OIE

Kompanija iz Saudijske Arabije gradiće solarnu elektranu u Bijeljini

republika srpska solarna masco elektrana bijeljina

Foto: Vlada Republike Srpske

Objavljeno

04.03.2024.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.03.2024.

Komentari

0

Podeli

Republika Srpska i kompanija Masco potpisali su memorandum o gradnji solarne elektrane snage 60 MW u Bijeljini.

Vlada Republike Srpske saopštila je da su premijer Radovan Višković i Rade Đorđević, glavni menadžer kompanije Masco Group iz Saudijske Arabije, u Banja Luci potpisali memorandum o izgradnji solarne elektrane u Bijeljini.

Planirano je da solarna elektrana bude kapaciteta 60 MW, a biće izgrađena na zemljištu koje je u vlasništvu Republike Srpske, odnosno MUP-a Republike Srpske, navela je Vlada.

Premijer Višković je izjavio da je Memorandum početni korak u saradnji sa ovom grupacijom i da je želja institucija Republike Srpske da u budućnosti budu realizovani znatno veći projekti, prvenstveno vezani za putnu infrastrukturu, ali i za korišćenje vodonika kao pogonskog sredstva za rad teške mehanizacije.

Masco bi mogao da učestvuje i u rekonstrukciji niskonaponske mreže u RS

On se zahvalio ovoj grupaciji što je izabrala Republiku Srpsku kao destinaciju za ulaganje i istakao da je to rezultat dobrog poslovnog ambijenta, uz poreske olakšice, što je dokaz da je Republika Srpska najbolje mesto za investicije.

Na sastanku je razgovarano o mogućoj saradnji na projektima za izgradnju koridora 5C, obilaznice oko Banja Luke, ali i rekonstrukcije niskonaponske mreže u čitavoj Republici Srpskoj, gde je Masco grupacija putem svojih fondova u poziciji da ponudi najpovoljnija finansijska sredstva, navela je Vlada.

Glavni menadžer Masco grupe Rade Đorđević istakao je da ovu grupaciju čini devet kompanija, koje su realizovale i realizuju brojne projekte širom sveta.

On se zahvalio premijeru Viškoviću i istakao da je projekat solarne elektrane u Bijeljini rezultat uspešne saradnje sa Vladom Republike Srpske. Đorđević je uveren da će se u budućnosti saradnja proširiti i na druge projekte.

Potpisivanju memoranduma prisustvovao je i ministar energetike i rudarstva Petar Đokić.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

4. mart 2024. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

4. mart 2024. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

4. mart 2024. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

4. mart 2024. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji