OIE

Irski Eqtec preuzeo elektranu na biomasu u Belišću snage 1,2 MW

Irski Eqtec preuzeo elektranu na biomasu u Belišću snage 1,2 MW

Elektrana u Belišću (slika: Eqtec)

Objavljeno

13.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Irska kompanija Eqtec preuzela je kogenerativno postrojenja od 1,2 megavata (MW) na drvnu sečku i šumski drvni otpad u mestu Belišće u Hrvatskoj. Prvobitno pušten u rad 2016. godine, objekat će biti obnovljen i ponovo pušten u rad.

Postrojenje za proizvodnju električne i toplotne energije u Belišću preuzeto je preko firme Sinergy Projects, koja je zajedničko ulaganje kompanije Eqtec i hrvatske firme Sense ESCO.

Kada bude zatvorena finansijska konstrukcija, Eqtec će izabrati izvođače radova.

Postrojenje će godišnje koristiti 8.000 tona drvne sečke i drvnog otpada iz šuma u regionu

U drugoj polovini 2021. kompanija će podneti zahtev za priključenje na mrežu, dok se očekuje da će elektrana biti obnovljena i ponovo puštena u rad do kraja 2022. Očekuje se da će postrojenje godišnje koristiti 8.000 tona drvne sečke sa lokala i drvnog otpada iz šuma u širem području.

Elektrana je trenutno 100 odsto u vlasništvu kompanije Eqtec, ali će deo akcija dobiti i hrvatska firma Sense ESCO

Kupovinu elektrane finansirao je Eqtec putem dva kredita, od 550.000 evra i od 1,6 miliona evra, koji je obezbedila treća strana. Elektrana je trenutno 100 odsto u vlasništvu kompanije Eqtec, s tim da će 20 odsto biti preneto na firmu Sense ESCO nakon završetka transakcije, kao i dodatnih 20 odsto posle ispunjenja određenih uslova.

U maju 2015. godine, Eqtec Iberia potpisao je ugovor sa hrvatskom firmom Intel Trade iz Rijeke za projektovanje, isporuku, instalaciju i puštanje u rad elektrane u mestu Belišće, po principu „ključ u ruke“.

Hrvatska firma Sense ESCO je od početka bila uključena u ovaj posao, a elektrana je priključena na mrežu decembra 2016, ali je kasnije skinuta.

Firmu Eqtec Iberia je 2017. preuzela irska kompanija React Energy, pa je nastao sadašnji Eqtec.

Eqtec namerava da igradi više postrojenja za dobijanje energije iz otpada

David Palumbo, izvršni direktor kompanije Eqtec, izjavio je da je saradnja sa firmom Sense ESCO savršena platforma za ponovni ulazak na tržište Hrvatske.

Postrojenje u Belišću, koje će ujedno biti i pokazna elektrana, je samo jedna o nekoliko koje kompanija namerava da otvori u Evorpskoj uniji kako bi na delu pokazala svoju najmoderniju tehnologiju prerade otpada u energiju, dodao je Palumbo.

Prva pokazna elektrana, snage 1 MW, biće instalirana u u Toskani u Italiji.

Eqtec radi i na gradnji dve elektrane u Grčkoj i Kaliforniji, kao i na preuzimanju postrojenja snage 1,2 MW u Karlovcu u Hrvatskoj.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Kosovo ce na aukcijama podeliti premije za solarne elektrane snage 100 MW

Kosovo* raspisuje aukcije za solarne elektrane snage 100 MW

20 маја 2022 - Nadmetanje će biti podeljeno u tri lota, kako bi privuklo ne samo strane, već i domaće investitore, kažu u Ministarstvu ekonomije

EPS zapoceo gradnju prvog vetroparka

EPS najavio puštanje u rad vetroparka Kostolac za 26 meseci

20 маја 2022 - Elektroprivreda Srbije je ugovor o kreditu potpisala novembra 2017, a energetsku dozvolu za vetropark je dobila krajem 2018.

Najavljena izgradnja vetroelektrana kapaciteta 150GW u Severnom moru

Najavljena izgradnja vetroelektrana kapaciteta 150 GW u Severnom moru

18 маја 2022 - Na samitu o energiji vetra na moru, četiri evropske zemlje najavljuju novih 150 GW vetra...

EU predstavila REPowerEU plan za ubrzanje energetske tranzicije

18 маја 2022 - Evropska komisija je predstavila akcioni plan REPowerEU, za ubrzano smanjenje zavisnosti od ruskih fosilnih goriva...