OIE

Izdavanje dozvola za hidrocentrale u BiH uprkos upozorenjima

Photo: Pixabay

Objavljeno

31.08.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.08.2017.

Komentari

0

Podeli

Nadležne državne institucije u oba entiteta u Bosni i Hercegovini (BiH) izdaju dozvole za izgradnju i rad malih hidrocentrala (MHE) uprkos upozorenjima da one mogu da nanesu štetu životnoj sredini. Nadležne institucije u Federaciji BiH i Republici Srpskoj (RS) odgovorile su na ta upozorenja tvrdeći da vlasnici i operateri tih centrala moraju da dobiju ekološke i vodne dozvole u kojima su detaljno propisani uslovi.

Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK) izdala je do kraja jula ove godine dozvole za 56 malih hidroelektrana ukupne instalisane snage od 64,394 megavata, javili su mediji u BiH dodajući da u RS već radi 21 mala hidrocentrala ukupne instalisane snage 51,523 megavata i da su izdate dozvole za još devet čija izgradnja je u toku.

FERK je saopštio da vlasnici i operateri malih hidrocentrala moraju da ispunjavaju uslove iz ekoloških i vodnih dozvola među kojima je i obezbeđivanje protoka vode, sprečavanje stvaranja talasa nizvodno od hidrocentrale i naglo ispuštanje velikih količina vode.

Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva RS je preciziralo da su male hidroelektrane izgrađene na rekama Vrbanji, Ilomskoj, Studenoj, Sućeski, Bistrici, Ugru, Žiraji, Velikoj Jasenici, Žeželji, Oteši, Paklenici, Grabovici, Prači, Bregavi, Govzi, Drinjači, Zelenom Jadru i Krupici.

Nadležne državne institucije smatraju da izgradnja i rad malih hidrocentrala pruža priliku za razvoj lokalnih zajednica ali Jelena Ivanić iz Centra za životnu sredinu u Banja luci upozorava da njihova izgradnja trajno uništava ekosisteme koji zavise od reka.

Ivanić je za portal Krajina.ba izjavila da projekti kao što su male hidrocentrale mogle da dovedu do trajnih poremećaja kao što su ograničeni pristup pitkoj vodi ili poplave.

Mediji u BiH navode slučaj dve mini hidroelektrane u mesnoj zajednici Kruščica kod Viteza za koje je Centar za životnu sredinu upozorio da nanose štete državi i lokalnoj zajednici koja sada nema pristup pijaćoj vodi zbog problema sa vodovodom od je počela njihova izgradnja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Gradjani Hrvatske će moci da kupuju elektricnu energiju iz svih zemalja EU

Građani Hrvatske će moći da kupuju električnu energiju iz svih zemalja EU

09 April 2021 - Izmene Zakona o tržištu električne energije povećavaju konkurenciju na tržištu gde Hrvatska elektroprivreda drži 90 odsto snabdevanja.

Grcka otpisala cetiri bloka termoelektrana ugalj

Grčka zvanično otpisala četiri bloka termoelektrana na ugalj

09 April 2021 - Izgleda da će Grčka odbaciti ugalj pre nego što je planirano – jedini preostali projekat termoelektrane verovatno će preći na gas pre kraja 2025. godine

severna makedonija grcka memorandum lng terminal gas elektrana

Severna Makedonija dogovara isporuke gasa i električne energije kako bi prestala da koristi ugalj

07 April 2021 - Firme iz Severne Makedonije i Grčke potpisale su memorandume o snabdevanja prirodnim gasom i električnom energijom.

ERS trazi kreditora za finansiranje tri HE na Bistrici i HE Dabar

ERS traži kreditora za finansiranje tri HE na Bistrici i HE Dabar

05 April 2021 - Elektroprivreda Republike Srpske objavila je tender za obezbeđivanje kredita od 118,7 miliona evra.