Energetska efikasnost

Kruševac unaprjeđuje uličnu rasvjetu uz podršku GIZ-a, SKGO

GIZ Krusevac javna rasveta

Slika: www.krusevac.rs

Objavljeno

14.12.2015.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.12.2015.

Država

Komentari

0

Podeli

Završen je remont 120 uličnih svjetiljki u centru Kruševca u sklopu realizacije pilot projekta provedenog u okviru regionalnog projekta Energetska efikasnost u asocijacijama lokalnih samouprava (EeMA) koji je finansiran sredstvima vlade Njemačke i Švicarske.

Projekt je realizirala njemačka razvojna organizacija Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) kroz svoj Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu – Energetska efikasnost  (ORF-EE) i Fond modernizacije komunalnih usluga (ORF-MMS), sa Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO) iz Srbije. Postavljen je novi sistem sa ciljem povećanja energetske efikasnosti i uštede više od 600.000 srpskih dinara (EUR 4.900) godišnje, sudeći po izvještaju objavljenom na zvaničnoj internetskoj stranici ovog grada koji se nalazi u središnjem dijelu Srbije.

Javno komunalno preduzeće Kruševac je bilo zaduženo za dizajn, javne nabavke i nadzor zamjene starih živinih sijalica sa rješenjima zasnovanim na natriju. Lokalno komunalno preduzeće je odabrano za izvođača radova nakon javnog poziva objavljenog početkom marta. Projekt je dodijeljen općinskim vlastima koje su zadovoljile tražene kriterije, od kojih se jedan odnosio na obavezu usvajanja strateškog dokumenta o energetskoj efikasnosti, izjavili su iz SKGO. Vrijednost izvršenih radova je iznosila 32.000 eura.

Voditeljica projekta, Dubravka Bošnjak, kazala je: „Od 120 prijava koje su Asocijacija lokalnih samouprava i GIZ zaprimili u pet zemalja Jugoistočne Evrope gdje se provode pilot projekti, ukupno 18 odabrano je kao najinovativnije i od značaja za lokalnu zajednicu. Među njima se našao i Kruševac“. Dodala je i da je „suštinska vrijednost projekta EeMA u jačanju saradnje između SKGO-a i općine Kruševac“.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Tuzla dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

Tuzla će dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

20 октобра 2021 - Tuzla namerava da do 2040. spusti emisije iz grejanja na četiri odsto sadašnjeg obima putem desumporizacije, uvođenja obnovljivih izvora i širenja mreže

Zlatiborac visokoefikasna oprema za slajsovanje i narezivanje

Nabavkom visokoefikasne mašine Zlatiborac smanjio potrošnju električne energije, emisije CO2

14 октобра 2021 - Zlatiborac je nedavno preko GEFF finansijske linije za lizing nabavio visokoefikasnu opremu za narezivanje i slajsovanje suvomesnatih proizvoda, po kojima je poznat u Srbiji i regionu.

Akcioni plan Zelenu agendu Zapadni Balkan rok EU ETS 2024

Usvojeni Akcioni plan za Zelenu agendu za Zapadni Balkan donosi devet milijardi evra grantova, rok za usklađivanje s EU ETS-om 2024. godine

06 октобра 2021 - EU je pripremila investicioni paket od 30 milijardi evra, a vlade Zapadnog Balkana moraju da sprovedu klimatske reforme iz Akcionog plana za Zelenu agendu

EBRD program GEFF energetsku efikasnost domacinstva Zapadnom Balkanu

EBRD širi program GEFF za energetsku efikasnost za domaćinstva na Zapadnom Balkanu

28 септембра 2021 - Vlasnici 9.000 stanova i kuća na Zapadnom Balkanu su preko Programa finansiranja zelene ekonomije (GEFF) uložili 45 miliona evra u uštedu energije