OIE

Irski Eqtec preuzeo elektranu na biomasu u Belišću snage 1,2 MW

Irski Eqtec preuzeo elektranu na biomasu u Belišću snage 1,2 MW

Elektrana u Belišću (slika: Eqtec)

Objavljeno

13.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Irska kompanija Eqtec preuzela je kogenerativno postrojenja od 1,2 megavata (MW) na drvnu sečku i šumski drvni otpad u mestu Belišće u Hrvatskoj. Prvobitno pušten u rad 2016. godine, objekat će biti obnovljen i ponovo pušten u rad.

Postrojenje za proizvodnju električne i toplotne energije u Belišću preuzeto je preko firme Sinergy Projects, koja je zajedničko ulaganje kompanije Eqtec i hrvatske firme Sense ESCO.

Kada bude zatvorena finansijska konstrukcija, Eqtec će izabrati izvođače radova.

Postrojenje će godišnje koristiti 8.000 tona drvne sečke i drvnog otpada iz šuma u regionu

U drugoj polovini 2021. kompanija će podneti zahtev za priključenje na mrežu, dok se očekuje da će elektrana biti obnovljena i ponovo puštena u rad do kraja 2022. Očekuje se da će postrojenje godišnje koristiti 8.000 tona drvne sečke sa lokala i drvnog otpada iz šuma u širem području.

Elektrana je trenutno 100 odsto u vlasništvu kompanije Eqtec, ali će deo akcija dobiti i hrvatska firma Sense ESCO

Kupovinu elektrane finansirao je Eqtec putem dva kredita, od 550.000 evra i od 1,6 miliona evra, koji je obezbedila treća strana. Elektrana je trenutno 100 odsto u vlasništvu kompanije Eqtec, s tim da će 20 odsto biti preneto na firmu Sense ESCO nakon završetka transakcije, kao i dodatnih 20 odsto posle ispunjenja određenih uslova.

U maju 2015. godine, Eqtec Iberia potpisao je ugovor sa hrvatskom firmom Intel Trade iz Rijeke za projektovanje, isporuku, instalaciju i puštanje u rad elektrane u mestu Belišće, po principu „ključ u ruke“.

Hrvatska firma Sense ESCO je od početka bila uključena u ovaj posao, a elektrana je priključena na mrežu decembra 2016, ali je kasnije skinuta.

Firmu Eqtec Iberia je 2017. preuzela irska kompanija React Energy, pa je nastao sadašnji Eqtec.

Eqtec namerava da igradi više postrojenja za dobijanje energije iz otpada

David Palumbo, izvršni direktor kompanije Eqtec, izjavio je da je saradnja sa firmom Sense ESCO savršena platforma za ponovni ulazak na tržište Hrvatske.

Postrojenje u Belišću, koje će ujedno biti i pokazna elektrana, je samo jedna o nekoliko koje kompanija namerava da otvori u Evorpskoj uniji kako bi na delu pokazala svoju najmoderniju tehnologiju prerade otpada u energiju, dodao je Palumbo.

Prva pokazna elektrana, snage 1 MW, biće instalirana u u Toskani u Italiji.

Eqtec radi i na gradnji dve elektrane u Grčkoj i Kaliforniji, kao i na preuzimanju postrojenja snage 1,2 MW u Karlovcu u Hrvatskoj.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

13. avgust 2021. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

13. avgust 2021. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

13. avgust 2021. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

13. avgust 2021. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.