Energetska efikasnost

Hrvatska za energetsku obnovu škola izdvojila 20 miliona evra

energetska obnova skola Hrvatska

Slika: MGIPU

Objavljeno

23.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

U Hrvatskoj je otvoren poziv za dostavu predloga na projektu „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“.

U Pozivu, objavljenom na internet stranicama Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, navodi se da je svrha projekta sprovođenje mera energetske obnove i korišćenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora. Projekat predviđa da obrazovne i vaspitne ustanove budu preuređene da bi smanjile potrošnju energije za grejanje i hlađenje, objasnila je ministarka regionalnog razvoja i fondova Evropske unije Gabrijela Žalac.

Ovo je svojevrsni nastavak vrlo uspješnog pilot projekta kojim je ugovoreno više od 100 projekata, vrijednosti više od 60 milijuna kuna,“ podsetio je ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost proteklih je godina za obnovu pedesetak vrtića i škola iz nacionalnih sredstava osigurao više od 31 milijun kuna,“ rekao je v.d. direktora Fonda Ljubomir Majdžanić.

Za projekat je u okviru Evropskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) izdvojena suma od HRK 152 miliona (20 miliona evra). Najniži iznos bespovratnih sredstava koji se može dodeliti za finansiranje prihvatljivih troškova pojedinačnog projekta je HRK 80.000 (10.625 evra), a najviši – HRK 10 miliona (1,33 miliona evra).

Na poziv mogu da se jave jedinice lokalne ili područne samouprave, kao i vlasnici zgrada u kojima su škole ili vrtići, kao i same javne ustanove koje obavljaju tu delatnost.

Poziv se razlikuje od sličnih dosadašnjih, jer je država odlučila da školama i vrtićima pomogne u dodeli sredstava. Kroz Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost svim školama i vrtićima će biti pružena stručnu pomoć, savetovanje kao i priprema samog projektnog predloga.

Ove godine je naša uloga ponešto drugačija i ima za cilj osigurati da projekti budu što bolje i kvalitetnije pripremljeni. Naime, svi zainteresirani prijavitelji imat će priliku od Fonda dobiti stručnu pomoć i savjetovanje pa pozivamo sve škole i vrtiće da nam se sto prije jave s projektima,“ objasnio je Ljubomir Majdžanić.

Cilj je da Fond bude partner koji će jamčiti kvalitet i prolaznosti same prijave, a time i bolje krišćenje sredstava EU.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

23. novembar 2016. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

23. novembar 2016. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

23. novembar 2016. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

23. novembar 2016. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.