OIE

IRENA: Potencijal obnovljivih izvora energije u JIE iznosi 740 GW

Photo: IRENA

Objavljeno

16.01.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.01.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Jugoistočna Evropa ima ogroman potencijal obnovljivih izvora električne energije (OIE) od oko 740 GW, navodi se u novoj studiji Međunarodne agencije za obnovljive izvore energije (IRENA).

Studija pod naslovom “Generisanje obnovljive energije po konkurentnoj ceni: Potencijal Jugoistočne Evrope” objavljena je na sastanku na visokom nivou uoči sedmog zasedanja Skupštine IRENA u Abu Dabiju, koja je okupila kreatore politika i zainteresovane strane iz regiona JIE. Oni su raspravljali o prilikama i izazovima za širenje udela obnovljive energije u regionu.

U izveštaju se naglašava da JIE poseduje velik potencijal od oko 740 GW. Potencijali vetra (532 GW) i solarne energije (120 GW) u velikoj meri su neiskorišćeni, a 127 GW iz svih obnovljivih izvora moglo bi već danas da bude korišćeno na isplativ način. Prema izveštaju, taj broj bi mogao da poraste preko 290 GW ako bi se smanjila cena kapitala u regiji.

“Region ima snažne razloge da koristi obnovljive izvore, naročito solar i vetar. Korišćenje tih resursa doprineće jeftinijoj električnoj energiji, stvoriće poslove, poboljšati kvalitet vazduha i doprineti ispunjavanju međunarodnih obaveza”, rekao je generalni direktor IRENA Adnan Z. Amin.

On je dodao da je energija sunca i vetra sada održiva opcija za snabdevanje, i da je region u dobrom položaju da unapredi samoodrživost svojih energetskih sistema.

“Evropska Komisija pohvaljuje IRENA zbog povećanja aktivnosti u Jugoistočnoj Evropi”, rekao je generalni direktor EK za energiju Dominik Ristori.

Obnovljivi izvori mogu poboljšati milijarde života

Tokom Skupštine, IRENA je takođe objavila svoju publikaciju “REthinking Energy”. U njoj je naglašeno da su investicije u OIE na svetskom nivou porasle od 50 milijardi američkih dolara u 2004. do rekordnih 305 milijardi u 2015. godini.

“Dok napredujemo ka novom energetskom modelu, moramo da istovremeno povećamo napore u cilju dekarbonizacije. Politike i regulativa su i dalje ključni u tome, kao i za razvoj tržišta OIE”, rekao je Adnan Z. Amin.

“REthinking Energy” pruža uvide u inovacije, politiku i finansije koje upravljaju daljim investicijama u održive energetske sisteme, poput aukcija za električnu energiju dobijenu iz OIE, za koje navodi da postaju sve popularnije i snižavaju cene energije. Potražnja za baterijama za skladištenje energije se brzo povećava.

Publikacija navodi da će se najbrže razvijati kapacitet i proizvodnja solarne fotonaponske energije. IRENA procenjuje da će kapacitet baterija porasti sa 1 GW, koliko iznosi sada, na 250 GW do 2030. godine.

Photo: IRENA

Napredak tehnologije smanjio je troškove

Povećani razvoj i tehnološke inovacije dovele su do smanjenja cena i veće isplativnosti, naročito za solarnu i vetro energiju. Izveštaj IRENA navodi da gotovo sav potencijal sunca i vetra u JIE može biti korišćen po konkurentnoj ceni do 2030. Razvoj obnovljivih izvora trebalo bi da stvori radna mesta, razvije lokalne proizvodne kapacitete, smanji štetu po zdravlje i okolinu i uticaj klimatskih promena.

“Ubeđen sam da će bliska saradnja IRENA i zainteresovanih strana u regionu značajno doprineti našim naporima da unapredimo korišćenje obnovljive energije čiji je potencijal trenutno neiskorišćen”, rekao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović.

Na sedmom zasedanju Skupštine IRENA okupili su se lideri u oblasti energetike iz preko 150 zemalja, kako bi razmotrili strateško i programsko opredeljenje te organizacije koja pomaže državama u razvoju obnovljivih izvora energije.

Zakonodavci iz celog sveta su raspravljali o merama koje treba da podrže preobražavanje svetskog energetskog sistema. Na Skupštini, IRENA i Fond za razvoj iz Abu Dabija opredelili su 44,5 miliona američkih dolara za finansiranje četiri projekta koji će razvijati OIE u zemljama Pacifika i Afrike.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

elektroprivrede region radionice trgovina emisijama EU ETS oporezivanje co2 cbam

Radionica o sistemu za trgovanje emisijama: Saradnja regionalnih elektroprivreda je put za energetsku tranziciju

16. januar 2017. - Firme iz BiH, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije razgovarale su i o zajedničkom nastupu za obezbeđenje sredstava za investicije

seepex unutardnevno trziste pks

Srbija u junu dobija unutardnevno tržište struje – sledeći korak je spajanje sa jedinstvenim evropskim tržištem

16. januar 2017. - SEEPEX jer sa svojim partnerima predstavio šta kupcima i prodavcima struje nudi novo tržište na srpskoj berzi

EU zabranila prodaju vozila benzin dizel od 2035 godine

Finalno potvrđeno: EU zabranila prodaju vozila na benzin, dizel od 2035. godine

16. januar 2017. - Ministri energetike zemalja EU dogovorili su zabranu prodaje novih automobila i kombija na benzin i dizel od 2035, ali uz jedan izuzetak

Industrija vetra do 2025 rekordno rasti preti zagusenje

Industrija vetra će do 2025. rekordno rasti, ali joj preti zagušenje

16. januar 2017. - Nakon usporavanja ekspanzije prošle godine, sektor vetroelektrana može da do 2025. očekuje uzastopno obaranje rekorda, objavio je GWEC