OIE

Hrvatska poljoprivredna komora održala seminar o agro-biomasi

Photo: Propelety.cz

Objavljeno

06.02.2017.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

06.02.2017.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Hrvatska poljoprivredna komora održala je seminar na temu “Alternativno korišćenje otpada i ostataka iz biljne proizvodnje za ekonomski opravdanu proizvodnju agropeleta”, u saradnji sa partnerima iz Srbije, BiH i Češke.

Kada bi se iskoristila sva potencijalna biomasa iz poljoprivrede i pretvorila u pelet za grejanje, zaposlilo bi se između pet i 10 hiljada ljudi, a Hrvatska bi na energiji uštedela između 5 i 7 milijardi kuna (672 do 941 milion evra), rekao je Darko Grivčić, vlasnik kompanije Eurotim.

Više od 100 učesnika seminara poslušalo je predavanja o energetskim potencijalima agrarne biomase, tehnologijama za peletiranje i grejanje i mogućnostima njihovog finansiranja. Cilj seminara bio je da pruži informacije o korišćenju agro-biomase kao alternativnog izvora energije u Hrvatskoj, ali i regionalna razmena iskustava.

Predavanja su održali istaknuti stručnjaci s Agronomskog fakulteta Univerziteta u Zagrebu, Energetskog instituta “Hrvoje Požar” i Ministarstva poljoprivrede, kao i međunarodni partneri GREENLINE Western Balkans Cluster Foundation, AGROMERCATOR, ProPelety i Market-Connect.

Za razliku od drvne biomase, korišćenje poljoprivredne biomase nije rasprostranjeno na Zapadnom Balkanu, iako je njen potencijal u pojedinim zemljama veći. Tržište agro-biomase je takođe nerazvijeno u odnosu na tržište drvne biomase.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

6. februar 2017. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

6. februar 2017. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

6. februar 2017. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

vetroparkovi prikljucak na mrezu eu windeurope izvestaj

WindEurope: Vetroparkovi snage 500 GW čekaju priključak na mrežu

6. februar 2017. - Pristup mreži je zamenio procedure za dobijanje dozvola kao usko grlo broj jedan za izgradnju vetroelektrana.