OIE

IFC odobrio kredit za najveće kogenerativno postrojenje na biomasu u Srbiji

IFC kredit najvece kogenerativno postrojenje biomasu Srbiji

Foto: Sammutawe / https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/legalcode.en

Objavljeno

27.02.2024.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

27.02.2024.

Država

Komentari

1

Podeli

IFC je omogućio proizvođaču papira Drenik ND da ugovori paket finansiranja vredan 106 miliona evra. Kompanija će deo sredstava iskoristiti za izgradnju prvog velikog kogenerativnog postrojenja na biomasu u Srbiji za sopstvene potrebe za električnom i toplotnom energijom.

Međunarodna finansijska korporacija – IFC odobrila je samostalno kredit od 60 miliona evra, praćen paketom od 46 miliona evra od drugih kreditora kojeg je uredila, kompaniji Drenik ND u Srbiji. U dokumentaciji stoji da će korisnik izgraditi postrojenje za istovremenu proizvodnju električne i toplotne energije (CHP), koje će raditi na biomasu, zatim da će refinansirati dug i ojačati obrtni kapital.

Drenik je najveći proizvođač toaletnog papira i ubrusa u zemlji. Upravlja jednom fabrikom u Beogradu, u industrijskoj zoni u Krnjači, gde planira da instalira kogeneracioni sistem, i još jednim pogonom u Mađarskoj.

CHP projekat se sastoji osam megavata kapaciteta za proizvodnju struje i 16 tona pare na sat

IFC će osim toga pružiti savetodavnu podršku za unapređivanje korporativnog upravljanja u kompaniji te će joj ojačati sisteme za upravljanje u domenu životne sredine i društvene odgovornosti, stoji u objavi. CHP postrojenje će služiti Dreniku za sopstvene potrebe. Trebalo bi da bude najveće te vrste u Srbiji, sa osam megavata kapaciteta za proizvodnju struje, uz 16 tona pare na sat. Zamisao je da zameni električnu energiju iz mreže i smanji potrošnju prirodnog gasa.

Kogeneracioni sistem će biti projektovan da troši 12,45 tona drvne sečke na sat odnosno 90.000 tona godišnje, objavio je ranije IFC. Bilo je predviđeno da bude izgrađen pre kraja ove godine. Drenik namerava da biomasu kupuje od Srbijašuma, stoji na veb stranici projekta. Pravila bi se od drveta prikupljenog pri održavanju šuma i orezivanju stabala, uključujući ona na javnim zelenim površinama.

IFC je globalna razvojna institucija, deo Grupacije Svetske banke. Pokriva privatni sektor u tržištima u razvoju. Saopštio je da će najnovijom investicijom podržati tranziciju Srbije u istrajnu, niskougljeničnu privredu.

Prvi CHP sistem na biomasu u zemlji pušten je u rad 2019. u Boljevcu. Green Energy Point, kako se zove, ima kapacitet za proizvodnju struje od 2,4 megavata i 8,3 megavata za toplotnu energiju.

Komentara: (1)
HADZI ZORAN JOVANOVIC / 28.02.2024.

Pitajte Drakulića kako mu radi pogon na sečku??????Idite do Mađarske i vidite koje probleme imaju sa pepelom dobijenog od sagorevanja sečke.??????Koliko košta prevoz sečke do Beograda???????Pa ljudi sve je jasno.Samo zašto i dalje mlatimo praznu slamu??????

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

27. februar 2024. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

27. februar 2024. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

27. februar 2024. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

27. februar 2024. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji