Životna sredina

Jablaničko jezero presušilo, Elektroprivreda negira krivicu

Photo: YouTube/Damir Misura

Objavljeno

07.02.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.02.2017.

Komentari

0

Podeli

Jablaničko jezero u Bosni i Hercegovini presušilo je nakon što je Elektroprivreda BiH ispustila vodu na obližnjoj brani, prema rečima meštana. Time je nastala ekološka katastrofa u kojoj je izgubljeno dva miliona riba.

Lokalni ribari kažu da je Elektroprivreda pustila vodu pre oko 40 dana bez ikakvog prethodnog obaveštenja. Da bi se jezero vratilo u prvobitno stanje treba da prođe 50 godina, rekli su oni.

„Nema ni jedne jedine kapi, nema Jablaničkog jezera, ni sve one riblje populacije koja njemu pripada“, kaže ribar Ekrem Bukvić.

Elektroprivreda BiH demantovala je da je izazvala ekološku katastrofu na Jablaničkom jezeru. Iz tog preduzeća saopštili su da je period od septembra prošle godine do januara 2017. bio izuzetno sušan, što se odrazilo na stanje zaliha vode u akumulaciji HE Jablanica.

Sanel Riđanović, profesor zoologije i ekologije na Univerzitetu Džemal Bijedić, smatra da je stanje jezera direktna posledica nehata Elektroprivrede.

“Nekontrolisano puštanje vode je dovelo do ovoga, a posledice su dugoročne. Možda će trebati dvadeset, pedeset ili sto godina za povratak na neko ranije stanje, ali to niko sa sigurnošću ne može govoriti. Jednom kad narušiš vodeni ekosistem, nikad se on zaista ne može vratiti na ranije stanje“, kazao je Riđanović za Klix.ba.

Jablaničko jezero nastalo je 1950-ih godina izgradnjom brane visoke 80 metara. Maksimalna dužina jezera je 30 kilometara, površina 1.440 hektara a najveća dubina mu je 80 metara. Oscilacije vodostaja obično dostižu  25 metara.

Usled slabijih padavina i manjeg dotoka vode, ova i slične akumulacije u naglom su opadanju vodostaja zbog proizvodnje električne energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Probistip Toksicno jalovište u Probistipu zamenice solarna elektrana

Toksično jalovište u Probištipu zameniće solarna elektrana

7. februar 2017. - Opština Probištip u Severnoj Makedoniji će potražiti investitora koji bi sanirao rudarsko jalovište i izgradio solarnu elektranu

Inicijativa Pravo na vodu organizuje foto-safari javnih česama

Inicijativa Pravo na vodu organizuje Foto-safari javnih česama

7. februar 2017. - Inicijativa Pravo na vodu je objavila poziv građanima na svoj Foto-safari gde oni treba da fotografišu javne česme u svom kraju

Čuvari Homolja organizuju celonedeljni ekološki skup na Crnom Vrhu

Čuvari Homolja organizuju celonedeljni ekološki skup na Crnom vrhu

7. februar 2017. - Članovi udruženja građana Čuvari Homolja organizuju celonedeljni ekološki skup protiv zagađenja izvorišta pijaće vode i prirode na Čoka Rakiti na Crnom vrhu

Grci se izborili protiv privatizacije dva najveca vodovoda

Grci pobedili u borbi protiv privatizacije atinskog, solunskog vodovoda

7. februar 2017. - Nakon više od decenije otpora planu prodaje, Grčka je dva najveća vodovoda i kanalizacije, atinski i solunski, vratila pod svoju direktnu kontrolu