x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

IFC plasira novih 50 miliona evra za energetsku efikasnost u Grčkoj

14.02.2017. | Komentari: 0Autor:

Photo: Grivalia/LinkedIn
IFC plasira novih 50 miliona evra za energetsku efikasnost u Grčkoj

Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Svetske banke, plasiraće dugoročni kredit od 50 miliona evra vodećem grčkom investitoru u nepokretnosti Grivalia Nekretnine, u cilju jačanja sektora komercijalnih nekretnina i energetske efikasnosti u Grčkoj.

IFC je saopštio da će ta investicija pomoći Grivalia Nekretnine da sprovede značajne renovacije i unapređenja energetske efikasnosti svojih poslovnih prostora širom Grčke. Grivalia će biti prva firma u toj zemlji koja će zatražiti sertifikat Izuzetnost u dizajnu za bolju efikasnost (EDGE), koji dodeljuje IFC.

Finansijski paket IFC-a podržaće sektor komercialnih nekretnina, koji iznosi oko šest odsto BDP-a te države. Tokom recesije u Grčkoj taj sektor su pogodili pad cena zakupa, vrednosti nekretnina i gubitak poverenja investitora.

“Ovo ulaganje pomoćiće da se poveća poverenje investitora u sektor komercialnih nekretnina. Savremena i energetski efikasna infrastruktura će takođe doprineti smanjenju troškova za električnu energiju i povećanju konkurentnosti”, rekao je Tomaš Telma, regionalni direktor IFC za Evropu i Srednju Aziju.

“Nama je čast da radimo u partnerstvu sa jednom od najprestižnijih međunarodnih finansijskih institucija koje su aktivne u Grčkoj, rekao je Georg Hrisikos, generalni direktor Grivalia Properties.

Grivalia trenutno poseduje oko 90 komercijalnih nekretnina, većinom u Grčkoj, koje iznajmljuju firme poput banaka, prodavnica i proizvođača. IFC će kroz partnerstvo sa Grivaliom u Grčku doneti EDGE standard zelene gradnje. Da bi dobile EDGE sertifikat zgrade moraju da smanje potrošnju za 20 odsto. Takvo poboljšanje će pomoći Grčkoj da dostigne ciljeve u borbi protiv klimatskih promena, ali i povećati ukupnu konkurentnost kompanija u pravatnom sektoru kroz smanjenje potrošnje i troškova.

Kao zemlja razvijene privrede, Grčka je izgubila pravo učešća u standardnim programima grupacije Svetske banke. Ali u 2015. godini na molbu grčke vlade Upravni odbor IFC-a odobrio je angažovanje u Grčkoj. IFC nastavlja sa procenama prilika za ulaganje u sektore finansijskih usluga, infrastrukturnog razvoja i druge oblasti. Cilj IFC-a je povratak poverenja investitra, podrška rastu koji će voditi privatni sektor, pomoć državi da privuče strane investicije i promocija domaćeg ulaganja. Od ponovnog aktiviranja u Grčkoj IFC je uložio 280 miliona američkih dolara u sedam projekata.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.