Električna energija

Investitori pozdravili Akcioni plan EU za mreže, ali tvrde da nedostaju neke suštinske mere

eu akcioni plan mreze

Foto: Reginal from Pixabay

Objavljeno

29.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska komisija predstavila je akcioni plan od 14 tačaka za sedam izazova sa kojim se danas suočavaju prenosne i distributivne mreže u Evropi. Mere za mreže koje će biti povezanije, digitalizovanije i otporne na sajber napade fokusiraju se na primenu dogovorenog pravnog okvira i trebalo bi da budu sprovedene brzo kako bi na vreme doprinele ostvarenju ciljeva do 2030. godine.

WindEurope i SolarPower Europe, organizacije koje zastupajus tavove industrije vetra i solara, pozdravile su akcioni plan, ali imaju i određene primedbe. Akcionom planu, kako ističu, nedostaju rešenja za solarne elektrane i vetroparkove koji već čekaju priključak  na mrežu, kao i konkretne odredbe koje će podstaći razvoj fleksibilnosti.

Jedan od glavnih problema koje je Evropska komisija istakla je činjenica da je 40 odsto evropskih distributivnih mreža starije od 40 godina. Zato su, kako je dodala, samo u ovoj deceniji potrebne investicije od 584 milijarde evra u elektroenergetske mreže, pri čemu je značajan deo neophodan za distributivne mreže, naglasila je Komisija.

Za svaki izazov postoji bar jedna mera

Glavni izazov je nedostatak infrastrukture jer Evropa trenutno ima 93 GW prekograničnog prenosnog kapaciteta, do 2025. će se izgraditi još 23 GW, ali i dalje će do 2030. nedostajati 64 GW, dodaje se u saopštenju. Jedan od razloga je taj što se očekuje da će potrošnja električne energije u EU porasti za oko 60 odsto od sada do 2030.

Zato Komisija traži brzu implementacija 85 prekograničnih projekata za prenos, skladištenje i pametne mreže koji su na listi projekata od zajedničkog interesa (eng. PCI) za 2023.

Osim ubrzavanja implementacije ovih projekata, među izazovima su dugoročno planiranje kako bi se mreže pripremile za prihvatanje više obnovljivih izvora i povećanu potražnje, bolje korišćenje mreža i poboljšanje lanaca snabdevanja za prenosne i distributivne kapacitete.

Za svaki izazov postoji najmanje jedna mera, navodi se dokumentu pod nazivom Mreže, karika koja nedostaje – Akcioni plan EU za mreže.

Evropski komesar za energetiku Kadri Simson: Plan će biti pretočen u konkretne akcije

„Mreže bi trebalo da budu pokretač, a ne usko grlo u tranziciji ka čistoj energiji. Na taj način možemo da integrišemo ogromne količine obnovljive energije, električnih vozila, toplotnih pumpi i elektrolizera koji su potrebni za dekarbonizaciju naše ekonomije. Akcioni plan postavlja okvire i sada računam na podršku svih igrača u sektoru da se Plan pretvori u konkretne akcije“, rekla je evropski komesar za energetiku Kadri Simson.

eu akcioni plan mreze kadri simson
Kadri Simson (foto: Evropska komisija)

Naomi Ševiljar: Plan ne razjašnjava regulatorni okvir EU za skladištenje

Udruženje SolarPower Europe pohvalilo je mere koje će pomoći developerima solarnih projekata da lakše pripreme deo koji se odnosi na prostorno planiranje i otkloniti dugo čekanje na priključak na mrežu.

„Ali potreban nam je EU koja sprovodi reči u delo: smernice moraju postati realnost  kako bi se ubrzalo povezivanje na mrežu. Panevropski pogled na kapacitete za grid hosting mora da posluži kao naš kompas za praćenje implementacije Paketa čiste energije, uključujući i nacionalne energetske i klimatske planove (NEKP)“,  rekla je Naomi Ševiljar, šefica regulatornih poslova u organizaciji SolarPower Europe.

Industrija je takođe zabrinuta, prema njenim rečima, zbog odsustva konkretnih, regulatornih odredbi koje bi podržale laku integraciju fleksibilnosti na svim nivoima napona.

„Fleksibilnost je odmah dostupna u domu potrošača, a za gradnju mrežne infrastrukture potrebno je i do deset godina. Plan ne razjašnjava regulatorni okvir EU za skladištenje u pogledu oporezivanja ili tretmana uskladištene obnovljive električne energije i rizikuje da ugrozi rast fleksibilnosti svojim dvosmislenim regulatornim rrešenjima“,  naglasila je Chevillard.

Žil Dikson: Potrebna je hitna akcija da bi se uhvatili u koštac sa ogromnim redovima za priključak na mrežu

WindEurope je generalno pohvalio plan. Među dobrim merama naveo je jačanje dugoročnog planiranja razvoja mreža, obavezu ENTSO-E da identifikuje šta je potrebno za mreže na kopnu i na moru, uključujući skladištenje, optimizaciju i infrastrukturu za vodonik, zatim fokus na anticipatorna ulaganja i standardizaciju lanca snabdevanja za mreže.

Međutim, Udruženje je saopštilo da je glavni problem što postoji vrlo malo filtriranja zahteva za povezivanje na mrežu. Operatori sistema bi, kako dodaju, trebalo da daju prioritet najzrelijim i strateškim projektima, kao i onima koji će najverovatnije biti izgrađeni.

„Ovo je dobar plan koji razume da nema energetske tranzicije bez velikih ulaganja u mreže. Ali, potrebna je hitna akcija da bi se uhvatili u koštac sa ogromnim redovima za priključenje na prenosni sistem projekata za vetar i solar koji su se prijavili za povezivanje na mrežu – filtrirajte špekulativne projekte i dajte prioritet onima koji to nisu“, rekao je Žil Dikson, izvršni direktor organizacije WindEurope.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

29. novembar 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

29. novembar 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

29. novembar 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

29. novembar 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji