x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Kruševac unaprjeđuje uličnu rasvjetu uz podršku GIZ-a, SKGO

14.12.2015. | Komentari: 0Autor:

Slika: www.krusevac.rs
Kruševac unaprjeđuje uličnu rasvjetu uz podršku GIZ-a, SKGO

Završen je remont 120 uličnih svjetiljki u centru Kruševca u sklopu realizacije pilot projekta provedenog u okviru regionalnog projekta Energetska efikasnost u asocijacijama lokalnih samouprava (EeMA) koji je finansiran sredstvima vlade Njemačke i Švicarske.

Projekt je realizirala njemačka razvojna organizacija Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) kroz svoj Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu – Energetska efikasnost  (ORF-EE) i Fond modernizacije komunalnih usluga (ORF-MMS), sa Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO) iz Srbije. Postavljen je novi sistem sa ciljem povećanja energetske efikasnosti i uštede više od 600.000 srpskih dinara (EUR 4.900) godišnje, sudeći po izvještaju objavljenom na zvaničnoj internetskoj stranici ovog grada koji se nalazi u središnjem dijelu Srbije.

Javno komunalno preduzeće Kruševac je bilo zaduženo za dizajn, javne nabavke i nadzor zamjene starih živinih sijalica sa rješenjima zasnovanim na natriju. Lokalno komunalno preduzeće je odabrano za izvođača radova nakon javnog poziva objavljenog početkom marta. Projekt je dodijeljen općinskim vlastima koje su zadovoljile tražene kriterije, od kojih se jedan odnosio na obavezu usvajanja strateškog dokumenta o energetskoj efikasnosti, izjavili su iz SKGO. Vrijednost izvršenih radova je iznosila 32.000 eura.

Voditeljica projekta, Dubravka Bošnjak, kazala je: „Od 120 prijava koje su Asocijacija lokalnih samouprava i GIZ zaprimili u pet zemalja Jugoistočne Evrope gdje se provode pilot projekti, ukupno 18 odabrano je kao najinovativnije i od značaja za lokalnu zajednicu. Među njima se našao i Kruševac“. Dodala je i da je „suštinska vrijednost projekta EeMA u jačanju saradnje između SKGO-a i općine Kruševac”.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.