Energetska efikasnost

Kruševac unaprjeđuje uličnu rasvjetu uz podršku GIZ-a, SKGO

GIZ Krusevac javna rasveta

Slika: www.krusevac.rs

Objavljeno

14.12.2015.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.12.2015.

Država

Komentari

0

Podeli

Završen je remont 120 uličnih svjetiljki u centru Kruševca u sklopu realizacije pilot projekta provedenog u okviru regionalnog projekta Energetska efikasnost u asocijacijama lokalnih samouprava (EeMA) koji je finansiran sredstvima vlade Njemačke i Švicarske.

Projekt je realizirala njemačka razvojna organizacija Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) kroz svoj Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu – Energetska efikasnost  (ORF-EE) i Fond modernizacije komunalnih usluga (ORF-MMS), sa Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO) iz Srbije. Postavljen je novi sistem sa ciljem povećanja energetske efikasnosti i uštede više od 600.000 srpskih dinara (EUR 4.900) godišnje, sudeći po izvještaju objavljenom na zvaničnoj internetskoj stranici ovog grada koji se nalazi u središnjem dijelu Srbije.

Javno komunalno preduzeće Kruševac je bilo zaduženo za dizajn, javne nabavke i nadzor zamjene starih živinih sijalica sa rješenjima zasnovanim na natriju. Lokalno komunalno preduzeće je odabrano za izvođača radova nakon javnog poziva objavljenog početkom marta. Projekt je dodijeljen općinskim vlastima koje su zadovoljile tražene kriterije, od kojih se jedan odnosio na obavezu usvajanja strateškog dokumenta o energetskoj efikasnosti, izjavili su iz SKGO. Vrijednost izvršenih radova je iznosila 32.000 eura.

Voditeljica projekta, Dubravka Bošnjak, kazala je: „Od 120 prijava koje su Asocijacija lokalnih samouprava i GIZ zaprimili u pet zemalja Jugoistočne Evrope gdje se provode pilot projekti, ukupno 18 odabrano je kao najinovativnije i od značaja za lokalnu zajednicu. Među njima se našao i Kruševac“. Dodala je i da je „suštinska vrijednost projekta EeMA u jačanju saradnje između SKGO-a i općine Kruševac“.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

14. decembar 2015. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

14. decembar 2015. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

14. decembar 2015. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

14. decembar 2015. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.