OIE

Indijansko pleme će izgraditi jednu od najvećih solarnih elektrana u SAD

Indijansko pleme će izgraditi jednu od najvećih solarnih elektrana u SAD

Foto: Rick Engineering Company (RICK)

Objavljeno

28.02.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.02.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Planinski Juti, indijansko pleme u Koloradu, planiraju izgradnju jedne od najvećih solarnih elektrana u Sjedinjenim Državama s kompanijom Canigou Group. Objavili su da će Sun Bear biti dugačak 13 kilometara i širok više od 1,5 kilometara, a da će ga činiti 2,2 miliona solarnih panela.

Sun Bear biće naziv jedne od najvećih solarnih elektrana u SAD. Vrednost projekta procenjena je na 1,5 milijardi dolara.

U planu je postavljanje 2,2 miliona solarnih panela na oko 1,600 hektara, kažu investitori. Postrojenje bi tako imalo nominalni kapacitet od 971 megavata, za proizvodnju jednosmerne struje, a snaga priključka bi bila 756 megavata.

Lokacija je u pustinjskom području u jugozapadnom delu Kolorada, u blizini Tojaka, glavnog grada Planinskih Juta. Canigou Group je saopštio da projekat uključuje baterije za skladištenje energije. Kompanija očekuje da će u mrežu predavati 1,7 do 2,4 teravat-sata električne energije godišnje.

Plan je trenutno u fazi provere uticaja na životnu sredinu kod Biroa za indijanska pitanja. Pod pretpostavkom da ta institucija odobri plan, izgradnja bi mogla da započne ove godine, a očekuje se da će postrojenje početi sa radom 2026, navela je kompanija.

U izgradnji će biti angažovano između 500 i 1.000 radnika, nakon čega će biti potrebno od 10 do 50 stalno zaposlenih, izračunao je Canigou.

Sun Bear će moći da pokrije potrebe 215.000 američkih domaćinstava za električnom energijom, tvrde investitori

Elektrana je dobila saglasnost za povezivanje na prenosnu mrežu kojom upravlja državna agencija WAPA.

Džastin Pasfild, direktor Canigou grupe, podsetio je da je najbolje za proizvođača da se električna energija koristi blizu mesta proizvodnje. „Međutim, mi ćemo proizvoditi veliku količinu struje. Tako da nisam siguran da će sve to moći da se potroši u Koloradu“, dodao je. Prodaja još nije ugovorena.

Planinski Juti, na čijoj zemlji će se graditi elektrana, dobiće postotak prihoda od prodaje električne energije.

Predviđena snaga moći će da pokrije potrebe 215.000 američkih domaćinstava za električnom energijom, tvrde investitori. Očekuje se da će se zahvaljujući ovoj elektrani izbeći skoro 1,5 miliona tona emisija ugljen-dioksida godišnje tokom njenog planiranog životnog veka od 35 godina.

Zaštita ugrožene vrste kaktusa

Predsednik zajednice Planinskih Juta Manuel Hart izjavio je da se pleme poslednjih pola veka oslanjalo na fosilna goriva – naftu i gas, a da je budućnost u obnovljivim izvorima. Ukazao je na uticaj globalnog zagrevanja i klimatskih promena na život na planeti.

„Radujem se što ću videti kako će se pozitivni uticaji projekta odraziti na pleme, a istovremeno će smanjiti zavisnost ovog područja od fosilnih goriva“, rekao je Džared Gorbi, glavni pejzažni arhitekta RICK Engineeringa.

Oblast u kojoj će biti izgrađena elektrana je jedini dom ugroženog kaktusa mesa verde. Oko svakog kaktusa biće ostavljeno 200 metara prostora na kom se neće graditi, a glavno stanište je potpuno izdvojeno iz plana.

Canigou je otkrio da razrađuje mogućnost proizvodnje zelenog vodonika pomoću struje iz Sun Beara i da traži partnere.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

28. februar 2024. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

28. februar 2024. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

28. februar 2024. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

28. februar 2024. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji