OIE

Hrvatski operator naftovoda JANAF kupio i drugu solarnu elektranu

janaf prudens consilium suncana elektrana

Foto: JANAF

Objavljeno

01.08.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

01.08.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Jadranski naftovod kupio je solarnu elektranu Bulinac snage 5,2 MW, i tako je nastavio realizaciju svog plana da diverzifikuje poslovanje i od kompanije koja se bavi transportom i skladištenjem nafte preraste u energetsku kompaniju.

Operator naftovoda i skladiišta nafte Jadranski naftovod (JANAF) je putem povezanog društva JANAF OIE kupio 100 odsto poslovnog udela u društvu Prudens consilium i time stekao solarnu elektranu Bulinac kod Bjelovara instalisane snage 5,1796 MW, saopštila je hrvatska kompanija.

Vlasnici firme Prudens consilium su Maverick Wealth Management, Aquila visum i V Solar. Sve tri su registrovane u Hrvatskoj, navodi se u registru hrvatskih firmi.

Firma je u novembru 2021. od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja dobila rešenje da nije potrebno da radi procenu uticaja na životnu sredinu, kao i glavnu ocenu prihvatljivosti za ekološku mrežu za solarnu elektranu Bulinac.

Krajem maja kupljena je fotonaponska elektrana Vođinci

Svoj prvi projekat za gradnju fotonaponske elektrane JANAF je preuzeo krajem maja. Tada je sklopio Ugovor o kupoprodaji 100 odsto udela u firmi Solar Energy Vođinci i ulaganju u sunčanu elektranu u Vođincima, nedaleko Vinkovaca, instalisane snage 14,28 MW i priključne snage 9,99 MW.

Projekat je u fazi početka gradnje i poseduje građevinske dozvole, pa je očekivani datum puštanja u rad 1. mart 2025, naveo je JANAF.

Kompanija je tada saopštila da je odmah po donošenju Strategije tranzicije i razvoja JANAF-a za razddoblje od 2022. do 2030. s vizijom do 2050, u januaru 2022, kojom su se opredelili za zelenu transformaciju poslovanja, krenula sa sprovođenjem konkretnih koraka kako bi ostvarili ciljeve.

Otvoren javni poziv za projekte

JANAF ima otvoren javni poziv na kojem traži zainteresovane partnere za razvoj i prodaju projekata solarnih parkova i vetroelektrana.

JANAF će nastaviti sa razvojem segmenta poslovanja obnovljivih izvora energije, kako bi postao respektabilan igrač na hrvatskom tržištu električne energije, najavio je Stjepan Adanić, predsednik Uprave JANAF-a.

Kompanija je najavila ulaganja i u geotermalnu energiju, i trenutno razmatra niz drugih grinfild i projekata za obnovljivu energiju u kasnijim fazama razvoja. Dosad je JANAF instalirao solarne elektrane na objaktima u svojim terminalima Sisak, Žitnjak i Omišalj, a u pripremi su postrojenja na zemlji na lokacijama u Slavonskom Brodu, Omišlju i na Žitnjaku u Zagrebu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

slovenija referendum nuklearka krsko 2 jek 2

Slovenačka skupština otkazala referendum o nuklearki Krško 2

1. avgust 2024. - Slovenačka skupština je samo pre dve nedelje donela odluku da se održi konsultativni referendum o projektu Krško 2

EU agende reformi Zapadnog Balkana aukcije za OIE

EU odobrila agende reformi zemalja Zapadnog Balkana, uključujući planove za aukcije za OIE

1. avgust 2024. - Vlade u regionu, osim BiH, sada mogu da povlače sredstva iz Plana rasta EU uporedo sa sprovođenjem reformi i postizanjem međuciljeva

Raspisan javni poziv za postavljanje solarnih panela na javnim objektima

Raspisan javni poziv lokalnim samoupravama za postavljanje solarnih panela na objekte od javnog značaja

1. avgust 2024. - Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je javni poziv za dodelu sredstava za ugradnju solarnih panela na objekte od javnog značaja.

rhe bistrica prostorni plan vlada srbije

Vlada Srbije usvojila Prostorni plan za RHE Bistrica

1. avgust 2024. - Usvajanje Prostornog plana je još jedan korak u realizaciji ovog trenutno najvažnijeg projekta u srpskoj energetici