Električna energija

KPA Unicon gradi elektranu u Grubišnom Polju u Hrvatskoj

Slika: Pixabay

Objavljeno

25.08.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.08.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Energostatik i KPA Unicon potpisali su ugovor o isporuci elektrane Unicon Altius 5 MVe za Grubišno Polje u Hrvatskoj. Elektrana će proizvoditi električnu energiju za lokalnu električnu mrežu, a toplotu za obližnju fabriku za sušenje drveta, sa kojom ima ugovor na 14 godina. Nova elektrana će kao gorivo koristiti drvnu biomasu, a kupcu će biti predata u jesen 2018. godine. Investitor je francuska kompanija Akuo Energy.

KPA Unicon će isporučiti elektranu na osnovu EPC “ključ u ruke” ugovora. Isporuka obuhvata projektovanje, gradnju, svu glavnu i procesnu opremu i ugradnju, puštanje u rad i obuku osoblja. Ugovor uključuje i visokotehnološki PlantSys sistem koji omogućava daljinsko pružanje podrške, upravljanje i praćenje postrojenja. Dve strane su dogovorile i ugovor o upravljanju i održavanju u trajanju od 14 godina. Elektrana će imati KPA Unicon Biograte tehnologiju.

„Akuo Energy se opredelio za custom-oriented pristup KPA Unicon i standardno tehnološko rešenje. Takođe su želeli da preuzmemo odgovornost za upravljanje i održavanje postrojenja. Veoma smo zadovoljni poverenjem koje su nam ukazali. U ovom projektu vidimo niz ciljeva koji su u skladu sa našom međunarodnom strategijom“, rekao je Kari Liukko, direktor energetskog biznisa KPA Unicon.

Energostatik ima PPA ugovor na 14 godina sa HEP-om, nacionalnom elektroprivredom, i ugovor o snabdevanju biomasom sa Hrvatskim šumama, hrvatskom Šumskom agencijom za snabdevanje, o isporuci 46.000 tona godišnje, što je 91% potreba elektrane, takođe na 14 godina.

„Za Akuo Energy je bilo ključno da izabere EPC partnera koji može podržati razvoj projekta sa ekonomičnom tehnologijom, efikasnim performansama postrojenja i sposobnošću da sve to sprovede. Cenimo custom-oriented pristup KPA Unicon i njihov način rada. Osim isporuke elektrane, želeli smo da obezbedimo dugotrajno funkcionisanje postrojenja korišćenjem njihovih znanja u upravljanju i održavanju“, naveo je Emil Bakić, direktor Akuo Energy MED.

Inače, izgradnja elektrana počela je decembra 2016. Svečanom postavljanju kamena-temeljca u Grubišnom Polju 19. maja 2017. godine prisustvovali su predstavnici republičke i lokalne vlade, kao i finske ambasade. U ime KPA Unicon tu je bio Pekka Kovanen, predsednik Odbora direktora, i Arttu Laitinen, menadžer KPA Unicon.

Neslaganje oko biomase i dalje traje 

Pre tri meseca Drvni centar (Wood Center) naručio je novi pogon za kogeneraciju (CHP) u sklopu svoje fabrike za preradu drveta u Glini. Nova elektrana imaće kapacitet od 5 MV električne energije i 12 MV toplotne energije i omogućiće proširenje kapaciteta za sušenje drveta.

U Hrvatskoj je u toku rasprava da li postoji manjak drvne biomase za elektrane. Krešimir Pećar, mašinski inženjer, izjavio je da je Hrvatska iscrpela svoju kvotu za subvencionisanje kogerativnih postrojenja na šumsku biomasu sve do 2020. godine. On je kritičan prema celom sistemu subvencija, koji, kako smatra, izvlači subvencije iz šuma kako bi obnovljive izvore energije učinio profitabilnim. Problem je što je novac poreskih obveznika izvor i subvencija i novih poslova.

Udruženje za biomasu Hrvatske (CROBIOM) i Hrvatski šumski klaster (HDK) smatraju da se biomasa proizvodi u dovoljnim količinama, a čak se izvozi zbog viših cena na stranom tržištu. Biomasa se koristi za proizvodnju energije u Sloveniji, a izvozi se i u Austriju, Mađarsku i Italiju. Sektor ima potencijal da otvoriu 5.000 direktnih i 50.000 indirektnih radnih mesta u narednim godinama.

Tags Energostatik, KPA Unicon, Akuo Energy, Grubišno Polje, HEP, biomasa, Wood Center, Krešimir Pećar, Udruženje za biomasu Hrvatske, Hrvatski šumski klaster

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Tople probe od 3. oktobra, grejna sezona od 15. oktobra

Počele tople probe, grejanje od 15. oktobra

04 октобра 2022 - Miroslav Čučković, gradski menadžer, je istakao da će temperature u stanovima tokom zime biti kao i prethodnih godina

epcg gvozd 2024.

EPCG obezbedio finansiranje za vetropark Gvozd

03 октобра 2022 - EPCG je okrivila pandemiju za kašnjenje realizacije projekta gradnje vetroparka Gvozd, čija je planirana snaga 54,6 MW

nemacka ulaganja Srbiji najbitniji pristup struji obnovljivih izvora

Pristup struji iz obnovljivih izvora je ključan za nemačka ulaganja u Srbiji

02 октобра 2022 - Franciska Brantner iz nemačke vlade izjavila je da je zelena tranzicija zajednički cilj njene zemlje i Srbije

vetroturbina Siemens Gamesa otpusta 10 odsto zaposlenih

Proizvođač vetroturbina Siemens Gamesa otpušta 10 odsto zaposlenih

30 септембра 2022 - Kašnjenja u isporukama i porast cena materijala doveli su kompaniju Siemens Gamesa u poziciju da gasi 2.900 radnih mesta