Životna sredina

Hrvatski grad Pula – Prijatelj mora

prijatelj-mora-pula

Foto: iStock

Objavljeno

13.10.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.10.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Napori i inicijative hrvatskog primorskog grada Pule da očuva životnu sredinu i živi svet u moru dobili su priznanje globalnog projekta Prijatelj mora (Friend of the Sea). Pula je, naime, prva u svetu dobila nagradu Friend of the Sea Sustainable City Award, koju dodeljuje Svetska organizacija za održivost (World Sustainability Organization – WSO) u cilju promocije održivih praksi i zaštite morskih ekosistema.

Nagradom projekta Prijatelj mora pohvaljuju se napori Pule da zaštiti životnu sredinu i poboljša kvalitet života svojih građana usvajanjem i primenom održivih rešenja, navodi se u saopštenju WSO.

Osnivač i direktor WSO Paolo Bray rekao je da je ova organizacija prepoznala impresivan učinak Pule u sprovođenju održivih praksi i inicijativa za očuvanje mora, te je stoga dodelila ovom gradu plaketu Prijatelj mora. WSO promoviše održive prakse u svetu kroz svoja dva glavna programa – Friend of the Sea i Friend of the Earth.

Pula je takođe svrstana među 100 najodrživijih destinacija u svetu, što to je rezultat saradnje sa svim zainteresovanim stranama, a posebno ekološki osvešćenim kompanijama, pojedincima i udruženjima posvećenim održivosti, navodi se u saopštenju.

Pula se nalazi i među 100 najodrživijih destinacija u svetu

Inicijative koje je Pula sprovela do sada uključuju uspostavljanje i stalno unapređivanje sistema upravljanja otpadom, primenu zelenog modela odvođenja kišnice, kao i uvođenje u javni prevoz ekoloških autobusa na komprimovani prirodni gas i električnih bicikala i trotineta. Grad takođe planira da sufinansira nabavku uređaja koji štede energiju te da postavi solarne panele.

Gradski akvarijum u Puli je dobio sertifikat o održivosti od projekta Prijatelj mora

morska-kornjaca

Foto: Pexels from Pixabay

U june ove godine, gradski akvarijum u Puli dobio je sertifikat o održivosti od projekta Prijatelj mora za svoj doprinos promovisanju ekoloških praksi i dobrobiti životinja. Na ceremoniji je u more puštena morska kornjača nakon oporavka u centru za spasavanje u okviru akvarijuma.

Plaža Ambrela u Puli uskoro dobija oznaku Održiva plaža

Kornjača je puštena u vodu na plaži Ambrela, kojoj Prijatelj mora uskoro treba da dodeli oznaku Održiva plaža, navodi se u saopštenju i dodaje da su među uslovima za dodelu ove oznake odsustvo jednokratne plastike na plaži, kvalitet vode i poštovanje prirodnog ekosistema.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

13. oktobar 2022. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

13. oktobar 2022. - Pored ostrva Ki vest u blizini Floride, sve više riba se izvrće naglavačke i vrti u krug dok ne ugine, a naučnici još nisu pronašli zašto

Volonteri prirodi po meri 2024 konkurs

Mladi istraživači Srbije objavili konkurs za dodelu nagrade Volonteri prirodi po meri

13. oktobar 2022. - Mladi istraživači Srbije su pokrenuli nagradni konkurs Volonteri prirodi po meri 2024 za pojedince koji se ističu u zaštiti prirode

Srbija vecinu sredstava zelenih obveznica saobracaj vodosnabdevanje upravljanje otpadnim vodama

Srbija većinu sredstava iz zelenih obveznica uložila u saobraćaj, vodosnabdevanje, upravljanje otpadnim vodama

13. oktobar 2022. - Srbija je raspodelila sva sredstva što je prikupila od prodaje svog prvog paketa zelenih obveznica, pokazao je završni izveštaj