Električna energija

Kineski AVIC-ENG će verovatno graditi hidroelektranu Buk Bijela na Drini

Elektroprivreda RS

Slika: HE Buk Bijela

Objavljeno

21.06.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.06.2017.

Komentari

0

Podeli

Vlada Repubike Srpske (RS) odobrila je potpisivanje Memoranduma o saradnji sa kineskom kompanijom China National Aero-Technology International Engineering Corporation (AVIC-ENGna realizaciji projekta hidroelektrane (HE) Buk Bijela na reci Drini.

Memorandum će u ime Vlade RS potpisati ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić.

Projekat izgradnje HE Buk Bijela, instalisane snage 93,52 MW, gradiće se reci Drini na jugoistoku Bosne i Hercegovine a vredan je 382,4 miliona konvertibilnih maraka (195,1 milion evra). Ova HE će se graditi u gornjem toku reke Drine na oko 11 kilometara uzvodno od novog mosta u Foči.

Vlada RS je prošle godine dodelila koncesije za izgradnju i korištenje HE Buk Bijela preduzeću Elektroprivreda Republike Srpske i Hidroelektranama na Drini iz Višegrada. Koncesija se dodeljuje na period od 50 godina.

Procenjena ukupna godišnja proizvodnja HE Buk Bijela je 332,3 GWh, dok je instalisani protok 350 metara kubnih vode u sekundi.

Projekat Buk Bijela je na udaru kritika zbog mogućeg uticaja na reku Taru, pritoku Drine, koja protiče između BiH i Crne Gre. Organizacije za zaštitu životne sredine strahuju da će nova hidroelektrana ugroziti kanjon reke Tare, koji je pod zaštitom UNESKO-a.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

21. jun 2017. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

21. jun 2017. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

21. jun 2017. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

21. jun 2017. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.