Životna sredina

Investitor odustao od izgradnje male HE u Parku prirode Velebit

Photo: Goran Šafarek/WWF

Objavljeno

11.01.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.01.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Kompanija „Hidroenergetska postrojenja“ odustala je od izgradnje male hidroelektrane na reci Krupi u Parku prirode Velebit, što su pozdravila brojna udruženja za zaštitu prirode, saopštio je Svetski fond za prirodu (WWF).

„Kompanija ‘Hidroenergetska postrojenja’ obavestila je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike da odustaje od postupka ocene o potrebi procene uticaja na okolinu za izgradnju male hidroelektrane na reci Krupi. Time je investitor de fakto odustao od projekta u Parku prirode Velebit“, navodi se u saopštenju WWF.

Stručnjaci iz udruženja BIOM, Eko Pan, Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode i WWF-a još u septembru su se snažno usprotivili korišćenju reke Krupe u hidroenergetske svrhe.

Krupa je najveća pritoka reke Zrmanje i sastavni deo Parka prirode Velebit, a ujedno je i deo evropske ekološke mreže Natura 2000, pa bi izgradnja hidroelektrane imala velik uticaj na ekologiju i prirodne karakteristike zbog kojih je područje i stavljeno pod hrvatsku i međunarodnu zaštitu, dodaje se u saopštenju.

„Odluka investitora da se povuče iz ovog projekta je više nego dobrodošla, jer je jedina ispravna kako bi se sačuvao jedan od temeljnih prirodnih fenomena zbog kojih je Park prirode Velebit i proglašen, a to su sedrene barijere. I stručno vodstvo Parka takođe je bilo protiv izgradnje, što su jasno rekli i samom investitoru“, rekla je Irma Popović Dujmović, koordinatorka projekata u WWF Adria.

U WWF-u kažu da je privatni investitor planirao da izgradi hidroelektranu snage 1,6 MW s branom visine 1,5 i dužine 45 metara, i cevovodom dužine 170 metara kojim bi se preusmeravao tok reke na turbinu. Kažu da bi ceo zahvat uticao na dno reke u površini od 2.000 kvadratnih metara, u velikoj većini prirodnih sedrenih barijera.

Područje je toliko nepristupačno da je investitor razmišljao čak o gradnji pomoću helikoptera, bez obzira na uticaj buke, vrtloga vazduha i izduvnih gasova na prirodu i životinjski svet ovog zaštićenog područja, dodaje se u saopštenju.

Predstavnici udruženja za zaštitu prirode istakli su da se ovakvim planovima poništava sama svrha zaštićenih područja, navodeći iskustvo sa rekom Mrežnicom, na kojoj je izgradnja male hidroelektrane prouzrokovala degradaciju lokaliteta.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija Zakon o snabdevanju elektricnom energijomdve godine zakasnjenja

Slovenija usvojila Zakon o snabdevanju električnom energijom s dve godine zakašnjenja

22 октобра 2021 - Državni zbor Slovenije je izglasao Zakon o snabdevanju električnom energijom s amandmanima koji dovode sve krajnje potrošače u jednak položaj

Njujorski startap Air Co pravi votku od ugljen dioksida

Njujorški startap Air Co. pravi votku od ugljen-dioksida

22 октобра 2021 - Air Co. iz Njujorka proizvodi alkohol i parfem od ugljen-dioksida i zelenog vodonika, a svoju votku naziva najodrživijim žestokim pićem na svetu

Zagreb to boost solar rooftops to reach 50 MW until 2024

Zagreb pripremio program Sunčani krovovi za masovnije korišćenje solarnih panela

21 октобра 2021 - Grad Zagreb pripremio je program za podršku instaliranju solarnih panela na krovovima zgrada javnih ustanova, privatnih vlasnika i firmi

EPS solarnu elektranu lokaciji Kolubaru B

Na lokaciji planiranoj za Kolubaru B EPS želi da izgradi solarnu elektranu

20 октобра 2021 - EPS je raspisao poziv za istraživanje lokacije za termoelektranu Kolubara B radi mogućnosti postavljanja solarne elektrane