Električna energija

Konferencija o hidropotencijalu Zapadnog Balkana održana u Beču

hidropotencijal konferencija Bec

Slika: Pixabay

Objavljeno

03.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Na međunarodnoj konferenciji o hidroenergetskom potencijalu Zapadnog Balkana u Beču razmatrane su mogućnosti izgradnje modernih, velikih hidroelektrana, uz očuvanje vodnih resursa u regionu.

Organizator „Održive hidroenergetske konferencije zapadnog Balkana“ (Western Balkans Sustainable Hydropower Conference), održane u glavnom gradu Austrije od 29. novembra do 1. decembra, bila je Međunarodna finansijska korporacija (IFC). Koorganizatori su bili Savezno ministarstva finansija Austrije, Ministarstvo spoljnih poslova Norveške i Državni sekretarijat za ekonomske poslove Švajcarske (SECO).

Učesnici iz Austrije, Norveške i Švajcarske su preneli iskustva iz svojih država, gde je iskorišćenost hidropotencijala najviša u Evropi i među vodećima u svetu.

Višednevni forum je okupio stručnjake iz elektroprivrede kao i predstavnike privrednih komora i političkih tela država Zapadnog Balkana. Učesnici iz regiona su predstavili široku lepezu hidroenergetskih projekata, dok su radne grupe pokušale da izaberu najkvalitetnije projekte koji bi bili najpogodniji za ulaganje.

Kao dobar primer izazova s kojima se suočavaju zanteresovane strane može da posluži primer iz Bosne i Hercegovine, gde postoje teškoće zbog preklapanja nadležnosti na državnom, kantonalnom i oštinskom/gradskom nivou.

IFC, ustanova za finansiranje infrastrukturnih projekata i članica grupe Svetske banke, zainteresovana je za finansiranje novih velikih hidroelektrana, kakve na Balkanu nisu građene već decenijama. Finansiranje ovakvih projekata deo je Plana za klimatsku implementaciju IFC-a koji je donet u aprilu 2016. godine.

Tokom konferencije je organizovan rad po grupama, čiji su članovi bili predstavnici vlada, preduzeća i stručnjaka, a koje su razmatrale prekogranične projekte. Grupe su predstavljene projekte razmatrale s finansijskog, ekološkog, zakonskog i tehničkog stanovišta. Gosti iz nevladinih organizacija koje se bave zaštitiom sredine su pokušavale da se uvere da će se zahtevi, poput Protokola za procenu održivosti hidropotencijala (HSAP), poštovati tokom razvoja hidroenergetskih projekata.

Posebno je održan i ministarski sastanak u Saveznom ministarstvu finansija Austrije, gde se razgovaralo o projektima prekograničnih hidroelektrana, za koje bi institucije Evropske Unije bile spremne da pruže finansijsku podršku.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

BIG Shopping Centers grupa vetroelektrane Rumuniji 109 miliona evra

BIG Shopping Centers grupa pokreće projekat vetroelektrane u Rumuniji od 109 miliona evra

08 децембра 2021 - BIG Shopping Centers preuzima projekat vetroelektrane kapaciteta 102 megavata u Rumuniji, u značajnom iskoraku ka obnovljivoj energiji

energetski ugrozeni kupci energetsko siromastvo Kosovo Srbija Crna Gora

Najviše energetski ugroženih kupaca u regionu ima Kosovo*, a najmanje Crna Gora

07 децембра 2021 - Najnovija studija Energetske zajednice otkriva koliko građana je energetski siromašno, kao i greške zbog kojih pomoć ne stiže do svih kojima je potrebna

Etmax dobio koncesiju za gradnju solarne elektrane u BiH

Etmax dobio koncesiju za gradnju solarne elektrane u BiH

06 децембра 2021 - Solarna elektrana Nevesinje bi trebalo da bude treća velika fotonaposnka elektrana u Hercegovini

GEK Terna prodaje zelene obveznice za 300 miliona evra uz obavezu da smanji emisije

Grčka GEK Terna prodaje zelene obveznice, kupcima garantuje smanjenje emisija

06 децембра 2021 - Grčki građevinski i energetski gigant GEK Terna se sprema da plasira obične obveznice s klauzulom vezanom za održivost