Električna energija

Knjeginjić: Lafarge Srbija ima znanje i investicije za dekarbonizaciju, potrebna samo regulatorna podrška

Knjeginjic-lafarge-bef-2024

Foto: Balkan Green Energy News

Objavljeno

30.05.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.05.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Kompaniji Lafarge Srbija, vodećem proizvođaču cementa u zemlji, ne nedostaje znanja, opreme i investicija da se prilagodi izmenjenim uslovima poslovanja nakon uvođenja takse na emisije CO2 pri izvozu u Evropsku uniju, ali joj treba podrška domaćih regulatornih tela na putu dekarbonizacije, izjavio je generalni direktor Dimitrije Knjeginjić.

Govoreći o Mehanizmu za prekogranično prilagođavanje ugljenika (CBAM), Knjeginjić je podsetio da će cementna idustrija od 1. januara 2026. godine morati da plaća za svaku tonu emitovanog CO2. To, prema njegovim rečima, znači da se kompanija mora ozbiljno menjati kako bi se prilagodila novonastaloj situaciji.

Knjeginjić: Investirali smo sve što treba, fali nam samo razumevanje Vlade Srbije

„Na tom putu, ne fali nam znanja i veština, ne fali nam opreme. Sve što je trebalo da investiramo, investirali smo. Fali nam samo razumevanje Vlade Srbije da zajedno otpetljamo ovaj čvor i da 1. januar 2026. dočekamo spremni,“ izjavio je Knjeginjić na marginama Beogradskog energetskog foruma 2024.

Lafarge Srbija je lider u proizvodnji građevinskih materijala i ubedljivo je broj 1 u proizvodnji cementa, friškog betona, kamena i svih tipova frakcija od kamena, naglasio je.

Govoreći na panelu ‘Dekarbonizacija industrije i poslovanja kao odgovor na Zelenu Agendu i oporezivanje CO2’, održanog u okviru konferencije BEF 2024, Knjeginjić je rekao da industriji cementa ne trebaju subvencije za smanjenje emisija CO2, već odgovarajuća regulativa koja bi omogućila dekarbonizaciju.

Rešenja već postoje, treba samo prepisati propise EU

“Nama ne treba da neko izmišlja rešenja – ona već postoje – niti da izmišljamo toplu vodu. Treba samo da primenimo ono što već postoji u Evropskoj uniji, od 1. januara 2026. godine da prepišemo zakone”, naveo je Knjeginjić na panelu.

Kao jedno od rešenja on navodi da bi država mogla da odobri kogeneraciju u barem tri cementare u Srbiji, pa da se otpad sa gradskih deponija koji se ne može reciklirati koristi za proizvodnju energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

severna makedonija premijer hristijan mickoski mef

Mickoski: Novi veliki vetropark davaće petinu proizvodnje struje u zemlji

30. maj 2024. - Mandatar za sastav nove Vlade Hristijan Mickoski izjavio je da će energetska tranzicija biti skup i dug proces

Požar na deponiji: Da li nam je neodgovornost došla na naplatu

Požari na deponijama: Neodgovornost došla na naplatu

30. maj 2024. - Požar koji je izbio u Regionalnom centru za upravljanje otpadom Duboko je poslednji poziv na otrežnjenje, kažu Gojkan Stojinović i Kristina Cvejanov, eksperti za upravljanje otpadom

GGF vetropark Bogoslovec model investiranje zelenu energiju Balkanu

GGF-ov vetropark Bogoslovec je model za investiranje u zelenu energiju na Balkanu

30. maj 2024. - BNB kompani i Fond za zeleni razvoj (GGF) su proslavili otvaranje svoje vetroelektrane Bogoslovec

slovenia necp targets

Slovenija potvrdila napuštanje uglja 2033. u ažuriranom NEKP-u

30. maj 2024. - Slovenija je pripremila ažuriranu verziju nacionalnog energetskog i klimatskog plana koji povećava sve ciljeve