Električna energija

Hrvatski HEP snabdevaće električnom energijom dva srpska grada

Hrvatski HEP snabdevace elektricnom energijom dva srpska grada

Photo: Pixabay

Objavljeno

27.11.2017.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.11.2017.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Hrvatska elektroprivreda (HEP) trebalo bi krajem novembra da počne isporuke električne energije Valjevu za potrebe javne rasvete i semafora, dok je zasad neizvesna isporuka Kraljevu zbog zaostalih dugova prema prethodnom snabdevaču Elektroprivredi Srbije (EPS).

Tržište električne energije u Srbiji otvoreno je od 1. januara 2015. godine, pa svi kupci mogu da biraju snabdevača. Ipak, EPS je zadržao oko 98 odsto tržišta.

HEP je dosad u Srbiji snabevao samo slovenačku firmu Cimos. Prošle nedelje je saopštio da će početi da snabdeva i gradove Kraljevo i Valjevo, na osnovu ugovora koji su, posle tendera, potpisani u junu sa Valjevom i u avgustu sa Kraljevom.

Ovo saopštenje izazvalo je reagovanje EPS-a, koji je dosad snabdevao dva grada, Aleksandra Antića, ministra energetike, ali i predstavnika dva grada.

EPS tvrdi da dva grada duguju za prethodne isporuke zbog čega ne mogu da pređu kod drugog snabevača, dok u HEP kažu da takva prepreka ne postoji u Sloveniji i Hrvatskoj i očekuju da se sve završi do kraja godine.

Ministar Antić je izjavio da je Zakon o energetici predvideo ovakve situacije i da zabranjuje promenu snabdevača ako prema prvom snabdevaču imate dugovanja.

– Tako da Kraljevo i Valjevo neće moći da promene snabdevača dok ne izmire dugove prema prethodnom snabdevaču. Na šta bi to ličilo da sada svako ko duguje nekome za struju ili gas u jednom trenutku kaže – pa, dobro ja ću sad da promenim snabdevača i snabdevaće me neko drugi – naveo je ministar.

On je rekao i da je reč o isporuci 20 GWh, što je na nivou zanemarljivog podatka.

EPS je u saopštenju naveo da nije retka pojava da kupci koji imaju neizmirena i značajna dugovanja pokušavaju da izbegnu plaćanje raspisivanjem tendera.

“Namera je u tom slučaju da promene snabdevača u trenutku kada već duže vreme ne plaćaju svoje račune aktuelnom snabdevaču. Zakonska je obaveza da se pre menjanja snabdevača, prema prethodnom izmiri dug. Ni Kraljevo ni Valjevo, nisu u potpunosti do danas izmirili svoje obaveze”, naveo je EPS.

Kako je istakla ova kompanija, dug Grada Valjeva je u trenutku raspisivanja tendera bio čak šest mesečnih faktura, tačnije 40 miliona dinara, a Grada Kraljeva tri mesečne fakture ili oko 45 miliona dinara.

Gradonačelnik Kraljeva: HEP je dao bolju ponudu od EPS-a

U HEP-u nisu zabrinuti.

“Takva prepreka i barijera ne postoji na tržištima u Hrvatskoj i u Sloveniji. Prema našim poslednjim informacijama, očekujemo da će taj proces do kraja godine biti rešen”, izjavila je Tina Jakaša, direktorka HEP snabdevanja.

Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva, rekao je da je ponuda HEP-a za prodaju eletrične energije za javnu rasvetu bila niža od ponude EPS-a.

Terzić je dodao i da je dug Kraljeva prema EPS 14 miliona dinara, a ne 45 miliona i da će biti plaćen iz budžeta za narednu godinu.

Što se tiče problema zbog nesprovođenja ugovora sa HEP, do čije realizacije ne može da dođe dok dug EPS-u ne bude izmiren, Terzić je rekao da zasad nema penala, ali da očekuje probleme.

U Gradskoj upravi u Valjevu su medijima rekli da je ponuda HEP-a bila povoljnija od ponude EPS-a. Ugovor o snabdevanju potpisan je još početkom juna, ali će Hrvati u posao biti uvedeni tek krajem ovog meseca.

– Naš dosadašnji snabdevač EPS je tražio da pre toga izmirimo sva dugovanja za javnu rasvetu, što smo i učinili – objasnili su u Gradskoj upravi.

Za uličnu rasvetu iz gradskog budžeta svake godine se izdvaja oko 50 miliona dinara.

EPS: Cena struje u Hrvatskoj 28,6 odsto veća

EPS je takođe saopštio da, kao i ostali snabdevači, i ova kompanija učestvuje na tenderima velikih kupaca, kao što su ova dva grada, sa cenom koja je ispod tržišne.

“Prema podacima Eurostata, komercijalne cene prema nivou potrošnje u prvoj polovini 2017. veće su u Hrvatskoj nego u Srbiji za čak 28,6%, kada je reč o potrošnji od 500.000 do dva miliona kWh”, istakao je EPS.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

27. novembar 2017. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

27. novembar 2017. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

27. novembar 2017. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

27. novembar 2017. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora