Električna energija

Konferencija o hidropotencijalu Zapadnog Balkana održana u Beču

hidropotencijal konferencija Bec

Slika: Pixabay

Objavljeno

03.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Na međunarodnoj konferenciji o hidroenergetskom potencijalu Zapadnog Balkana u Beču razmatrane su mogućnosti izgradnje modernih, velikih hidroelektrana, uz očuvanje vodnih resursa u regionu.

Organizator „Održive hidroenergetske konferencije zapadnog Balkana“ (Western Balkans Sustainable Hydropower Conference), održane u glavnom gradu Austrije od 29. novembra do 1. decembra, bila je Međunarodna finansijska korporacija (IFC). Koorganizatori su bili Savezno ministarstva finansija Austrije, Ministarstvo spoljnih poslova Norveške i Državni sekretarijat za ekonomske poslove Švajcarske (SECO).

Učesnici iz Austrije, Norveške i Švajcarske su preneli iskustva iz svojih država, gde je iskorišćenost hidropotencijala najviša u Evropi i među vodećima u svetu.

Višednevni forum je okupio stručnjake iz elektroprivrede kao i predstavnike privrednih komora i političkih tela država Zapadnog Balkana. Učesnici iz regiona su predstavili široku lepezu hidroenergetskih projekata, dok su radne grupe pokušale da izaberu najkvalitetnije projekte koji bi bili najpogodniji za ulaganje.

Kao dobar primer izazova s kojima se suočavaju zanteresovane strane može da posluži primer iz Bosne i Hercegovine, gde postoje teškoće zbog preklapanja nadležnosti na državnom, kantonalnom i oštinskom/gradskom nivou.

IFC, ustanova za finansiranje infrastrukturnih projekata i članica grupe Svetske banke, zainteresovana je za finansiranje novih velikih hidroelektrana, kakve na Balkanu nisu građene već decenijama. Finansiranje ovakvih projekata deo je Plana za klimatsku implementaciju IFC-a koji je donet u aprilu 2016. godine.

Tokom konferencije je organizovan rad po grupama, čiji su članovi bili predstavnici vlada, preduzeća i stručnjaka, a koje su razmatrale prekogranične projekte. Grupe su predstavljene projekte razmatrale s finansijskog, ekološkog, zakonskog i tehničkog stanovišta. Gosti iz nevladinih organizacija koje se bave zaštitiom sredine su pokušavale da se uvere da će se zahtevi, poput Protokola za procenu održivosti hidropotencijala (HSAP), poštovati tokom razvoja hidroenergetskih projekata.

Posebno je održan i ministarski sastanak u Saveznom ministarstvu finansija Austrije, gde se razgovaralo o projektima prekograničnih hidroelektrana, za koje bi institucije Evropske Unije bile spremne da pruže finansijsku podršku.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Lazovic Termoelektrana Kostolac B3 na mrezi septembru 2023

Lazović: Termoelektrana Kostolac B3 će biti na mreži u septembru 2023. godine

06 октобра 2022 - Menadžer projekta izgradnje bloka Kostolac B3 Željko Lazović izjavio je da će to postrojenje biti pušteno u pogon u septembru sledeće godine

Nemacka elektroprivreda LEAG uglja najsavremeniju zelenu tehnologiju

Nemačka elektroprivreda LEAG prelazi s uglja na najsavremeniju zelenu tehnologiju

06 октобра 2022 - Proizvođač uglja i struje LEAG lansirao je ogroman plan ulaganja u čistu energiju, budući da će Nemačka odbaciti ugalj 2038. ili čak ranije

Operatori distributivnog sistema upozoravaju neadekvatne cene za potrosace ugrozavaju stabilno snabdevanje

Operatori distributivnog sistema upozoravaju: visoke cene struje ugrožavaju stabilno snabdevanje

05 октобра 2022 - Operatori doživljavaju ozbiljnu krizu likvidnosti, upozorila je Koordinaciona grupa operatora distributivnog sistema Energetske zajednice

Bolnica u Pancevu smanjila potrošnju energije 39 odsto usaid

Bolnica u Pančevu smanjila potrošnju energije skoro 40 odsto

04 октобра 2022 - Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) obezbedila je 230.000 dolara za renoviranje svih šest bolničkih podstanica