OIE

Konferencija o energetskoj tranziciji u Albaniji održava se 12. septembra u Draču

Konferencija-o-energetskoj-tranziciji-u-Albaniji-Drac

Slika: Pixabay

Objavljeno

05.09.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.09.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Regionalni obrazovno-informativni centar za održivi razvoj u jugoistočnoj Evropi (REIC) i Fondacija Heinrich Boll 12. septembra u Draču organizovaće konferenciju pod nazivom Energetska tranzicija Albanije.

Konferencija se održava u okviru projekta GEDAL, koji ima za cilj da poboljša dijalog o tranziciji ka zelenoj ekonomiji u Albaniji, naveli su organizatori u saopštenju.

Cilj konferencije je promocija potencijala za energetsku tranziciju u Albaniji u kontekstu globalnih napora za ublažavanje klimatskih promena

Govornici i panelisti će biti predstavnici domaćih i međunarodnih organizacija (AGORA, GIZ, REIC), kao i domaćih univerziteta i stručnih agencija. Cilj konferencije je, kako se navodi, promocija potencijala za energetsku tranziciju u Albaniji u kontekstu globalnih napora za ublažavanje i prilagođavanje klimatskim promenama.

Organizatori ističu da je broj učesnika ograničen, pa je prethodna registracija putem e-maila obavezna (e-mail adresa je a.hanjalic@reic.org.ba).

REIC i HBS u Draču organizuju i Letnju školu o planiranju niskoemisionog razvoja od 8. do 14. septembra. Škola je posvećena planiranju niskoemisionog razvoja sa posebnim osvrtom na energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije (OIE).

Obnovljivi izvori energije su rešenje za dva glavna problema u Albaniji

Konferencija će poslužiti kao platforma za razmenu ideja i vizija o tome kako se potencijali OIE i energetske efikasnosti mogu efikasno iskoristiti za razvoj privrede sa niskim emisijama ugljenika i otvaranje radnih mesta u zelenoj ekonomiji.

Albanija se suočava sa visokom stopom nezaposlenosti i ozbiljnim posledicama klimatskih promena

Organizatori smatraju da se Albanija suočava sa gorućim problemom visoke stope nezaposlenosti, dok su klimatske promene očigledne (sušne godine, više kiše nego snega tokom zimskih meseci, ekstremni slučajevi vremenskih prilika…).

Iskorišćavanje potencijala OIE i energetske efikasnosti ublažilo bi posledice klimatskh promena i doprinelo otvaranju radnih mesta u zelenoj ekonomji

„Ova dva pitanja moraju se tretirati zajedno. Iskorišćavanje potencijala OIE i energetske efikasnosti dovelo bi do ublažavanja i prilagođavanja klimatskim promenama, kao i otvaranja radnih mesta u zelenoj ekonomji“, navodi se u saopštenju organizatora.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Zlatiborac visokoefikasna oprema za slajsovanje i narezivanje

Nabavkom visokoefikasne mašine Zlatiborac smanjio potrošnju električne energije, emisije CO2

14 октобра 2021 - Zlatiborac je nedavno preko GEFF finansijske linije za lizing nabavio visokoefikasnu opremu za narezivanje i slajsovanje suvomesnatih proizvoda, po kojima je poznat u Srbiji i regionu.

Akcioni plan Zelenu agendu Zapadni Balkan rok EU ETS 2024

Usvojeni Akcioni plan za Zelenu agendu za Zapadni Balkan donosi devet milijardi evra grantova, rok za usklađivanje s EU ETS-om 2024. godine

06 октобра 2021 - EU je pripremila investicioni paket od 30 milijardi evra, a vlade Zapadnog Balkana moraju da sprovedu klimatske reforme iz Akcionog plana za Zelenu agendu

EBRD program GEFF energetsku efikasnost domacinstva Zapadnom Balkanu

EBRD širi program GEFF za energetsku efikasnost za domaćinstva na Zapadnom Balkanu

28 септембра 2021 - Vlasnici 9.000 stanova i kuća na Zapadnom Balkanu su preko Programa finansiranja zelene ekonomije (GEFF) uložili 45 miliona evra u uštedu energije

Gledajte LIVE dodelu priznanja GEFF programa za Zapadni Balkan

28 септембра 2021 - Danas na portalu Balkan Green Energy News sa početkom u 11 časova možete gledati uživo...