcionisanja mernog mesta.

Snabdevač je, kako se navodi, dužan da u roku od 15 dana odluči po prigovoru kupca, a ako kupac nije zadovoljan rešenjem snabdevača može da podnese žalbu RAE.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

McKinsey - za dekarbonizaciju ekonomije potrebno više od 9 biliona dolara

McKinsey: Za dekarbonizaciju ekonomije potrebno preko devet biliona dolara godišnje

27 јануара 2022 - Kako bi se dostigli ciljevi za 2050, neophodna su ulaganja na globalnom nivou od 9,2 biliona dolara godišnje, 3,5 biliona više od trenutnih

Energetska zajednica regionalni sistem garancije porekla struje

Energetska zajednica pravi regionalni sistem za garancije porekla struje

26 јануара 2022 - Sekretarijat Energetske zajednice je pokrenuo projekat za uvođenje integrisanog elektronskog sistema za garancije porekla kupljene struje

Agora dekarbonizacija Zapadnom Balkanu prekogranicnog poreza CO2 EU

Agora: Brža dekarbonizacija na Zapadnom Balkanu bi ublažila teret prekograničnog poreza EU na CO2

25 јануара 2022 - Zemlje Zapadnog Balkana treba da ubrzaju integraciju svojih tržišta električne energije i da počnu da naplaćuju ispuštanje CO2, poručuje Agora Energiewende

Albanija udesetostruciti kapacitet vetra, solara 2023

Albanija će udesetostručiti kapacitet iz vetra, solara do kraja 2023. godine

25 јануара 2022 - Operator prenosnog sistema Albanije OST veruje da će 2023. kapacitet solarnih i vetroelektrana vezanih na mrežu dostići 220,4 megavata