Električna energija

Konferencija o hidropotencijalu Zapadnog Balkana održana u Beču

hidropotencijal konferencija Bec

Slika: Pixabay

Objavljeno

03.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Na međunarodnoj konferenciji o hidroenergetskom potencijalu Zapadnog Balkana u Beču razmatrane su mogućnosti izgradnje modernih, velikih hidroelektrana, uz očuvanje vodnih resursa u regionu.

Organizator „Održive hidroenergetske konferencije zapadnog Balkana“ (Western Balkans Sustainable Hydropower Conference), održane u glavnom gradu Austrije od 29. novembra do 1. decembra, bila je Međunarodna finansijska korporacija (IFC). Koorganizatori su bili Savezno ministarstva finansija Austrije, Ministarstvo spoljnih poslova Norveške i Državni sekretarijat za ekonomske poslove Švajcarske (SECO).

Učesnici iz Austrije, Norveške i Švajcarske su preneli iskustva iz svojih država, gde je iskorišćenost hidropotencijala najviša u Evropi i među vodećima u svetu.

Višednevni forum je okupio stručnjake iz elektroprivrede kao i predstavnike privrednih komora i političkih tela država Zapadnog Balkana. Učesnici iz regiona su predstavili široku lepezu hidroenergetskih projekata, dok su radne grupe pokušale da izaberu najkvalitetnije projekte koji bi bili najpogodniji za ulaganje.

Kao dobar primer izazova s kojima se suočavaju zanteresovane strane može da posluži primer iz Bosne i Hercegovine, gde postoje teškoće zbog preklapanja nadležnosti na državnom, kantonalnom i oštinskom/gradskom nivou.

IFC, ustanova za finansiranje infrastrukturnih projekata i članica grupe Svetske banke, zainteresovana je za finansiranje novih velikih hidroelektrana, kakve na Balkanu nisu građene već decenijama. Finansiranje ovakvih projekata deo je Plana za klimatsku implementaciju IFC-a koji je donet u aprilu 2016. godine.

Tokom konferencije je organizovan rad po grupama, čiji su članovi bili predstavnici vlada, preduzeća i stručnjaka, a koje su razmatrale prekogranične projekte. Grupe su predstavljene projekte razmatrale s finansijskog, ekološkog, zakonskog i tehničkog stanovišta. Gosti iz nevladinih organizacija koje se bave zaštitiom sredine su pokušavale da se uvere da će se zahtevi, poput Protokola za procenu održivosti hidropotencijala (HSAP), poštovati tokom razvoja hidroenergetskih projekata.

Posebno je održan i ministarski sastanak u Saveznom ministarstvu finansija Austrije, gde se razgovaralo o projektima prekograničnih hidroelektrana, za koje bi institucije Evropske Unije bile spremne da pruže finansijsku podršku.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

3. decembar 2016. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

3. decembar 2016. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

3. decembar 2016. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

3. decembar 2016. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije