Električna energija

Jugoistočna Evropa dobija 10 milijardi evra iz uvećanog EU Fonda za pravednu tranziciju

Jugoistocna-Evropa-dobija-10-milijardi-evra-Fond-za-pravednu-tranziciju-EU

Slika: Ursula von der Leyen dolazi u Evropski parlament (EK)

Objavljeno

29.05.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.05.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska komisija je predložila povećanje sredstava za Fond za pravednu tranziciju, koji je namenjen energetskoj tranziciji regiona zavisnih od upotrebe uglja, sa 7,5 milijardi evra na 40 milijardi evra. To znači da će biti promenjena i prvobitno predložena raspodela novca između 27 država odnosno da će članice EU dobiti više sredstava.

Ova mera je deo najnovijeg programa EK, nazvanog Next Generation EU, za pomoć članicama u borbi sa posledicama pandemije korona virusa. Nove mere predstavila je šefica EK Ursula von der Leyen u Evropskom parlamentu.


Rebekka Popp, E3G: Podrška centralnoj i istočnoj Evropi

EK daje važan politički signal povećanjem budžeta za Fond, a to je da podrška centralnoj i istočnoj Evropi u dostizanju klimatskih ambicija ostaje prioritet.


Fond za pravednu tranziciju (Just Transition Fund) je jedan je od tri stuba Mehanizma za pravednu tranziciju (Just Transition Mechanism), predviđenih u okviru Evropskog zelenog plana, koji je predstavljen u januaru.

Osim 7,5 milijardi evra, EK je za Fond za pravednu tranziciju predložila dodatne 2,5 milijarde evra u okviru sledećeg dugoročnog budžeta EU i još 30 milijardi evra iz programa Next Generation EU, saopštila je EK.

Najveći korisnik povećanog fonda opet će biti Poljska, sa ukupno osam milijardi evra. Bugarska, Grčka, Hrvatska, Kipar, Rumunija i Slovenija, zemlje koje prati naš portal, ukupno bi trebalo da dobiju skoro deset milijardi evra.


WWF Centralna i Istočna Evropa: Isključiti sva fosilna goriva

Fond mora izričito da isključi sva fosilna goriva i ne sme da bude zamena za ostale izvore finansiranja i ulaganja preduzeća koja su ključna za pomoć regionima da se okrenu aktivnostima koje imaju niske emisije ugljenika.


Ovo su iznosi za neke zemlje u novom predlogu za raspodelu novca iz Fonda za pravednu tranziciju:

  • Poljska – 8 milijardi evra
  • Nemačka – 5,1 milijarda evra
  • Rumunija – 4,4 milijarde evra
  • Bugarska – 2,7 milijardi evra
  • Grčka – 1,7 milijardi evra
  • Slovenija – 538 miliona evra
  • Hrvatska – 387 miliona evra
  • Kipar – 210 miliona evra.

Friends of the Earth Europe: Sprečiti da članice pomažu sektor fosilnih goriva

Loše je što ne postoje načini da se članice spreče da javne fondove i državnu pomoć usmeravaju na kompanije koje koriste fosilna goriva i zagađuju bez obavezivanja da smanje svoj uticaj na klimu.


EK je, takođe, predložila kreditni program za javni sektor koji će se sprovesti zajedno sa Evropskom investicionom bankom (EIB), sa idejom da se aktivira između 25 i 30 milijardi evra. Tako bi se u okviru Mehanizma za pravednu tranziciju javna i privatna ulaganja podigla na 150 milijardi evra u odnosu naprvobitno planiranih sto milijardi, saopštila je EK.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

29. maj 2020. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

29. maj 2020. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

29. maj 2020. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

29. maj 2020. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji