Električna energija

KPA Unicon gradi elektranu u Grubišnom Polju u Hrvatskoj

Slika: Pixabay

Objavljeno

25.08.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.08.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Energostatik i KPA Unicon potpisali su ugovor o isporuci elektrane Unicon Altius 5 MVe za Grubišno Polje u Hrvatskoj. Elektrana će proizvoditi električnu energiju za lokalnu električnu mrežu, a toplotu za obližnju fabriku za sušenje drveta, sa kojom ima ugovor na 14 godina. Nova elektrana će kao gorivo koristiti drvnu biomasu, a kupcu će biti predata u jesen 2018. godine. Investitor je francuska kompanija Akuo Energy.

KPA Unicon će isporučiti elektranu na osnovu EPC “ključ u ruke” ugovora. Isporuka obuhvata projektovanje, gradnju, svu glavnu i procesnu opremu i ugradnju, puštanje u rad i obuku osoblja. Ugovor uključuje i visokotehnološki PlantSys sistem koji omogućava daljinsko pružanje podrške, upravljanje i praćenje postrojenja. Dve strane su dogovorile i ugovor o upravljanju i održavanju u trajanju od 14 godina. Elektrana će imati KPA Unicon Biograte tehnologiju.

„Akuo Energy se opredelio za custom-oriented pristup KPA Unicon i standardno tehnološko rešenje. Takođe su želeli da preuzmemo odgovornost za upravljanje i održavanje postrojenja. Veoma smo zadovoljni poverenjem koje su nam ukazali. U ovom projektu vidimo niz ciljeva koji su u skladu sa našom međunarodnom strategijom“, rekao je Kari Liukko, direktor energetskog biznisa KPA Unicon.

Energostatik ima PPA ugovor na 14 godina sa HEP-om, nacionalnom elektroprivredom, i ugovor o snabdevanju biomasom sa Hrvatskim šumama, hrvatskom Šumskom agencijom za snabdevanje, o isporuci 46.000 tona godišnje, što je 91% potreba elektrane, takođe na 14 godina.

„Za Akuo Energy je bilo ključno da izabere EPC partnera koji može podržati razvoj projekta sa ekonomičnom tehnologijom, efikasnim performansama postrojenja i sposobnošću da sve to sprovede. Cenimo custom-oriented pristup KPA Unicon i njihov način rada. Osim isporuke elektrane, želeli smo da obezbedimo dugotrajno funkcionisanje postrojenja korišćenjem njihovih znanja u upravljanju i održavanju“, naveo je Emil Bakić, direktor Akuo Energy MED.

Inače, izgradnja elektrana počela je decembra 2016. Svečanom postavljanju kamena-temeljca u Grubišnom Polju 19. maja 2017. godine prisustvovali su predstavnici republičke i lokalne vlade, kao i finske ambasade. U ime KPA Unicon tu je bio Pekka Kovanen, predsednik Odbora direktora, i Arttu Laitinen, menadžer KPA Unicon.

Neslaganje oko biomase i dalje traje 

Pre tri meseca Drvni centar (Wood Center) naručio je novi pogon za kogeneraciju (CHP) u sklopu svoje fabrike za preradu drveta u Glini. Nova elektrana imaće kapacitet od 5 MV električne energije i 12 MV toplotne energije i omogućiće proširenje kapaciteta za sušenje drveta.

U Hrvatskoj je u toku rasprava da li postoji manjak drvne biomase za elektrane. Krešimir Pećar, mašinski inženjer, izjavio je da je Hrvatska iscrpela svoju kvotu za subvencionisanje kogerativnih postrojenja na šumsku biomasu sve do 2020. godine. On je kritičan prema celom sistemu subvencija, koji, kako smatra, izvlači subvencije iz šuma kako bi obnovljive izvore energije učinio profitabilnim. Problem je što je novac poreskih obveznika izvor i subvencija i novih poslova.

Udruženje za biomasu Hrvatske (CROBIOM) i Hrvatski šumski klaster (HDK) smatraju da se biomasa proizvodi u dovoljnim količinama, a čak se izvozi zbog viših cena na stranom tržištu. Biomasa se koristi za proizvodnju energije u Sloveniji, a izvozi se i u Austriju, Mađarsku i Italiju. Sektor ima potencijal da otvoriu 5.000 direktnih i 50.000 indirektnih radnih mesta u narednim godinama.

Tags Energostatik, KPA Unicon, Akuo Energy, Grubišno Polje, HEP, biomasa, Wood Center, Krešimir Pećar, Udruženje za biomasu Hrvatske, Hrvatski šumski klaster

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

25. avgust 2017. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

25. avgust 2017. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

25. avgust 2017. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

25. avgust 2017. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora