Energetska efikasnost

Javni poziv za odabir JLS za pripremu Akcionog plana energetski održivog razvoja i klimatskih promena

Foto: Pixabay

Objavljeno

25.01.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.01.2019.

Komentari

0

Podeli

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini (BiH) raspisao je javni poziv za prikupljanje prijava za pripremu Akcionog plana energetski održivog razvoja i klimatskih promena (SECAP) u jedinicama lokalne samouprave (JLS) u BiH.

Javni poziv je raspisan početkom januara, a rok za dostavljanje prijava je 15. februar 2019. godine.

Akcioni plan energetski održivog razvoja (SEAP-Sustainable Energy Action Plan), odnosno novi Akcioni plan energetski održivog razvoja i klimatskih promena (SECAP-Sustainable Energy and Climate Action Plan) je ključni dokument koji prezentuje način na koji će lokalne vlasti doprineti implementaciji konkretnih aktivnosti koje imaju za cilj unapređenje adaptacijskih sposobnosti na lokalnom nivou u odnosu na klimatske promene, kao i naporima koji se ulažu za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte (GHG), navodi se u javnom pozivu.

SECAP definiše konkretne mere smanjenja emisija CO2, kao i vremenske okvire i odgovornosti, koji će dugoročnu strategiju pretvoriti u konkretne sprovodive aktivnosti.

Primarno područje delovanja predstavljaju programi i akcije uštede energije u javnim zgradama u vlasništvu lokalnih vlasti koje predstavljaju značajne potrošače energije, npr. za zagrevanje i rasvetu. Pored toga, značajne mere za smanjenje korišćenja energije mogu se postići u drugim uslugama, kao što su javni prevoz i javna rasveta.

Lokalne vlasti mogu da pomognu u informisanju i motivisanju svojih građana, preduzeća i drugih subjekata na lokalnom nivou da efikasnije koriste energiju, kao i da sprovode aktivnosti na podizanju svesti o značaju uključenja celokupne zajednice u podržavanju politika energetske efikasnosti. Takođe, mogu da rade i na promociji lokalne proizvodnje energije i ohrabrivanju građana davanjem finansijske podrške za implementaciju njihovih projekata i incijativa za obnovljive izvore energije (OIE), navodi se u tekstu poziva.

Priložena dokumentacija mora da sadrži izjavu o spremnosti opštine ili grada da učestvuje u finansiranju sprovođenja mera energetske efikasnosti koje će biti predložene SECAP-om sa 30% ili više ukupno potrebnih sredstava, kao i studije, akcione planove, strategije, itd. koji postoje na nivou JLS-a, a koji su usko vezani za problematiku energetske održivosti i klimatskih promena.

Pokretanje okolišnog finansiranja u svrhu nisko-karbonskog urbanog razvoja

Aktivnost pripreme Akcionih planova energetski održivog razvoja i klimatskih promena (SECAP) za odabrane JLS sprovodiće se u okviru projekta „Pokretanje okolišnog finansiranja u svrhu nisko-karbonskog urbanog razvoja“.

Ovaj projekat implementira UNDP kancelarija u BiH. Trajanje projekta je od 2018 do 2022. godine.

Neki od ciljeva projekta su investiranje u pokretanje koncepta nisko-karbonskog urbanog razvoja u BiH (eng. LCUD), smanjenje emisija GHG, kao i povećanje raznovrsnosti i obima investicija u LCUD u BiH.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija INEKP 2030 ciljati smanjenje emisija 40 3

Srbija će u INEKP-u za 2030. ciljati smanjenje emisija od 40,3 odsto

27 јула 2022 - Srbija je predstavila preliminarne ciljeve za integrisani nacionalni energetski i klimatski plan pred pokretanje javne rasprave

Mala i srednja preduzeca BiH prijave subvencije energetsku efikasnost zelenu energiju

Mala i srednja preduzeća u BiH mogu da se prijave za subvencije za energetsku efikasnost, zelenu energiju

19 јула 2022 - MSP u Bosni i Hercegovini mogu do 12. avgusta da se prijave za sufinansiranje za energetsku efikasnost, obnovljive izvore i energetske preglede

Fond zeleni razvoj 2021 rekordni rast

Fond za zeleni razvoj 2021. ostvario rekordni rast

13 јула 2022 - GGF je objavio da je 2021. ostvario najveći neto rast svog portfelja do sada, na 1,3 milijarde evra u zelenim zajmovima

Slovenija upozorila potrosace gasnu krizu

Slovenija upozorila potrošače na gasnu krizu

12 јула 2022 - Snabdevanje gasom u Sloveniji je nesmetano, ali Agencija za energiju upozorava na poremećaje ukoliko se smanje isporuke iz Rusije