Energetska efikasnost

Hrvatska za energetsku obnovu škola izdvojila 20 miliona evra

energetska obnova skola Hrvatska

Slika: MGIPU

Objavljeno

23.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

U Hrvatskoj je otvoren poziv za dostavu predloga na projektu „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“.

U Pozivu, objavljenom na internet stranicama Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, navodi se da je svrha projekta sprovođenje mera energetske obnove i korišćenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora. Projekat predviđa da obrazovne i vaspitne ustanove budu preuređene da bi smanjile potrošnju energije za grejanje i hlađenje, objasnila je ministarka regionalnog razvoja i fondova Evropske unije Gabrijela Žalac.

Ovo je svojevrsni nastavak vrlo uspješnog pilot projekta kojim je ugovoreno više od 100 projekata, vrijednosti više od 60 milijuna kuna,“ podsetio je ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost proteklih je godina za obnovu pedesetak vrtića i škola iz nacionalnih sredstava osigurao više od 31 milijun kuna,“ rekao je v.d. direktora Fonda Ljubomir Majdžanić.

Za projekat je u okviru Evropskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) izdvojena suma od HRK 152 miliona (20 miliona evra). Najniži iznos bespovratnih sredstava koji se može dodeliti za finansiranje prihvatljivih troškova pojedinačnog projekta je HRK 80.000 (10.625 evra), a najviši – HRK 10 miliona (1,33 miliona evra).

Na poziv mogu da se jave jedinice lokalne ili područne samouprave, kao i vlasnici zgrada u kojima su škole ili vrtići, kao i same javne ustanove koje obavljaju tu delatnost.

Poziv se razlikuje od sličnih dosadašnjih, jer je država odlučila da školama i vrtićima pomogne u dodeli sredstava. Kroz Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost svim školama i vrtićima će biti pružena stručnu pomoć, savetovanje kao i priprema samog projektnog predloga.

Ove godine je naša uloga ponešto drugačija i ima za cilj osigurati da projekti budu što bolje i kvalitetnije pripremljeni. Naime, svi zainteresirani prijavitelji imat će priliku od Fonda dobiti stručnu pomoć i savjetovanje pa pozivamo sve škole i vrtiće da nam se sto prije jave s projektima,“ objasnio je Ljubomir Majdžanić.

Cilj je da Fond bude partner koji će jamčiti kvalitet i prolaznosti same prijave, a time i bolje krišćenje sredstava EU.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Zlatiborac visokoefikasna oprema za slajsovanje i narezivanje

Nabavkom visokoefikasne mašine Zlatiborac smanjio potrošnju električne energije, emisije CO2

14 октобра 2021 - Zlatiborac je nedavno preko GEFF finansijske linije za lizing nabavio visokoefikasnu opremu za narezivanje i slajsovanje suvomesnatih proizvoda, po kojima je poznat u Srbiji i regionu.

Akcioni plan Zelenu agendu Zapadni Balkan rok EU ETS 2024

Usvojeni Akcioni plan za Zelenu agendu za Zapadni Balkan donosi devet milijardi evra grantova, rok za usklađivanje s EU ETS-om 2024. godine

06 октобра 2021 - EU je pripremila investicioni paket od 30 milijardi evra, a vlade Zapadnog Balkana moraju da sprovedu klimatske reforme iz Akcionog plana za Zelenu agendu

EBRD program GEFF energetsku efikasnost domacinstva Zapadnom Balkanu

EBRD širi program GEFF za energetsku efikasnost za domaćinstva na Zapadnom Balkanu

28 септембра 2021 - Vlasnici 9.000 stanova i kuća na Zapadnom Balkanu su preko Programa finansiranja zelene ekonomije (GEFF) uložili 45 miliona evra u uštedu energije

Gledajte LIVE dodelu priznanja GEFF programa za Zapadni Balkan

28 септембра 2021 - Danas na portalu Balkan Green Energy News sa početkom u 11 časova možete gledati uživo...