GGF_Green for Growth Fund_zeleno finansiranje
Električna energija

Hrvatsko dan-unapred tržište električne energije povezano sa evropskim

Hrvatsko-dan-unapred-trziste-elektricne-energije-povezano-sa-evropskim

Slika: Pexels

Objavljeno

20.06.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.06.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska berza elektrčne energije (CROPEX) i Hrvatski operator prenosnog sistema (HOPS), zajedno sa slovenačkom berzom i operatorom prenosnog sistema završili su EU MRC projekat spajanja dan-unapred tržišta na hrvatsko-slovenačkoj granici.

Za potrebe povezivanja tržišta, kako je saopštio CROPEX, operatori prenosnog sistema berzama su stavili na raspolaganje ukupan dnevni kapacitet kroz implicitnu raspodelu.

Prva sesija spajanja tržišta rezultirala je obimom od 8.283 MWh sa najvećim satnim obimom od 619 MW za 20 sati.

U 2017. godini HOPS i CROPEX su se pridružili regionalnom projektu Italian Borders Working Table project (IBTW), čime su započete pripreme za za spajanje tržišta na hrvatsko-slovenačkoj granici.

Silvio Brkić, direktor kompanije CROPEX, izjavio je da uspešno sprovođenje projekta spajanja dan-unapred tržišta sa evropskim integrisanim tržištem predstavlja istorijski dan za CROPEX i pruža značajnu podršku daljem razvoju hrvatskog tržišta električne energije.

„CROPEX će sa istim entuzijazmom nastaviti da sprovodi projekte spajanja dan-napred tržišta sa susednim tržištima, uključujući spajanje unutardnevnih tržišta sa susednim državama EU planirano za 2019. godinu“, dodao je Brkić.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

aukcije vetar solar uredbe

Spremna regulativa za raspisivanje aukcija za premije u Srbiji: kakva su pravila, uslovi?

26 новембра 2021 - Vlada Srbije usvojila je Uredbu o tržišnoj premiji i fid-in tarifi i Uredbu o modelu ugovora o tržišnoj premiji

Nova vladajuca koalicija Nemackoj prekine korišcenje uglja devet godina

Nova vladajuća koalicija u Nemačkoj planira da prekine korišćenje uglja za devet godina

26 новембра 2021 - Po koalicionom sporazumu, kabinet Olafa Scholza će u idealnom slučaju 2030. ukinuti korišćenje uglja u Nemačkoj, umesto 2038. godine

Portugal prestao koristi ugalj devet godina pre roka

Portugal prestao da koristi ugalj devet godina pre roka

25 новембра 2021 - Poslednje zalihe uglja u termoelektrani Pego su istrošene, označivši kraj njegove upotrebe za proizvodnju električne energije u Portugalu

zagubica plan detaljne regulacije vetropark gornjak

U opštini Žagubica planira se vetropark snage 200 MW

25 новембра 2021 - Opština Žagubica odlučila je da pokrene izradu Plana detaljne regulacije vetroparka Gornjak na teritoriji ove opštine