Električna energija

Ko se u Jugoistočnoj Evropi obavezao da napusti ugalj, a ko i dalje ćuti

ugalj gasenje termoelektrane napustanje uglja

Foto: Martina Janochová from Pixabay

Objavljeno

24.11.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.11.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Srbija i Bosna i Hercegovina su jedine dve zemlje koje nisu prihvatile nikakvu vrstu obaveze u vezi sa napuštanjem korišćenja uglja ako se pogleda 40 država sa najvećim udelom ovog energenta u proizvodnji struje, pokazali su podaci Međunarodne agencije za energetiku (IEA).

Na listi 40 zemalja sa najvećim udelom proizvodnje termoelektrana na ugalj u ukupnoj proizvodnji struje nalazi se osam zemalja iz regiona koji prati Balkan Green Energy News. Tu su BiH, Bugarska, Crna Gora, Kosovo*, Severna Makedonija, Slovenija, Srbija i Turska. Šest zemalja je na neki način odredilo svoju politiku u budućnosti kada je reč o prestanku korišćenja uglja u energetici.

Bugarska, Crna Gora i Slovenija su u grupi zemalja koje su pripremile nacionalne planove za prestanak korišćenja uglja. U toj grupi je i Poljska koja posle Kosova*, Srbije i BiH ima najviši udeo uglja u proizvodnji struje.

Međunarodnu obavezu da prestane sa korišćenjem uglja prihvatila je Severna Makedonija, koja je tako donela istu odluku kao i zemlje koje mnogo više koriste ugalj, kao što je Bocvana, koja je lider među 40 zemalja, ali i Južna Afrika, Indonezija, Filipini, Vijetnam, Japan.

Turska je u grupi zemalja koje su postavile cilj da budu klimatski enutralne, ali ne i da napuste ugalj

Međunarodnu obavezu preuzelo je i Kosovo*, ali kada je reč o odustajanju od gradnje novih termoelektrana. Takav potez povukli su i Maroko i Kazahstan koji dve trećine struje dobijaju iz uglja.

Dostizanje cilja nultih neto emisija ili klimatske neutralnosti je sebi postavila Turska, ali to ne podrazumeva obavezu da napusti ugalj. Ako se pogleda spisak od 40 zemalja, ovaj zanimljiv cilj su sebi postavile najmoćnije zemlje i ujedno najveći emiteri CO2, a to su Indija, Kina, SAD, Australija, Malezija, Tajvan.

Nikakve obaveze u vezi sa ugljem nemaju pomenute BiH i Srbija. Dve države su jedine, uz Mongoliju, koje nemaju nikakvu obavezu ako se pogleda 20 država sa najvećim udelom ugljau dobijanju struje.

ugalj jugoistocna evropa gasenje termoelektrane napustanje uglja

Blazi (IEA): ključno je da ugalj postane istorija

Alesandro Blazi, specijalni savetnik direktora Međunarodne agencije za energetiku (IEA), kaže da ovaj spisak 40 zemalja pokazuje da je ugalj gorivo rekorda: najveći je izvor za proizvodnju električne energije i najveći izvor emisija CO2 iz energetskog sektora.

Ali, kako ističe, ugalj ima druge rekorde: postoji više od 9.000 elektrana na ugalj u svetu i mnoge od njih – posebno u Kini i Indiji i drugim zemljama u usponu – su veoma mlade.

Samo emisije iz postojećih elektrana dovoljne su da se dostigne granica od 1,5 stepeni Celzijusa

To znači da bi, kako nedavni izveštaj IEA o tranziciji iz uglja u nulte neto emisije  (eng. Coal in Net Zero Transition) navodi, ako se ništa ne uradi, samo emisije iz postojećih postrojenja na ugalj u elektroenergetici i industriji bile bi dovoljne da se dostigne granica od 1,5 stepeni Celzijusa.

„Ključna stvar je da ugalj postane istorija i mnoge zemlje su se obavezale da će to učiniti. Izazov, i potencijalno dobra vest, je u tome što se nekoliko zemalja, koje se najviše oslanjaju na ugalj, obavezalo da postepeno prestane da ga koristi ili da će postati klimatski neutralni“, istakao je Blazi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU Energetska zajednica Srbiji energetskoj tranziciji Varhelji Várhelyi

EU, Energetska zajednica izrazile podršku Srbiji u energetskoj tranziciji

24. novembar 2022. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović sastala se s visokim zvaničnicima iz Evropske komisije i Sekretarijata Energetske zajednice

Poskupljuje struja u Republici Srpskoj

Poskupljuje struja u Republici Srpskoj

24. novembar 2022. - Kupce električne energije u Republici Srpskoj od Nove godine očekuju promene, koje će većini doneti uvećane račune

pravilnik sisteme skladistenje energije nevideni talas investicija u Turskoj

Novi pravilnik za sisteme za skladištenje energije pokrenuo neviđeni talas investicija u Turskoj

24. novembar 2022. - Regulatorna agencija EMRA je primila zahteve za 67,3 gigavata u projektima vetra i solara kombinovanih sa skladištenjem energije

Grcka medu najatraktivnijim svetskim trzistima za zelenu energiju RECAI

Grčka ostala među najatraktivnijim svetskim tržištima za zelenu energiju

24. novembar 2022. - EY je zadržao Grčku i Tursku u svom indeksu RECAI za najbolja tržišta u domenu energije iz obnovljivih izvora. Grčka je po jednom kriterijumu druga u svetu!