x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Kupci električne energije u Crnoj Gori dobijaće od 20 do 200 evra zbog loše usluge snabdevača 

06.08.2019. | Komentari: 0Autor:

Slika: EPCG
Kupci električne energije u Crnoj Gori dobijaće od 20 do 200 evra zbog loše usluge snabdevača 

Zbog neispunjavanja minimuma kvaliteta isporuke i snabdevanja električnom energijom kupci u Crnoj Gori od 8. avgusta moći će da dobiju finansijsku nadoknadu od 20 do 200 evra, saopštila je Regulatorna agencija za energetiku (RAE).

Predmet prigovora kupaca mogu biti svi događaji koji nastanu od 8. avgusta i to u roku od 30 dana od događaja koji je za posledicu imao eventualno neispunjavanje minimuma kvaliteta utvrđenog Pravilima o minimumu kvaliteta isporuke i snabdijevanja električnom energijom od strane snabdevača ili operatora prenosnog sistema.

Kupac podnosi prigovor snabdevaču sa kojim ima zaključen ugovor o snabdevanju – Elektroprivredi Crne Gore (EPCG), ako kupac nije promenio snabdevača.

Za neispunjavanje minimuma kvaliteta propisanog Pravilima predviđena je finansijska kompenzacija od 20 evra koju će dobiti kupci priključeni na distributivni sistem – pretežno domaćinstva, odnosno 200 evra za kupce koji su priključeni na prenosni sistem, navela je RAE.

U ovoj agenciji navode da mehanizam finansijskih kompenzacija ne treba mešati sa institutom naknade štete, odnosno iznosom koji operator sistema eventualno treba da isplati kupcu u slučaju štete na aparatima u domaćinstvu ili drugim oblicima štete koji mogu nastati zbog delovanja ili nedelovanja operatora.

Predmet prigovora može biti neispunjavanje minimuma kvaliteta utvrđenog Pravilima, a koje se odnosi na vreme u toku kog operator sistema mora otkloniti prekid u napajanju, ali i rokove koje moraju ispoštovati u najavi planiranih prekida, izdavanju saglasnosti za priključenje, (ponovnom) priključenju kupca, dostavljanju odgovora na prijavu o neispravnosti funkcionisanja mernog uređaja, obilasku objekta kupca, dostavljanju odgovora na prigovor o naponu i otklanjanju odstupanja napona. Takođe, i na rokove koje mora ispunit snabdevač, a koji se odnose na dostavljanje odgovora na zahtev za proveru obračuna ili mernih veličina iskazanih na računu, zahtev za izvršenje finansijske kompenzacije, zahtev za ponovno priključenje kupca i zahtev za kontrolu ispravnosti funkcionisanja mernog mesta.

Snabdevač je, kako se navodi, dužan da u roku od 15 dana odluči po prigovoru kupca, a ako kupac nije zadovoljan rešenjem snabdevača može da podnese žalbu RAE.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.