VIDEO

VIDEO – Perspective: Osnivanje Zelenog fonda, Siniša Mitrović

Sinisa Mitrovic intervju

Objavljeno

24.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Balkan Green Energy News predstavlja prvu epizodu video serijala Perspective u kome će eksperti, donosioci odluka, poslovna zajednica i drugi stejkholderi izneti svoje stavove i razmišljanja o održivom energetskom razvoju i temama koje se odnose na zaštitu životne sredine u regionu Balkana, Evropi i svetu.

U prvoj epizodi o posledicama ukidanja Fonda za zaštitu životne sredine 2012. godine i mogućnostima osnivanja modernog revolving fonda iz koga bi se u Srbiji finansirale investicije u zelenu infrastrukturu govori Siniša Mitrović, savetnik predsednika Privredne komore Srbije.

Prema njegovim rečima, prihodi koji dolaze na ime taksi od zagađenja i lokalnih ekoloških prihoda godišnje iznose oko 100 miliona evra, što može da bude dobra osnova za osnivanje takozvane Zelene banke koja bi davala pozajmice malim i srednjim preduzećima, kao i lokalnim samoupravama.

“Treba da vidimo koje su loše strane prošlog fonda, kao što je bila netransparentna distribucija sredstava. Sada je potrebno da sa modernim menadžmentom stvorimo mogućnost da industrija može da povlači sredstva Zelenog fonda. Ne da im se poklanjaju sredstva, već da im se pod određenim kriterijumima ta sredstva dodeljuju,” smatra Mitrović.

Za više informacija o ovoj temi iz ugla privrede pogledajte video.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Vetroelektrane najmocnija sila dekarbonizaciju u EU

Vetroelektrane su najmoćnija sila za dekarbonizaciju u EU

18 September 2021 - Kompanije što troše mnogo energije vide da je ona iz obnovljivih izvora najjeftinija i sada mnogo pouzdanija, kaže Giles Dickson iz organizacije WindEurope

Elena Boškov Kovač intervju

Transformacija i inovacija – ključni faktori ukoliko želite da ostanete važan igrač u sektoru energetike

07 September 2021 - Prekretnica sektora energetike se ogleda u dekarbonizaciji koja postaje obavezujuća i digitalizaciji koja uvodi na tržište brojne igrače koji dolaze iz drugih industrija.

Zelene obveznice isplativije zaduzivanje duznickim hartijama intervju Sean Kidney

Zelene obveznice su isplativije nego zaduživanje običnim dužničkim hartijama

06 September 2021 - Kada se kompanije iz sektora fosilnih goriva prebacuju na zelenu energiju, treba da izdaju zelene obveznice, kaže za BGEN šef CBI-ja Sean Kidney

Dioksina i furana vazduhu pozara u Vinci intervju Branko Milicevic

Nivoi dioksina i furana u vazduhu od požara u Vinči moraju da se izmere

14 August 2021 - Ekspert za gas iz UNECE-a Branko Milićević kaže da pitanje nije da li u vazduhu po izbijanju požara u Vinči ima opasnih dioksina i furana, već koliko