OIE

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Foto: Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja

Objavljeno

19.04.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.04.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska vlada pripremila je 500 miliona evra za instaliranje baterija za skladištenje energije proizvedene iz obnovljivih izvora.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan izjavio je da je Hrvatska spremna za energetske promene. Trebalo bi, kako je istakao, voditi brigu o zelenoj tranziciji energetskog sistema, ali i o sigurnosti snabdevanja.

Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra, naveo je Habijan na 7. međunarodnoj konferenciji Jadranskog naftovoda (JANAF) „Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene“, prenela je HINA.

Potpisan ugovor za proširenje terminala za tečni prirodni gas

On je istakao da je deo tih sredstava iskorišćen da se prošle nedelje potpiše ugovor u vrednosti od 533 miliona evra za proširenje kapaciteta terminala za tečni prirodni gas (eng. LNG) na ostrvu Krk sa 2,9 na 6,1 milijardu kubnih metara godišnje, kao i za gasovode Zlobin – Bosiljevo – Kozarac – Sisak i liniju prema Mađarskoj i Sloveniji.

On je naglasio da se tako diverzifikuje i povećava sigurnost snabdevanja.

Ostatak novca, kako je dodao, ide u zelenu tranziciju, pa će tako oko 500 miliona evra biti namenjeno za velike baterije.

JANAF planira da investira u obnovljive izvore energije

Ta skladišta koristiće svi proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora koji neće odmah isporučivati energiju u prenosnu mrežu, istakao je Habijan.

Predsednik Uprave JANAF-a Stjepan Adanić najavio je da će kompanija diversifikovati poslovanje.

Cilj JANAF-a je da postane energetska kompanija tako što će ulagati u solarnu, geotermalnu i energiju vetra, naveo je Adanić, i dodao da se nada da će kompanija prerasti u respektabilnu energetsku kompaniju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Za privredu u Srbiji bice smanjene cene gasa struje

Za privredu u Srbiji biće smanjene cene gasa, struje

19. april 2024. - Cene struje i gasa za privredu pašće otprilike 20 odnosno 15 odsto, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović

hidroelektrane-drina-most

Poništena ekološka dozvola za hidroelektranu na Drini

19. april 2024. - Projekat izgradnje velikih hidroelektrana na Drini se suočava sa novim zastojima, nakon što je sud poništio ekološku dozvolu za HE Foča

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

19. april 2024. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

19. april 2024. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana