Energetska efikasnost

Hrvatska uvela novčane kazne za postavljanje klima uređaja na fasadu zgrade

zabrana, postavljanje klima uređaja, Hrvatska, zakon

Foto: StockSnap da Pixabay

Objavljeno

26.08.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

26.08.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

U Hrvatskoj je donet novi Zakon o upravljanju zgradama na osnovu kog će postavljanje klima uređaja na fasadu zgrade biti kažnjivo. Zakon predviđa novčane kazne do čak 10.000 evra.

Ekstremno visoke temperature, koje postaju sve češća pojava zbog klimatskih promena, bile bi gotovo nepodnošljive bez klima uređaja. U Hrvatskoj je donet novi Zakon o upravljanju zgradama koji će početi da se primenjuje od Nove godine, a koji predviđa zabranu postavljanja spoljašnje jedinice klima uređaja na fasadu zgrade.

Zakon se neće primenjivati retroaktivno, što znači da građani koji već imaju postavljene klima uređaje neće biti kažnjeni.

Slične zakonske odrdbe postojale su i ranije ali se nisu dosledno primenjivale

„Tko sad postavlja klimu na pročelje vidljivo s ulice, taj izvođač radova može bit kažnjen između 5.000 i 10.000 eura“, rekao je Željko Uhlir, državni sekretar Ministarstva graditeljstva, za Dnevnik Nove TV. Vlasnici stanova ukoliko ne budu poštovali Zakon takođe mogu očekivati kazne u iznosu od 1.000 do 5.000 evra.

Slične zakonske odrdbe koje zabranjuju postavljanje klima na fasadu postojale su i ranije, ali se nisu dosledno primenjivale. Majstori koji bi trebalo da upozore kupce na ove odredbe, to ne rade. Čak i na zgradama na kojima je izvšena energetska obnova, klime su ostale na fasadama.

Novi Zakon predviđa i kazne za izvođenje građevinskih radova koji narušavaju izgled zgrade

„Zgrade nam stvarno izgledaju katastrofa. Naravno da se još više ističe to šarenilo sa tim vanjskim jedinicama. Ali promena nije tako jednostavna, jer ljudi koji su već ugradili klime, ako moraju menjati sad poziciju postoji velika verovatnost da će morati menjati i cevi“, rekao je predstavnik stanara Nedjeljko Tišljer.

Novi Zakon predviđa i kazne za izvođenje građevinskih radova koji narušavaju izgled zgrade poput zatvaranja balkona ili lođa. Uhlir je naglasio da je prošlo previše vremena od kada se zgradama nije dobro upravljalo i da je to prouzrokovalo poremećaj odnosa između suvlasnika i narušilo izgled gradova.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

coldplay, odzivost, turneja Music of the Spheres

Coldplay smanjio ugljenični otisak svetske turneje za 59 odsto

26. avgust 2024. - Britanski bend Coldplay pokazao je kroz niz inovativnih poteza i mera da je održivost muzičke industrije moguća

zabrana, postavljanje klima uređaja, Hrvatska, zakon

Hrvatska uvela novčane kazne za postavljanje klima uređaja na fasadu zgrade

26. avgust 2024. - U Hrvatskoj je donet novi Zakon o upravljanju zgradama na osnovu kog će postavljanje klima uređaja na fasadu zgrade biti kažnjivo

crna gora eko fond subvencije energetska efikasnost

Crna Gora pokrenula najveći program subvencija za energetsku efikasnost

26. avgust 2024. - Crna Gora raspisala dva javna poziva za dodelu bespovratne pomoći za primenu mera za povećanje energetske efikasnosti

energetska sanacija objekata javnog znacaja 41 gradu opstini Srbiji

Počinje energetska sanacija objekata od javnog značaja u 41 gradu i opštini u Srbiji

26. avgust 2024. - Novo ruho dobijaju objekti od javnog značaja uključujući Hemijski fakultet i KBC Dragiša Mišović u Beogradu i 20 škola i vrtića širom zemlje