OIE

Konferencija o energetskoj tranziciji u Albaniji održava se 12. septembra u Draču

Konferencija-o-energetskoj-tranziciji-u-Albaniji-Drac

Slika: Pixabay

Objavljeno

05.09.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.09.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Regionalni obrazovno-informativni centar za održivi razvoj u jugoistočnoj Evropi (REIC) i Fondacija Heinrich Boll 12. septembra u Draču organizovaće konferenciju pod nazivom Energetska tranzicija Albanije.

Konferencija se održava u okviru projekta GEDAL, koji ima za cilj da poboljša dijalog o tranziciji ka zelenoj ekonomiji u Albaniji, naveli su organizatori u saopštenju.

Cilj konferencije je promocija potencijala za energetsku tranziciju u Albaniji u kontekstu globalnih napora za ublažavanje klimatskih promena

Govornici i panelisti će biti predstavnici domaćih i međunarodnih organizacija (AGORA, GIZ, REIC), kao i domaćih univerziteta i stručnih agencija. Cilj konferencije je, kako se navodi, promocija potencijala za energetsku tranziciju u Albaniji u kontekstu globalnih napora za ublažavanje i prilagođavanje klimatskim promenama.

Organizatori ističu da je broj učesnika ograničen, pa je prethodna registracija putem e-maila obavezna (e-mail adresa je a.hanjalic@reic.org.ba).

REIC i HBS u Draču organizuju i Letnju školu o planiranju niskoemisionog razvoja od 8. do 14. septembra. Škola je posvećena planiranju niskoemisionog razvoja sa posebnim osvrtom na energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije (OIE).

Obnovljivi izvori energije su rešenje za dva glavna problema u Albaniji

Konferencija će poslužiti kao platforma za razmenu ideja i vizija o tome kako se potencijali OIE i energetske efikasnosti mogu efikasno iskoristiti za razvoj privrede sa niskim emisijama ugljenika i otvaranje radnih mesta u zelenoj ekonomiji.

Albanija se suočava sa visokom stopom nezaposlenosti i ozbiljnim posledicama klimatskih promena

Organizatori smatraju da se Albanija suočava sa gorućim problemom visoke stope nezaposlenosti, dok su klimatske promene očigledne (sušne godine, više kiše nego snega tokom zimskih meseci, ekstremni slučajevi vremenskih prilika…).

Iskorišćavanje potencijala OIE i energetske efikasnosti ublažilo bi posledice klimatskh promena i doprinelo otvaranju radnih mesta u zelenoj ekonomji

„Ova dva pitanja moraju se tretirati zajedno. Iskorišćavanje potencijala OIE i energetske efikasnosti dovelo bi do ublažavanja i prilagođavanja klimatskim promenama, kao i otvaranja radnih mesta u zelenoj ekonomji“, navodi se u saopštenju organizatora.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

nemacka ulaganja Srbiji najbitniji pristup struji obnovljivih izvora

Pristup struji iz obnovljivih izvora je ključan za nemačka ulaganja u Srbiji

02 октобра 2022 - Franciska Brantner iz nemačke vlade izjavila je da je zelena tranzicija zajednički cilj njene zemlje i Srbije

Dve cetiri Evropske nagrade za odrzivu energiju Jugoistocnu Evropu

Dve od četiri Evropske nagrade za održivu energiju otišle u Jugoistočnu Evropu

27 септембра 2022 - Timea Farkas iz Rumunije i energetska zajednica Minoan Energy Community s Krita su dobili Evropske nagrade za održivu energiju s još dva laureata

11 gradova opstina Srbiji cistije daljinsko grejanje

Čistije daljinsko grejanje za 11 gradova, opština u Srbiji

20 септембра 2022 - U Kragujevcu su sa 11 lokalnih samouprava potpisani memorandumi o razumevanju o projektima dekarbonizacije daljinskog grejanja

Evropski parlament povecanje ciljeva obnovljive izvore stednju energije

Evropski parlament glasao za povećanje cilja za obnovljive izvore za 2030. na 45 odsto

17 септембра 2022 - Evropski parlament je podržao revizije direktiva o obnovljivoj energiji i energetskoj efikasnosti i predložio da se ciljevi povećaju