Električna energija

Hrvatsko dan-unapred tržište električne energije povezano sa evropskim

Hrvatsko-dan-unapred-trziste-elektricne-energije-povezano-sa-evropskim

Slika: Pexels

Objavljeno

20.06.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.06.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska berza elektrčne energije (CROPEX) i Hrvatski operator prenosnog sistema (HOPS), zajedno sa slovenačkom berzom i operatorom prenosnog sistema završili su EU MRC projekat spajanja dan-unapred tržišta na hrvatsko-slovenačkoj granici.

Za potrebe povezivanja tržišta, kako je saopštio CROPEX, operatori prenosnog sistema berzama su stavili na raspolaganje ukupan dnevni kapacitet kroz implicitnu raspodelu.

Prva sesija spajanja tržišta rezultirala je obimom od 8.283 MWh sa najvećim satnim obimom od 619 MW za 20 sati.

U 2017. godini HOPS i CROPEX su se pridružili regionalnom projektu Italian Borders Working Table project (IBTW), čime su započete pripreme za za spajanje tržišta na hrvatsko-slovenačkoj granici.

Silvio Brkić, direktor kompanije CROPEX, izjavio je da uspešno sprovođenje projekta spajanja dan-unapred tržišta sa evropskim integrisanim tržištem predstavlja istorijski dan za CROPEX i pruža značajnu podršku daljem razvoju hrvatskog tržišta električne energije.

“CROPEX će sa istim entuzijazmom nastaviti da sprovodi projekte spajanja dan-napred tržišta sa susednim tržištima, uključujući spajanje unutardnevnih tržišta sa susednim državama EU planirano za 2019. godinu”, dodao je Brkić.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mervar Slovenija datum prestanka upotrebe uglja

Mervar: Slovenija da što pre odredi datum prestanka upotrebe uglja

19 April 2021 - TEŠ, jedina termoelektrana na ugalj u Sloveniji, imaće ove godine gubitak do 150 miliona evra, kaže generalni direktor ELES-a Aleksander Mervar

elektrane-ugalj-kina-emisije

Klimatski cilj Kine zahteva zatvaranje skoro 600 elektrana na ugalj

17 April 2021 - Da bi dostigla nulte neto emisije gasova sa efektom staklene bašte do 2060. godine, Kina bi morala da zatvori skoro 600 elektrana na ugalj u narednih 10 godina.

Evropska komisija Srbija BiH 2020 proizvodnju struje iz uglja

Evropska komisija: Srbija i BiH 2020. povećale proizvodnju struje iz uglja

13 April 2021 - Učinak termoelektrana na ugalj pao je prošle godine 22 odsto u EU, dok je Srbija na tom polju povećala proizvodnju za četiri, a BiH za osam odsto

vladimir cadjenovic cedis direktor

Vladimir Čađenović novi direktor crnogorskog CEDIS-a

13 April 2021 - Odbor direktora Crnogorskog elektrodistributivnog sistema razrešio je izvršnog direktora Zorana Đukanovića i imenovao Vladimira Čađenovića.