Životna sredina

Kineski Linglong gradi kompleks fabrike guma u Srbiji, a procene uticaja na životnu sredinu još nema

Foto: Pixabay/Garnfinger

Objavljeno

11.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Kineska kompanija Linglong je još prošle godine započela izgradnju objekata u okviru kompleksa buduće fabrike guma u Zrenjaninu, ali procena njenog uticaja na životnu sredinu se tek najavljuje. Nadležni u Vojvodini, sa druge strane, tvrde da su propisi do sada ispoštovani, a predstavnik investitora najavljuje da će studija za proizvodne pogone uskoro biti na javnom uvidu.

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI), nevladina organizacija koja se bavi pitanjima zaštite životne sredine, smatra da investitor krši propise uz prećutnu podršku grada, pokrajine i države. RERI je od nadležnih u Vojvodini tražio poništenje građevinske dozvole za radove koja je izdata kompaniji Linglong i tvrdi da je procena uticaja na životnu sredinu morala biti urađena na samom početku.

U najnovijem zahtevu u vezi sa studijom izostavljeno je postrojenje za vulkanizaciju

Nedavno je objavljeno obaveštenje o zahtevu kompanije Linglong za odlučivanje o potrebi procene uticaja fabrike automobilskih guma na životnu sredinu, ali se u njemu ignoriše deo projekta koji bi zapravo mogao imati najviše posledica po okolinu – valjara, gde se obavlja vulkanizacija, piše 021.

RERI smatra da investitor razdvaja projekat na manje celine da bi izbegao procenu uticaja

Programski direktor RERI Mirko Popović kaže za 021 da je u pitanju izbegavanje procene uticaja razdvajanjem projekta na sitnije celine za koje nije potrebna procena uticaja. Popović takođe smatra da je razlog za spuštanje procedure na lokalni nivo, predaju zahteva pokrajinskoj vlasti, to što je “lakše vršiti pritisak na lokalne službenike.”

Sličnog mišljenja su i druge nevladine organizacije, od kojih neke tvrde da investitor i država treba da izađu pred javnost sa studijom o proceni uticaja na životnu sredinu celokupnog kompleksa, a ne samo pratećih objekata, poput poslovnih zgrada i parkinga, čija izgradnja ionako neće mnogo uticati na životnu sredinu.

Studija za proizvodne pogone bi uskoro mogla biti na javnom uvidu

S druge strane, nadležni u Vojvodini tvrde da je zakonska regulativa ispoštovana, javlja N1. Ta stanica saznaje u kompaniji Mašinoprojekt kopring iz Beograda, koja je ovlašćena da u ime investitora predaje dokumentaciju neophodnu za dobijanje građevinske dozvole, da će se uskoro na tronedeljnom javnom uvidu naći dve studije o proceni uticaja na životnu sredinu.

Jedna studija će biti objavljena uoči izgradnje proizvodnih pogona, a druga za poslednju fazu radova, navodi N1. Prema ranijim najavama čelnika države, u kineskoj fabrici u Zrenjaninu će se proizvoditi 13 miliona automobilskih guma godišnje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dan ekološkog duga 2024

Dan ekološkog duga 2024: Slovenija od 25. maja živi na kredit

11. jun 2020. - Dan ekološkog duga je godišnji pokazatelj početka našeg života preko količine resursa koje imamo u datoj godini

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

11. jun 2020. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

11. jun 2020. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

11. jun 2020. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine