x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Izdavanje dozvola za hidrocentrale u BiH uprkos upozorenjima

31.08.2017. | Komentari: 0Autor:

Photo: Pixabay
Izdavanje dozvola za hidrocentrale u BiH uprkos upozorenjima

Nadležne državne institucije u oba entiteta u Bosni i Hercegovini (BiH) izdaju dozvole za izgradnju i rad malih hidrocentrala (MHE) uprkos upozorenjima da one mogu da nanesu štetu životnoj sredini. Nadležne institucije u Federaciji BiH i Republici Srpskoj (RS) odgovorile su na ta upozorenja tvrdeći da vlasnici i operateri tih centrala moraju da dobiju ekološke i vodne dozvole u kojima su detaljno propisani uslovi.

Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK) izdala je do kraja jula ove godine dozvole za 56 malih hidroelektrana ukupne instalisane snage od 64,394 megavata, javili su mediji u BiH dodajući da u RS već radi 21 mala hidrocentrala ukupne instalisane snage 51,523 megavata i da su izdate dozvole za još devet čija izgradnja je u toku.

FERK je saopštio da vlasnici i operateri malih hidrocentrala moraju da ispunjavaju uslove iz ekoloških i vodnih dozvola među kojima je i obezbeđivanje protoka vode, sprečavanje stvaranja talasa nizvodno od hidrocentrale i naglo ispuštanje velikih količina vode.

Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva RS je preciziralo da su male hidroelektrane izgrađene na rekama Vrbanji, Ilomskoj, Studenoj, Sućeski, Bistrici, Ugru, Žiraji, Velikoj Jasenici, Žeželji, Oteši, Paklenici, Grabovici, Prači, Bregavi, Govzi, Drinjači, Zelenom Jadru i Krupici.

Nadležne državne institucije smatraju da izgradnja i rad malih hidrocentrala pruža priliku za razvoj lokalnih zajednica ali Jelena Ivanić iz Centra za životnu sredinu u Banja luci upozorava da njihova izgradnja trajno uništava ekosisteme koji zavise od reka.

Ivanić je za portal Krajina.ba izjavila da projekti kao što su male hidrocentrale mogle da dovedu do trajnih poremećaja kao što su ograničeni pristup pitkoj vodi ili poplave.

Mediji u BiH navode slučaj dve mini hidroelektrane u mesnoj zajednici Kruščica kod Viteza za koje je Centar za životnu sredinu upozorio da nanose štete državi i lokalnoj zajednici koja sada nema pristup pijaćoj vodi zbog problema sa vodovodom od je počela njihova izgradnja.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.