x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Jablaničko jezero presušilo, Elektroprivreda negira krivicu

07.02.2017. | Komentari: 0Autor:

Photo: YouTube/Damir Misura
Jablaničko jezero presušilo, Elektroprivreda negira krivicu

Jablaničko jezero u Bosni i Hercegovini presušilo je nakon što je Elektroprivreda BiH ispustila vodu na obližnjoj brani, prema rečima meštana. Time je nastala ekološka katastrofa u kojoj je izgubljeno dva miliona riba.

Lokalni ribari kažu da je Elektroprivreda pustila vodu pre oko 40 dana bez ikakvog prethodnog obaveštenja. Da bi se jezero vratilo u prvobitno stanje treba da prođe 50 godina, rekli su oni.

„Nema ni jedne jedine kapi, nema Jablaničkog jezera, ni sve one riblje populacije koja njemu pripada“, kaže ribar Ekrem Bukvić.

Elektroprivreda BiH demantovala je da je izazvala ekološku katastrofu na Jablaničkom jezeru. Iz tog preduzeća saopštili su da je period od septembra prošle godine do januara 2017. bio izuzetno sušan, što se odrazilo na stanje zaliha vode u akumulaciji HE Jablanica.

Sanel Riđanović, profesor zoologije i ekologije na Univerzitetu Džemal Bijedić, smatra da je stanje jezera direktna posledica nehata Elektroprivrede.

“Nekontrolisano puštanje vode je dovelo do ovoga, a posledice su dugoročne. Možda će trebati dvadeset, pedeset ili sto godina za povratak na neko ranije stanje, ali to niko sa sigurnošću ne može govoriti. Jednom kad narušiš vodeni ekosistem, nikad se on zaista ne može vratiti na ranije stanje”, kazao je Riđanović za Klix.ba.

Jablaničko jezero nastalo je 1950-ih godina izgradnjom brane visoke 80 metara. Maksimalna dužina jezera je 30 kilometara, površina 1.440 hektara a najveća dubina mu je 80 metara. Oscilacije vodostaja obično dostižu  25 metara.

Usled slabijih padavina i manjeg dotoka vode, ova i slične akumulacije u naglom su opadanju vodostaja zbog proizvodnje električne energije.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.