Električna energija

Hrvatski HEP snabdevaće električnom energijom dva srpska grada

Hrvatski HEP snabdevace elektricnom energijom dva srpska grada

Photo: Pixabay

Objavljeno

27.11.2017.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.11.2017.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Hrvatska elektroprivreda (HEP) trebalo bi krajem novembra da počne isporuke električne energije Valjevu za potrebe javne rasvete i semafora, dok je zasad neizvesna isporuka Kraljevu zbog zaostalih dugova prema prethodnom snabdevaču Elektroprivredi Srbije (EPS).

Tržište električne energije u Srbiji otvoreno je od 1. januara 2015. godine, pa svi kupci mogu da biraju snabdevača. Ipak, EPS je zadržao oko 98 odsto tržišta.

HEP je dosad u Srbiji snabevao samo slovenačku firmu Cimos. Prošle nedelje je saopštio da će početi da snabdeva i gradove Kraljevo i Valjevo, na osnovu ugovora koji su, posle tendera, potpisani u junu sa Valjevom i u avgustu sa Kraljevom.

Ovo saopštenje izazvalo je reagovanje EPS-a, koji je dosad snabdevao dva grada, Aleksandra Antića, ministra energetike, ali i predstavnika dva grada.

EPS tvrdi da dva grada duguju za prethodne isporuke zbog čega ne mogu da pređu kod drugog snabevača, dok u HEP kažu da takva prepreka ne postoji u Sloveniji i Hrvatskoj i očekuju da se sve završi do kraja godine.

Ministar Antić je izjavio da je Zakon o energetici predvideo ovakve situacije i da zabranjuje promenu snabdevača ako prema prvom snabdevaču imate dugovanja.

– Tako da Kraljevo i Valjevo neće moći da promene snabdevača dok ne izmire dugove prema prethodnom snabdevaču. Na šta bi to ličilo da sada svako ko duguje nekome za struju ili gas u jednom trenutku kaže – pa, dobro ja ću sad da promenim snabdevača i snabdevaće me neko drugi – naveo je ministar.

On je rekao i da je reč o isporuci 20 GWh, što je na nivou zanemarljivog podatka.

EPS je u saopštenju naveo da nije retka pojava da kupci koji imaju neizmirena i značajna dugovanja pokušavaju da izbegnu plaćanje raspisivanjem tendera.

“Namera je u tom slučaju da promene snabdevača u trenutku kada već duže vreme ne plaćaju svoje račune aktuelnom snabdevaču. Zakonska je obaveza da se pre menjanja snabdevača, prema prethodnom izmiri dug. Ni Kraljevo ni Valjevo, nisu u potpunosti do danas izmirili svoje obaveze”, naveo je EPS.

Kako je istakla ova kompanija, dug Grada Valjeva je u trenutku raspisivanja tendera bio čak šest mesečnih faktura, tačnije 40 miliona dinara, a Grada Kraljeva tri mesečne fakture ili oko 45 miliona dinara.

Gradonačelnik Kraljeva: HEP je dao bolju ponudu od EPS-a

U HEP-u nisu zabrinuti.

“Takva prepreka i barijera ne postoji na tržištima u Hrvatskoj i u Sloveniji. Prema našim poslednjim informacijama, očekujemo da će taj proces do kraja godine biti rešen”, izjavila je Tina Jakaša, direktorka HEP snabdevanja.

Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva, rekao je da je ponuda HEP-a za prodaju eletrične energije za javnu rasvetu bila niža od ponude EPS-a.

Terzić je dodao i da je dug Kraljeva prema EPS 14 miliona dinara, a ne 45 miliona i da će biti plaćen iz budžeta za narednu godinu.

Što se tiče problema zbog nesprovođenja ugovora sa HEP, do čije realizacije ne može da dođe dok dug EPS-u ne bude izmiren, Terzić je rekao da zasad nema penala, ali da očekuje probleme.

U Gradskoj upravi u Valjevu su medijima rekli da je ponuda HEP-a bila povoljnija od ponude EPS-a. Ugovor o snabdevanju potpisan je još početkom juna, ali će Hrvati u posao biti uvedeni tek krajem ovog meseca.

– Naš dosadašnji snabdevač EPS je tražio da pre toga izmirimo sva dugovanja za javnu rasvetu, što smo i učinili – objasnili su u Gradskoj upravi.

Za uličnu rasvetu iz gradskog budžeta svake godine se izdvaja oko 50 miliona dinara.

EPS: Cena struje u Hrvatskoj 28,6 odsto veća

EPS je takođe saopštio da, kao i ostali snabdevači, i ova kompanija učestvuje na tenderima velikih kupaca, kao što su ova dva grada, sa cenom koja je ispod tržišne.

“Prema podacima Eurostata, komercijalne cene prema nivou potrošnje u prvoj polovini 2017. veće su u Hrvatskoj nego u Srbiji za čak 28,6%, kada je reč o potrošnji od 500.000 do dva miliona kWh”, istakao je EPS.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Energetska zajednica regionalni sistem garancije porekla struje

Energetska zajednica pravi regionalni sistem za garancije porekla struje

26 јануара 2022 - Sekretarijat Energetske zajednice je pokrenuo projekat za uvođenje integrisanog elektronskog sistema za garancije porekla kupljene struje

Agora dekarbonizacija Zapadnom Balkanu prekogranicnog poreza CO2 EU

Agora: Brža dekarbonizacija na Zapadnom Balkanu bi ublažila teret prekograničnog poreza EU na CO2

25 јануара 2022 - Zemlje Zapadnog Balkana treba da ubrzaju integraciju svojih tržišta električne energije i da počnu da naplaćuju ispuštanje CO2, poručuje Agora Energiewende

Albanija udesetostruciti kapacitet vetra, solara 2023

Albanija će udesetostručiti kapacitet iz vetra, solara do kraja 2023. godine

25 јануара 2022 - Operator prenosnog sistema Albanije OST veruje da će 2023. kapacitet solarnih i vetroelektrana vezanih na mrežu dostići 220,4 megavata

struja-vrednost-izvoza-bih

Energetska kriza podigla vrednost izvoza struje BiH na rekordnih 424 miliona evra

25 јануара 2022 - Rekordna vrednost izvoza električne energije iz BiH je velikim delom rezultat skokova cena izazvanih energetskom krizom na svetskom tržištu.