Energetska efikasnost

IFC plasira novih 50 miliona evra za energetsku efikasnost u Grčkoj

Photo: Grivalia/LinkedIn

Objavljeno

14.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Svetske banke, plasiraće dugoročni kredit od 50 miliona evra vodećem grčkom investitoru u nepokretnosti Grivalia Nekretnine, u cilju jačanja sektora komercijalnih nekretnina i energetske efikasnosti u Grčkoj.

IFC je saopštio da će ta investicija pomoći Grivalia Nekretnine da sprovede značajne renovacije i unapređenja energetske efikasnosti svojih poslovnih prostora širom Grčke. Grivalia će biti prva firma u toj zemlji koja će zatražiti sertifikat Izuzetnost u dizajnu za bolju efikasnost (EDGE), koji dodeljuje IFC.

Finansijski paket IFC-a podržaće sektor komercialnih nekretnina, koji iznosi oko šest odsto BDP-a te države. Tokom recesije u Grčkoj taj sektor su pogodili pad cena zakupa, vrednosti nekretnina i gubitak poverenja investitora.

“Ovo ulaganje pomoćiće da se poveća poverenje investitora u sektor komercialnih nekretnina. Savremena i energetski efikasna infrastruktura će takođe doprineti smanjenju troškova za električnu energiju i povećanju konkurentnosti”, rekao je Tomaš Telma, regionalni direktor IFC za Evropu i Srednju Aziju.

“Nama je čast da radimo u partnerstvu sa jednom od najprestižnijih međunarodnih finansijskih institucija koje su aktivne u Grčkoj, rekao je Georg Hrisikos, generalni direktor Grivalia Properties.

Grivalia trenutno poseduje oko 90 komercijalnih nekretnina, većinom u Grčkoj, koje iznajmljuju firme poput banaka, prodavnica i proizvođača. IFC će kroz partnerstvo sa Grivaliom u Grčku doneti EDGE standard zelene gradnje. Da bi dobile EDGE sertifikat zgrade moraju da smanje potrošnju za 20 odsto. Takvo poboljšanje će pomoći Grčkoj da dostigne ciljeve u borbi protiv klimatskih promena, ali i povećati ukupnu konkurentnost kompanija u pravatnom sektoru kroz smanjenje potrošnje i troškova.

Kao zemlja razvijene privrede, Grčka je izgubila pravo učešća u standardnim programima grupacije Svetske banke. Ali u 2015. godini na molbu grčke vlade Upravni odbor IFC-a odobrio je angažovanje u Grčkoj. IFC nastavlja sa procenama prilika za ulaganje u sektore finansijskih usluga, infrastrukturnog razvoja i druge oblasti. Cilj IFC-a je povratak poverenja investitra, podrška rastu koji će voditi privatni sektor, pomoć državi da privuče strane investicije i promocija domaćeg ulaganja. Od ponovnog aktiviranja u Grčkoj IFC je uložio 280 miliona američkih dolara u sedam projekata.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

14. februar 2017. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

Uskoro poziv subvencije domacinstva energetsku efikasnost 137 gradova opstina Srbije

Uskoro poziv za subvencije za domaćinstva za energetsku efikasnost u 137 gradova i opština Srbije

14. februar 2017. - Odziv lokalnih samouprava na poziv za subvencije za mere povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima veći je nego prošle godine

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

14. februar 2017. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

14. februar 2017. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja