Životna sredina

Jablaničko jezero presušilo, Elektroprivreda negira krivicu

Photo: YouTube/Damir Misura

Objavljeno

07.02.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.02.2017.

Komentari

0

Podeli

Jablaničko jezero u Bosni i Hercegovini presušilo je nakon što je Elektroprivreda BiH ispustila vodu na obližnjoj brani, prema rečima meštana. Time je nastala ekološka katastrofa u kojoj je izgubljeno dva miliona riba.

Lokalni ribari kažu da je Elektroprivreda pustila vodu pre oko 40 dana bez ikakvog prethodnog obaveštenja. Da bi se jezero vratilo u prvobitno stanje treba da prođe 50 godina, rekli su oni.

„Nema ni jedne jedine kapi, nema Jablaničkog jezera, ni sve one riblje populacije koja njemu pripada“, kaže ribar Ekrem Bukvić.

Elektroprivreda BiH demantovala je da je izazvala ekološku katastrofu na Jablaničkom jezeru. Iz tog preduzeća saopštili su da je period od septembra prošle godine do januara 2017. bio izuzetno sušan, što se odrazilo na stanje zaliha vode u akumulaciji HE Jablanica.

Sanel Riđanović, profesor zoologije i ekologije na Univerzitetu Džemal Bijedić, smatra da je stanje jezera direktna posledica nehata Elektroprivrede.

“Nekontrolisano puštanje vode je dovelo do ovoga, a posledice su dugoročne. Možda će trebati dvadeset, pedeset ili sto godina za povratak na neko ranije stanje, ali to niko sa sigurnošću ne može govoriti. Jednom kad narušiš vodeni ekosistem, nikad se on zaista ne može vratiti na ranije stanje“, kazao je Riđanović za Klix.ba.

Jablaničko jezero nastalo je 1950-ih godina izgradnjom brane visoke 80 metara. Maksimalna dužina jezera je 30 kilometara, površina 1.440 hektara a najveća dubina mu je 80 metara. Oscilacije vodostaja obično dostižu  25 metara.

Usled slabijih padavina i manjeg dotoka vode, ova i slične akumulacije u naglom su opadanju vodostaja zbog proizvodnje električne energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

7. februar 2017. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Liverpul planira izgranju elektrane na plimu i oseku

Liverpul planira najveću elektranu na plimu i oseku na svetu

7. februar 2017. - Liverpul planira izgradnju najveće elektrane na svetu na plimu i oseku, kapaciteta 700 megavata

Svetski dan voda 2024, voda za mir

Svetski dan voda 2024: Voda za mir

7. februar 2017. - Svetski dan voda obeležava se 22. marta počev od 1993 godine, kada ga je uveo UN. Ove godine, tema je 'Voda za mir'.

srem regionalni sistem vodosnabdevanja voda

Pet vojvođanskih opština gradi regionalni vodovodni sistem kako bi sprečile nestašicu vode

7. februar 2017. - Projekat bi trebalo da se sprovede za 15 godina s obzirom da je procenjen na 140 miliona evra, a obuhvata 65 naselja i 210.000 stanovnika