OIE

Indijansko pleme će izgraditi jednu od najvećih solarnih elektrana u SAD

Indijansko pleme će izgraditi jednu od najvećih solarnih elektrana u SAD

Foto: Rick Engineering Company (RICK)

Objavljeno

28.02.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.02.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Planinski Juti, indijansko pleme u Koloradu, planiraju izgradnju jedne od najvećih solarnih elektrana u Sjedinjenim Državama s kompanijom Canigou Group. Objavili su da će Sun Bear biti dugačak 13 kilometara i širok više od 1,5 kilometara, a da će ga činiti 2,2 miliona solarnih panela.

Sun Bear biće naziv jedne od najvećih solarnih elektrana u SAD. Vrednost projekta procenjena je na 1,5 milijardi dolara.

U planu je postavljanje 2,2 miliona solarnih panela na oko 1,600 hektara, kažu investitori. Postrojenje bi tako imalo nominalni kapacitet od 971 megavata, za proizvodnju jednosmerne struje, a snaga priključka bi bila 756 megavata.

Lokacija je u pustinjskom području u jugozapadnom delu Kolorada, u blizini Tojaka, glavnog grada Planinskih Juta. Canigou Group je saopštio da projekat uključuje baterije za skladištenje energije. Kompanija očekuje da će u mrežu predavati 1,7 do 2,4 teravat-sata električne energije godišnje.

Plan je trenutno u fazi provere uticaja na životnu sredinu kod Biroa za indijanska pitanja. Pod pretpostavkom da ta institucija odobri plan, izgradnja bi mogla da započne ove godine, a očekuje se da će postrojenje početi sa radom 2026, navela je kompanija.

U izgradnji će biti angažovano između 500 i 1.000 radnika, nakon čega će biti potrebno od 10 do 50 stalno zaposlenih, izračunao je Canigou.

Sun Bear će moći da pokrije potrebe 215.000 američkih domaćinstava za električnom energijom, tvrde investitori

Elektrana je dobila saglasnost za povezivanje na prenosnu mrežu kojom upravlja državna agencija WAPA.

Džastin Pasfild, direktor Canigou grupe, podsetio je da je najbolje za proizvođača da se električna energija koristi blizu mesta proizvodnje. „Međutim, mi ćemo proizvoditi veliku količinu struje. Tako da nisam siguran da će sve to moći da se potroši u Koloradu“, dodao je. Prodaja još nije ugovorena.

Planinski Juti, na čijoj zemlji će se graditi elektrana, dobiće postotak prihoda od prodaje električne energije.

Predviđena snaga moći će da pokrije potrebe 215.000 američkih domaćinstava za električnom energijom, tvrde investitori. Očekuje se da će se zahvaljujući ovoj elektrani izbeći skoro 1,5 miliona tona emisija ugljen-dioksida godišnje tokom njenog planiranog životnog veka od 35 godina.

Zaštita ugrožene vrste kaktusa

Predsednik zajednice Planinskih Juta Manuel Hart izjavio je da se pleme poslednjih pola veka oslanjalo na fosilna goriva – naftu i gas, a da je budućnost u obnovljivim izvorima. Ukazao je na uticaj globalnog zagrevanja i klimatskih promena na život na planeti.

„Radujem se što ću videti kako će se pozitivni uticaji projekta odraziti na pleme, a istovremeno će smanjiti zavisnost ovog područja od fosilnih goriva“, rekao je Džared Gorbi, glavni pejzažni arhitekta RICK Engineeringa.

Oblast u kojoj će biti izgrađena elektrana je jedini dom ugroženog kaktusa mesa verde. Oko svakog kaktusa biće ostavljeno 200 metara prostora na kom se neće graditi, a glavno stanište je potpuno izdvojeno iz plana.

Canigou je otkrio da razrađuje mogućnost proizvodnje zelenog vodonika pomoću struje iz Sun Beara i da traži partnere.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

28. februar 2024. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

28. februar 2024. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije

hrvatska hrote aukcije natjecaj vetar solar

HROTE raspisao aukcije za dodelu premija za elektrane snage 607 MW

28. februar 2024. - Hrvatski operator tržišta energije raspisao je javni poziv za dostavu ponuda i dodelu premija za vetroparkove, solarne elektrane i hidroelektrane

Evropski parlament predlog reforme trzista elektricne energije gasa

Evropski parlament usvojio predlog reforme tržišta električne energije, gasa

28. februar 2024. - Evropski poslanici su izglasali akte za reforme ustrojstva tržišta energenata da bi olakšali dekarbonizaciju. I u njih uvrstili nuklearke i vodonik.