Električna energija

I do 35% veće cene elektične energije za kompanije u Albaniji

Foto: Pixabay

Objavljeno

12.01.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.01.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Više od 6.000 preduzeća u Albaniji bi moglo da plaća cenu električne energije veću od 15 do 35 odsto kada počne naplata naknada za korišćenje distributivnog sistema.

Prema pisanju albanskih medija, Regulatorno telo za energetiku (ERE) odobrilo je nove tarife za pristup distributivnoj mreži. Pored redovne cene električne energije, preduzeća koje se snabdevaju sa mreže srednjeg napona (20 kV i 35 kV) moraće da plate naknadu za korišćenje mreže državnom Operatoru distributivnog sistema električne energije (OSHEE).

Ovo je jedan od koraka u procesu liberalizacije tržišta električne energije u Albaniji, koji je započeo prošle godine. Preduzeća će moći da kupuju struju od dobavljača kojima je dozvolu izdalo ERE. Međutim, oni će morati da plaćaju naknadu za korišćenje mreže operatoru sistema.

Naknade će početi da se naplaćuju tokom ove godine. Prvi potrošači koji će biti pogođeni ovim merama su preduzeća koja se napajaju sa mreže napona 35 kV. Ove kompanije će po kilovat-satu plaćati 9,50 leka (0,70 evra) za kupljenu struju i 1,50 leka (0,11 evra) kao naknadu za korišćenje mreže. Prema izvorima iz OSHEE, sve je spremno za implementaciju novog sistema za naplatu električne energije, tako da će ove kompanije moći da kupuju struju na otvorenom tržištu već od februara ove godine.

Dok se 82 preduzeća snabdeva električnom energijom iz mreže napona 35 kV, više od 6.000 preduzeća koristi električnu energiju iz mreže napona 20 kV. Njihovi računi će biti još veći jer će ova preduzeća plaćati 11 leka (evra 0,81) za cenu električne energije i taksu za korišćenje distributivne mreže u visini od 3,90 leka (0,29 evra) po kWh. Novi način obračuna povećaće cenu električne energije za ovu grupu potrošača 35 odsto. Očekuje se da će ove kompanije moći da kupuju električnu energiju na tržištu u drugoj polovini ove godine.

Predstavnici OSHEE se nadaju da će potrošači uspeti da pronađu licencirane dobavljače koji nude električnu energiju po nižoj ceni, što bi ukupnu cenu koju treba da plate učinilo prihvatljivom. Kako javljaju albanski mediji, kupci iz ove grupe tvrde da nisu uspeli da pronađu licencirane dobavljače koji električnu energiju nude po pristupačnim cenama.

Prema ranijim izveštajima, u Albaniji je više od 80 licenciranih dobavljača električne energije. Zvanični podaci pokazuju da preduzeća koja će učestvovati na slobodnom tržišta proizvode 15 odsto prodate električne energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

optimizma-zimu-struje-snimak-otrezni-Ljubicic

Ljubičić: Ko ima optimizma da će na zimu biti struje, ovaj snimak neka ga otrezni

15 августа 2022 - Proizvodnja struje u Srbiji je u kritičnom stanju i snabdevanje na zimu je neizvesno, tvrdi sindikalac iz EPS-a Dragoslav Ljubičić

Mladenovic Cene struje regionu cetvrti kvartal 2022 500 evra megavat satu

Mladenović: Cene struje u regionu za četvrti kvartal 2022. dostigle 500 evra po megavat-satu

11 августа 2022 - Fjučersi za četvrti kvartal nagoveštavaju cenu struje u regionu od 500 evra po megavat-satu, upozorava direktor SEEPEX-a Miloš Mladenović

electricity-Pristina-road-map

Priština izdvaja 40 miliona evra za neplaćenu struju na severu Kosova*

11 августа 2022 - Priština nastavlja da plaća struju za sever Kosova* dok primena mape puta za energetske sporazume sa Beogradom kasni

Hidroelektrane-Srbiji-Evropi-smanje-elektricne-energije

Hidroelektrane u Srbiji i Evropi prinuđene da smanje proizvodnju električne energije

10 августа 2022 - Dotok vode do hidroelektrana u Srbiji je prepolovljen, što povećava potrebu za uvozom struje, ali je i širom Evrope slična situacija