Otpad

Italijani zainteresovani, Kinezi kreću u preradu plastičnog otpada u Srbiji

Italijani zainteresovani, Kinezi krecu u preradu plasticnog otpada u Srbiji

Slika: Pixabay

Objavljeno

26.01.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.01.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Predstavnici italijanske kompanije Novamont, nakon poseta Gornjem Milanovcu i Batočini zainteresovani su za podršku Srbiji u uvođenju novih tehnologija u tretiranju plastičnog otpada. Ranije ovog meseca, kineska kompanija Blue Sky u Ćupriji je ozvaničila gradnju kineskih fabrika za preradu plastičnog otpada.

U Gornjem Milanovcu, predstavnici Novamonta posetili su S Group, kompaniju za proizvodnju boja i sirovine za plastiku, a u Beočinu firmu Polipak, proizvođača plastičnih kesa.

Privreda komora Srbije, čiji su predstavnici sa delegacijom Novamonta ove nedelje bili u dve opštine centralne Srbije, saopštila je da su Italijani zainteresovani da u Gornjem Milanovcu predlože najbolji model i podršku u izgradnji sistema za sakupljanje, odlaganje i kompostiranje organskog otpada, kao i u korišćenju ovih sirovina.

U Gornjem Milanovcu, organski otpad čini između 40 i 60 odsto komunalnog otpada, navodi se u saopštenju.

Proizvodnja biorazgradivih kesa je u ekspanziji naročito od kada je Evropska unija zabranila ili smanjila upotrebu kesa od plastike.

„Privredna komora Srbije podržaće model saradnje lokalnih samouprava i kompanija kroz projekat javno privatnog partnerstva (JPP) u opštini Gornji Milanovac radi unapređenja kvaliteta života, ekološke svesti i poslovanja privrednih društava“, navodi se u saopštenju PKS.

Početkom januara, predstavnici kineske kompanije Blue Sky i čelnici opštine Ćuprija potpisali su memorandum o razumevanu, koji je praktično označio početak izgradnje kineskog industrijskog parka za preradu plastičnog otpada.

Park će imati četiri fabrike, a ukupna vrednost prve faze investicije iznosi 12 miliona evra, navodi se u memorandumu koji su potpisali predsednik opštine Ninoslav Erić a ispred kineskog partnera Guanguo Zhou i Zaiqeng Zhao.

Blue Sky Europe International Industry and Trade Technology DOO Ćuprija, firma koju su kineski investitori osnovali u Srbiji, proizvodiće plastiku u granulama, rekao je Erić u dodao da od 2019. industrijski park biti velika zaokružena proizvodna celina, u kojoj će proizvođači dobara od plastike na jednom mestu imati sve – od sirovina i poluproizvoda do idealnih logističkih uslova.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

26. januar 2018. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan planete Zemlje 2024, Planeta protiv plastike

Dan planete Zemlje 2024: Planeta protiv plastike

26. januar 2018. - Dan planete Zemlje obeležava se svakog 22. aprila počev od 1970. godine. Ovogodišnja tema je Planeta protiv plastike.

biodizel od opušaka

Biodizel od opušaka

26. januar 2018. - Biodizel se smatra obećavajućim rešenjem u potrazi za čistijim alternativama fosilnim gorivima, a jedan od izvora mogu da budu opušci

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

26. januar 2018. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja