OIE

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Foto: Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja

Objavljeno

19.04.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.04.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska vlada pripremila je 500 miliona evra za instaliranje baterija za skladištenje energije proizvedene iz obnovljivih izvora.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan izjavio je da je Hrvatska spremna za energetske promene. Trebalo bi, kako je istakao, voditi brigu o zelenoj tranziciji energetskog sistema, ali i o sigurnosti snabdevanja.

Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra, naveo je Habijan na 7. međunarodnoj konferenciji Jadranskog naftovoda (JANAF) „Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene“, prenela je HINA.

Potpisan ugovor za proširenje terminala za tečni prirodni gas

On je istakao da je deo tih sredstava iskorišćen da se prošle nedelje potpiše ugovor u vrednosti od 533 miliona evra za proširenje kapaciteta terminala za tečni prirodni gas (eng. LNG) na ostrvu Krk sa 2,9 na 6,1 milijardu kubnih metara godišnje, kao i za gasovode Zlobin – Bosiljevo – Kozarac – Sisak i liniju prema Mađarskoj i Sloveniji.

On je naglasio da se tako diverzifikuje i povećava sigurnost snabdevanja.

Ostatak novca, kako je dodao, ide u zelenu tranziciju, pa će tako oko 500 miliona evra biti namenjeno za velike baterije.

JANAF planira da investira u obnovljive izvore energije

Ta skladišta koristiće svi proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora koji neće odmah isporučivati energiju u prenosnu mrežu, istakao je Habijan.

Predsednik Uprave JANAF-a Stjepan Adanić najavio je da će kompanija diversifikovati poslovanje.

Cilj JANAF-a je da postane energetska kompanija tako što će ulagati u solarnu, geotermalnu i energiju vetra, naveo je Adanić, i dodao da se nada da će kompanija prerasti u respektabilnu energetsku kompaniju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

prozjumeri srbija solar analiza domacinstva firme

Dvogodišnjica prozjumera u Srbiji: Cifra dostigla 3.000, ali iskorišćeno samo jedan odsto krovova kuća

19. april 2024. - Analiza "Dve godine prozjumera u Srbiji", koju je pripremio Dejan Stojadinović, energetski konsultant, pokazala je da će sadašnjim tempom Srbija iskoristiti potencijal za krovne solarne elektrane za 340 godina

Reforma trzista elektricne energije gasa vodonika EU stupa na snagu

Reforma tržišta električne energije, gasa, vodonika u EU stupa na snagu

19. april 2024. - EU je ozakonila reformu tržišta električne energije i gasa te vodonika i drugih takozvanih dekarbonizovanih gasova

Messer Tehnogas Mirjana Jukic Beogradski energetski forum Srbiji Messer dekarbonizaciju

Vodeći industrijski proizvođač u Srbiji Messer Tehnogas sprema investicije u dekarbonizaciju

19. april 2024. - Messer Tehnogas namerava da velik deo svojih potreba za električnom energijom pokrije iz vlastitih fotonaponskih pogona

Alcazar Energy Partners investicioni fond zelenu energiju 490 miliona dolara

Alcazar Energy Partners uvećao investicioni fond za zelenu energiju na 490 miliona dolara

19. april 2024. - Fond za održivu infrastrukturu Alcazar Energy Partners II SLP-SCSp (AEP-II) kompletiran je, prikupivši ukupno 490 miliona dolara