x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Hrvatsko dan-unapred tržište električne energije povezano sa evropskim

20.06.2018. | Komentari: 0Autor:

Slika: Pexels
Hrvatsko dan-unapred tržište električne energije povezano sa evropskim

Hrvatska berza elektrčne energije (CROPEX) i Hrvatski operator prenosnog sistema (HOPS), zajedno sa slovenačkom berzom i operatorom prenosnog sistema završili su EU MRC projekat spajanja dan-unapred tržišta na hrvatsko-slovenačkoj granici.

Za potrebe povezivanja tržišta, kako je saopštio CROPEX, operatori prenosnog sistema berzama su stavili na raspolaganje ukupan dnevni kapacitet kroz implicitnu raspodelu.

Prva sesija spajanja tržišta rezultirala je obimom od 8.283 MWh sa najvećim satnim obimom od 619 MW za 20 sati.

U 2017. godini HOPS i CROPEX su se pridružili regionalnom projektu Italian Borders Working Table project (IBTW), čime su započete pripreme za za spajanje tržišta na hrvatsko-slovenačkoj granici.

Silvio Brkić, direktor kompanije CROPEX, izjavio je da uspešno sprovođenje projekta spajanja dan-unapred tržišta sa evropskim integrisanim tržištem predstavlja istorijski dan za CROPEX i pruža značajnu podršku daljem razvoju hrvatskog tržišta električne energije.

“CROPEX će sa istim entuzijazmom nastaviti da sprovodi projekte spajanja dan-napred tržišta sa susednim tržištima, uključujući spajanje unutardnevnih tržišta sa susednim državama EU planirano za 2019. godinu”, dodao je Brkić.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.