Električna energija

Kranj pokrenuo digitalnu transformaciju u pametni grad

Kranj digitalnu transformaciju pametni grad

Slika 3fs

Objavljeno

28.09.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.09.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Domaćinstva u naselju Mlaka pri Kranju uskoro dobijaju pristup informacijama o vlastitoj potrošnji gasa, vode i struje u realnom vremenu. Kranj uvodi pametna rešenja koja će mu olakšati planiranje i reagovanje na hitne situacije i saseći gubitke komunalnih preduzeća. Grupa kompanija se uključila u digitalizaciju uključujući oblast saobraćaja i podatke o zagađenosti vazduha, nadovezujući se na lokalni projekat obnove infrastrukture.

Kranj je, u nameri da postane pametni grad, angažovao inženjere iz ljubljanske kompanije Riko i nekoliko lokalnih firmi u pilot-projektu u jednom svom naselju. One će po smernicama koje je odredila opština omogućiti prikupljanje, prikazivanje i analizu podataka sa pametnih brojila za električnu energiju, gas i vodu i postaviti senzore za kvalitet vazduha i saobraćaj.

Vlasti u gradu sa skoro 40.000 stanovnika, četvrtom po veličini u Sloveniji, iskoristiće informacije dobijene u predgrađu Mlaka pri Kranju za model koji bi trebalo da se primeni u celom Kranju, pa i u obližnjim zemljama. Cilj je da se digitalnim rešenjima poboljša kvalitet života zajednice.

Kranj pokrenuo digitalnu transformaciju pametni grad
Slika: 3fs

Kompanije dobrovoljno učestvuju u inicijativi za pametni grad

Glavni grad Gorenjske regije privoleo je firme 3fs, Iskraemeco, Komunala Kranj, Domplan, Elektro Gorenjska i Vigred da se pridruže i same obezbede sredstva. Mlaka je izabrana za digitalni preokret jer je tamo u toku rekonstrukcija infrastrukture u okviru projekta Gorki 2.

 Gradonačelnik Matjaž Rakovec obećao je da će Opština Kranj nastaviti da podržava projekte digitalizacije

Pomenuti pametni uređaji omogućavaju prikazivanje podataka za pojedina područja i u datim vremenskim intervalima preko mobilnih aplikacija. Pametna Mlaka je prvi ovakav projekat u zemlji, a predviđeno je da se završi do kraja godine.

Kranj digitalnu transformaciju u pametni grad
Slika: Gorki 2

Automatska prilagođavanja štede vreme i energiju

Obuhvaćeni su i javno osvetljenje i ugljenični otisak – emisije ugljen-dioksida. Da bi se potrošnja i svetlosno zagađenje sveli na najmanji mogući nivo, ulične lampe će raditi samo kad ima ljudi na ulici, a postoji i mogućnost prilagođavanja jačine svetla. Pri konstantnom uvidu se može registrovati svaka promena, a vlasti u gradu severozapadno od Ljubljane će lakše prepoznati nesreće i druge događaje.

Pametni sistem kojeg Kranj uvodi u svom naselju objedinjuje segmente od kontrole glodara preko bezbednosti do ispuštanja CO2

Kranj će uspostaviti pametni sistem za obaveštavanje građana ovog naselja o eventualnoj opasnosti i nepovoljnim vremenskim uslovima. Podaci o protoku vozila će se koristiti za sigurnost u saobraćaju, a hitne službe će brže moći do ugroženih jer se signalizacijom može upravljati.

S indikatorima u realnom vremenu, domaćinstva i komunalna preduzeća mogu odmah da reaguju na pucanje cevi za vodu i gas i neusklađenosti u bilansu snabdevanja i potrošnje struje i da zaštite ljude i imovinu. Senzori će prebrojavati bicikliste radi utvrđivanja trendova u mobilnosti, a pametni šahtovi su konstruisani tako da se registruje kada se otvore i da snime glodare.

Kranj će eliminisati gubitke u vodovodu

Direktor Komunale Kranj Matjaž Berčon naveo je da u sedam stotina kilometara sistema vodosnabdevanja kojim firma upravlja gubitak vode dostiže 34 odsto. Kompanija će sada kontrolisati dva glavna merača, a 485 korisnika će imati svoja brojila, tako da će svako curenje biti primećeno gotovo odmah. Voda u domaćinstvima se pre očitavala najviše šest puta godišnje, tako da je za popravku oštećenih cevi trebalo i po više meseci.

Berčon je najavio i uvođenje mera za bolje iskorišćenje kapaciteta za odvoženje otpada.

U Mlaki pri Kranju živi 1.500 ljudi. Gradonačelnik Matjaž Rakovec je izjavio da će opština nastaviti da sufinansira ovakve poduhvate.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

dalekovod-Severna-Makedonija-rekonstrukcija-modernizacija-MEPSO

MEPSO započeo rekonstrukciju dalekovoda Štip-Ovče Pole

06 March 2021 - Operater prenosnog sistema Severne Makedonije (MEPSO) započeo je radove na rekonstrukciji dalekovoda Štip-Ovče Pole, a projekat je vredan 1,41 milion evra.

Kako su operatori prenosnih sistema BiH, Hrvatske i Srbije ujedinili evropsku sinhronu zonu posle raspada na dva dela?

03 March 2021 - Najnoviji izveštaj evropske agencije ENTSO-E objašnjava kako su kompanije iz regiona obavile spajanje sinhrone zone Kontinentalna Evrope.

vetropark-vetroturbina-EPBiH

Završena izgradnja VE Podveležje 1, prve vetroelektrane u vlasništvu EPBiH

03 March 2021 - EPBiH je završila izgradnju svoje prve vetroelektrane, VE Podveležje 1, koja je ujedno i prvi proizvodni objekat koji je EPBiH sagradila u poslednjih skoro 40 godina.

srbija predlozi wbif grant transbalkanski koridor otpadne vode

Srbija nominovala projekte za grantove iz Investicionog okvira za Zapadni Balkan

03 March 2021 - Ministarstvo za evropske integracije predložilo je devet projekata za dobijanje bespovratnih sredstava u iznosu od 157 miliona evra.