x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Hrvatska pokreće projekat uvođenja napredne IT mreže u HEP

11.05.2018. | Komentari: 0Autor:

foto: pixabay
Hrvatska pokreće projekat uvođenja napredne IT mreže u HEP

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike Hrvatske je objavilo oglas za direktnu dodelu projekta uvođenja naprednih IT mreža u sistem distribucije električne energije firme HEP – Operator distributivnog sistema (HEP – ODS), koja se bavi snabdevanjem strujom stanovništva i privrede na celoj teritoriji zemlje.

HEP – ODS posluje u sastavu Hrvatske elektroprivrede (HEP), a projekat je vredan 229 miliona kuna (30 milion evra).

U oglasu ministarstva za direktnu dodelu ovog strateškog projekta se kaže da uvođenje takvog naprednog sistema treba da optimizuje postojeću elektromrežu i tako smanji ukupne gubitke u elektrodistributivnom sistemu širom zemlje.

Uspostavljanje napredne infrastukture omogućava preciznije računanje gubitaka i lociranje područja s povećanim gubicima u celoj distributivnoj mreži, praćenje potrošnje električne energije i aktivno upravljanje potrošnjom na nivou potrošača, saopštilo je ministarstvo.

Postojeća konvencionalna elektromreža će kroz ovaj projekat biti razvijena i optimizovana uvođenjem efikasnijih transformatora i smanjenjem tehničkih gubitaka, a automatizacija srednjenaponske mreže će poboljšati pouzdanost snabdevanja i omogućiti veću integraciju obnovljivih izvora energije (OIE) u elektromrežu.

Pilot projekat će biti sproveden u pet od ukupno 21 područja na kome HEP – ODS snabdeva potrošače strujom, odnosno u područjima u kojima je najveća i srednja koncentracija krajnjih potrošača. HEP – ODS na svojoj Internet prezentaciji navodi da su gubici u 2016. godini bili na nivou od 7,6 odsto.

Smanjenje gubitaka 1,1 odsto

Do 85 odsto novca, odnosno maksimalno 149,950,132 kuna (20,2 miliona evra) za sprovođenje projekta će biti obezbeđeno iz Evropskog fonda za regionalni razvoj kao bespovratni zajam, preciziralo je ministarstvo.

Krajnji rok za podnosenje projektnog predloga za uvođenje napredne IT infrastrukture u distributivnu mrežu Ministarstvu okoliša i energije Hrvatske je 1. jun 2018.

Ministarstvo kao glavne očekivane rezultate projekta navodi manje gubitaka električne energije u distributivnoj mreži širom zemlje za najmanje 1,1 odsto i povezivanje više krajnjih korisnika na napredne delove nacionalne distributivne mreže.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.