Električna energija

Hrvatsko dan-unapred tržište električne energije povezano sa evropskim

Hrvatsko-dan-unapred-trziste-elektricne-energije-povezano-sa-evropskim

Slika: Pexels

Objavljeno

20.06.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.06.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska berza elektrčne energije (CROPEX) i Hrvatski operator prenosnog sistema (HOPS), zajedno sa slovenačkom berzom i operatorom prenosnog sistema završili su EU MRC projekat spajanja dan-unapred tržišta na hrvatsko-slovenačkoj granici.

Za potrebe povezivanja tržišta, kako je saopštio CROPEX, operatori prenosnog sistema berzama su stavili na raspolaganje ukupan dnevni kapacitet kroz implicitnu raspodelu.

Prva sesija spajanja tržišta rezultirala je obimom od 8.283 MWh sa najvećim satnim obimom od 619 MW za 20 sati.

U 2017. godini HOPS i CROPEX su se pridružili regionalnom projektu Italian Borders Working Table project (IBTW), čime su započete pripreme za za spajanje tržišta na hrvatsko-slovenačkoj granici.

Silvio Brkić, direktor kompanije CROPEX, izjavio je da uspešno sprovođenje projekta spajanja dan-unapred tržišta sa evropskim integrisanim tržištem predstavlja istorijski dan za CROPEX i pruža značajnu podršku daljem razvoju hrvatskog tržišta električne energije.

„CROPEX će sa istim entuzijazmom nastaviti da sprovodi projekte spajanja dan-napred tržišta sa susednim tržištima, uključujući spajanje unutardnevnih tržišta sa susednim državama EU planirano za 2019. godinu“, dodao je Brkić.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

20. jun 2018. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

20. jun 2018. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

20. jun 2018. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

20. jun 2018. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu