Otpad

Kipar kreće u borbu protiv plastičnog otpada na plažama

plasticni otpad na plazama kipar

Slika: Projektni i istraživački centar Akti

Objavljeno

30.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Na Kipru su nedavno, u jeku turističke sezone, najavljene dve inicijative za prikupljanje i recikliranje otpada u sektoru turizma. U Pafosu, gradu na jugozapadnoj obali Kipra, počela je kampanja za uklanjanje plastičnog otpada u toj zemlji, dok je početak recikliranja otpada iz hotela u tom gradu najavljen za početak 2018. godine.

Kampanja za uklanjanje plastičnog otpada na Kipru zvanično je počela 28. juna na lokalnoj plaži u Pafosu sa ciljem da se podigne svest javnosti i poslovnog sektora o zaštiti životne sredine, pre svega o problemu smeća koje završava u moru, piše Sajpres mejl (The Cyprus Mail).

„Projekat je posebno usmeren na vlasnike lokala koji nude hranu i piće, na plažama Kipra kako bi preuzeli odgovornost za zaštitu plaža i smanjili količine uglavnom plastičnog smeća, koje za sobom ostavljaju kupači”, saopštili su organizatori.

Planirano je da se organizuje i takmičenje u okviru koga će vlasici restorana i barova biti ocenjivani u upravljaju plastičnim otpadom.

Projekat protiv plastičnog otpada na Kipru sprovodi Projektni i istraživački centar Akti, nevladina organizacija sa sedištem u Nikoziji. Projekat se sprovodi u okviru program Beyond Plastic Med (BeMed) čiji cilj je rešavanje problema plastičnog otpada u Mediteranu.

„Moramo podići svest kiparksog društva o izvorima i neposrednim posledicama odbacivanja  plastike u more uz istovremeno obezbeđivanje invoativnih predloga za rešavanje tog problema“, navela je ta organizaicja.

Recikliranje hotelskog otpada od 2018. godine

Nedelju dana ranije najavljeno je da će početkom 2018. godine početi da se reciklira otpad koji nastaje u hotleima u Pafosu.

Predsednik pafoskog ogranka Svekiparskog udurženja hotelijera Tanos Mihaelides rekao je tim povodom da je pripremljen novi plan za upravljanje otpadom i da je predviđeno sortiranje otpada u tri kategorije: organski, neorganski i otpad pogodan za recikliranje.

U tom cilju raspisan je tender koji se nalazi u završnoj fazi izbora, rekao je Mihaelides za kiparsku agenciju CAN.

On je rekao da je upravljane otpadom sastavni deo savremene turističke industrije i da neki hoteli već recikliraju staklo i papir.

Program će biti finansiran sredstvima EU i sprovodiće se u saradnji sa lokalnim vlastima.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

beo cista energija vinca spaljivanje otpada tretiranje otpada

U Srbiji je počelo da radi postrojenje za dobijanje energije iz otpada: ko će ga i kako kontrolisati

30. jun 2017. - Pre mesec ipo u Srbiji je započelo spaljivanje otpada zarad dobijanja električne i toplotne energije - aktivnost koja je novina za ceo region

Globalni dan reciklaže: od separacije otpada do smanjenja emisija CO2

30. jun 2017. - Procenjuje se da će reciklažna industrija 2030. doprinositi smanjenju emisija sa milijardu tona ugljen-dioksida godišnje

EU izvoz polovne odece obuce deponije Azija Afrika

EU utrostručila izvoz polovne odeće i obuće, koja često završava i na deponijama u Aziji i Africi

30. jun 2017. - Evropska agencija za životnu sredinu je upozorila da rast izvoza pokazuje da korišćena tekstilna roba predstavlja sve veći problem u upravljanju otpadom

Ogromni potencijali ponovne upotrebe viška toplotne energije

Ogromni potencijali korišćenja otpadne toplotne energije

30. jun 2017. - Neiskorišćena toplotna energija bi mogla da pokrije potrebe za grejanjem i toplom vodom u svim stambenim i zgradama u sektoru usluga u EU