x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Konferencija o hidropotencijalu Zapadnog Balkana održana u Beču

03.12.2016. | Komentari: 0Autor:

Slika: Pixabay
Konferencija o hidropotencijalu Zapadnog Balkana održana u Beču

Na međunarodnoj konferenciji o hidroenergetskom potencijalu Zapadnog Balkana u Beču razmatrane su mogućnosti izgradnje modernih, velikih hidroelektrana, uz očuvanje vodnih resursa u regionu.

Organizator „Održive hidroenergetske konferencije zapadnog Balkana“ (Western Balkans Sustainable Hydropower Conference), održane u glavnom gradu Austrije od 29. novembra do 1. decembra, bila je Međunarodna finansijska korporacija (IFC). Koorganizatori su bili Savezno ministarstva finansija Austrije, Ministarstvo spoljnih poslova Norveške i Državni sekretarijat za ekonomske poslove Švajcarske (SECO).

Učesnici iz Austrije, Norveške i Švajcarske su preneli iskustva iz svojih država, gde je iskorišćenost hidropotencijala najviša u Evropi i među vodećima u svetu.

Višednevni forum je okupio stručnjake iz elektroprivrede kao i predstavnike privrednih komora i političkih tela država Zapadnog Balkana. Učesnici iz regiona su predstavili široku lepezu hidroenergetskih projekata, dok su radne grupe pokušale da izaberu najkvalitetnije projekte koji bi bili najpogodniji za ulaganje.

Kao dobar primer izazova s kojima se suočavaju zanteresovane strane može da posluži primer iz Bosne i Hercegovine, gde postoje teškoće zbog preklapanja nadležnosti na državnom, kantonalnom i oštinskom/gradskom nivou.

IFC, ustanova za finansiranje infrastrukturnih projekata i članica grupe Svetske banke, zainteresovana je za finansiranje novih velikih hidroelektrana, kakve na Balkanu nisu građene već decenijama. Finansiranje ovakvih projekata deo je Plana za klimatsku implementaciju IFC-a koji je donet u aprilu 2016. godine.

Tokom konferencije je organizovan rad po grupama, čiji su članovi bili predstavnici vlada, preduzeća i stručnjaka, a koje su razmatrale prekogranične projekte. Grupe su predstavljene projekte razmatrale s finansijskog, ekološkog, zakonskog i tehničkog stanovišta. Gosti iz nevladinih organizacija koje se bave zaštitiom sredine su pokušavale da se uvere da će se zahtevi, poput Protokola za procenu održivosti hidropotencijala (HSAP), poštovati tokom razvoja hidroenergetskih projekata.

Posebno je održan i ministarski sastanak u Saveznom ministarstvu finansija Austrije, gde se razgovaralo o projektima prekograničnih hidroelektrana, za koje bi institucije Evropske Unije bile spremne da pruže finansijsku podršku.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.