OIE

Industrija vetra čeka novi zakon za razvoj 2000 MW kapaciteta

Okrugli-sto-industrija-vetra-zakon-OIE

Objavljeno

26.01.2021.

Država

Podeli

Objavljeno

26.01.2021.

Država

Podeli

Nacrt Zakona o obnovljivim izvorima energije Republike Srbije je na javnoj raspravi do 9. februara, a njegove odredbe biće tema okruglog stola predstavnika industrije vetra i finansijskih institucija koji će se održati 5. februara pod nazivom “Industrija vetra u Srbiji između aukcija i tržišta – 2000 megavata zelene energije čeka jasan signal države.”

Da li novi nacrt zakona daje povoljan, transparentan i stabilan okvir za investicije u vetroparkove, da li ima utemeljenje u energetskoj strategiji države i koliko će industrija vetra razvijati nove projekte sa fokusom na najavljeni model aukcija, a koliko će oni biti usmereni na tržište – pitanja su o kojima će diskutovati učesnici okruglog stola, koji organizuje Balkan Green Energy News, vodeći portal za održivu energetiku i zelenu ekonomiju u regionu Balkana.

Jedna od pratećih uredbi definisaće model aukcija za podsticaje za obnovljive izvore energije

Usvajanje ovog zakona i odgovarajućih podzakonskih akata bi trebalo da omogući drugi talas investicija u obnovljive izvore energije u Srbiji, a jedna od uredbi koje će pratiti zakon definisaće i najavljeni model aukcija za podsticaje.

Očekuje se da će novi zakon dovesti do preko dve milijarde evra investicija u vetroelektrane

Očekuje se da će novi zakon dovesti do preko dve milijarde evra investicija u razvijanje kapaciteta iz vetra, što višestruko premašuje investicije u buduće kapacitete iz drugih vrsta obnovljivih izvora.

Prisustvovanje i praćenje okruglog stola je predviđeno samo uz poziv, a zbog aktuelne situacije sa pandemijom COVID-19, događaj će se realizovati kao kombinacija fizičkog prisustva za 10 učesnika u sali hotela Radisson Collection u Beogradu i praćenja putem Zoom platforme za ostale učesnike, uz mogućnost aktivnog uključivanja.

Komentara: (2)
Tomislav Nacevski / 27.01.2021.

Odlicna inicijativa!

Marko Milosavljevic / 29.01.2021.

Postovani,

mislim da na Vasem okruglom stolu nedostaju i predstavnici Snabdevaca elektricnom energijom, odnosno oni predstavnici koji su spona predstavnicima industrije vetra da uopste izadju na trziste i prodaju svoju energiju. U tom smislu predlazem da broj clanova povecate makar za dva predstavnika, jednog drzavnog snabdevaca i jednog privatnog.

Unapred hvala na razumevanju,

Marko Milosavljevic,
menadzer balansne grupe ENERGIA GAS AND POWER

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

26. januar 2021. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

26. januar 2021. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

26. januar 2021. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

26. januar 2021. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine