Mobilnost

Kipar širi program podsticaja za električna vozila, zamenu starih auta

Kipar podsticaji elektricna vozila

Foto: STIV abc, Pixabay

Objavljeno

11.02.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.02.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Savet ministara namerava da poveća paket trenutno vredan tri miliona evra. Kipar je odvojio sredstva za isplatu po 5.000 evra za nova električna vozila koja koštaju do 40.000 evra te po 2.000 za one koji se odluče za nov konvencionalni automobil umesto svog, starijeg od 15 godina.

Hiljade vozača se prijavilo da dobiju svoj deo sredstava koje je Kipar namenio za obnovu voznog parka u zemlji, pa su gotovo odmah premašene kvote za nova električna vozila i kupovinu novih modela konvencionalnih kola u zamenu za ona sa zastarelom tehnologijom.

Savet ministara je odobrio povećanje programa, a predlog će biti obrazložen kasnije ovog meseca, otkrio je Janis Karusos. Poruka je da vlada promoviše upotrebu električnih vozila u svrhu zaštite životne sredine, po rečima ministra za saobraćaj, komunikacije i radove.

Kipar je za nova električna vozila odvojio sto puta po 5.000 evra, a za zamenu običnih starijih od 15 godina još 2.000 evra za 1.250 komada. Ukupna suma je tri miliona evra, a javni poziv traje do 5. marta.

Četvrtina prijava tokom prvih par dana bila je za električne automobile, otkrila je vlada. Ona je izrazila odlučnost da “odobri što je više prijava moguće” u tom segmentu. Cena novog električnog vozila ne sme da pređe 40.000 evra da bi ušlo u program.

Podsticaj po autu se neće menjati

Karusos je izjavio da će podsticaj po komadu ostati isti. Nove mere će biti određene i u skladu sa drugim parametrima, poput infrastrukture i stanica za punjenje, rekao je.

“Razumeli smo poruku o interesovanju za električna vozila i smesta reagujemo i proširićemo plan”, kazao je ministar i dodao da će ovog paketa biti i sledeće godine.

Država mora da se pozabavi infrastrukturom za punjenje baterija jer je “krajnje neodgovarajuća” i da održi zamajac koji Kipar ima za električna vozila, smatra Slav Bakalov, specijalista za taj sektor. On je za philenews naveo da domaći potrošači traže informacije o uslugama, kapacitetu za skladištenje energije i drugim pitanjima.

Infrastruktura za punjenje baterija je “krajnje neodgovarajuća”, napominje stručnjak

Oni koji žele da zamene stari auto biće stimulisani samo za nov model s tehnologijom Euro 6AD ili višim nivoom, zapreminom motora do 1.800 kubika i ispuštanjem do 160 grama ugljen-dioksida po kilometru po standardu WLTP. On je usvojen 2015. i postepeno uveden zaključno sa prošlim septembrom.

Za otpad se prihvataju putnička vozila sa do devet sedišta uključujući vozačevo. Mogu da se povuku i teretna vozila bruto mase od najviše 3,5 tone.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Portugal projekat litijuma EU sirovine baterije

Portugal će otkazati projekat litijuma, dok se EU muči da nabavi sirovine za baterije

05 May 2021 - Veliki projekat eksploatacije litijuma u Portugalu verovatno će biti obustavljen, ali druga firma već radi u istom području. EU želi stabilno snabdevanje neškodljivo po prirodu.

voz-vodonik-Alstom

Francuski vozovi na vodonik od 2022. na nemačkoj pruzi

03 May 2021 - Prvi putnički vozovi na vodonik u svetu, koje proizvodi francuski Alstom, naći će se u redovnoj komercijalnoj upotrebi u Nemačkoj od marta 2022. godine.

nidek novi sad investicija elektricna vozila

Japanski Nidec gradi fabriku za motore za električna vozila i razvojni centar u Srbiji

12 April 2021 - Proizvođač motora iz Kjotoa namerava da uloži 1,9 milijardi dolara u fabriku i centar.

tesla hrvatska punjaci lokacije supercharger

Tesla traži partnere za gradnju punjača za električna vozila u Hrvatskoj

08 April 2021 - Američki proizvođač električnih automobila posle otvaranja prodavnice započeo je intenzivniju gradnju svojih punjača (eng. Superchargers).