Električna energija

Hrvatska pokreće projekat uvođenja napredne IT mreže u HEP

Crna Gora berza elektricne energije

foto: pixabay

Objavljeno

11.05.2018.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

11.05.2018.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike Hrvatske je objavilo oglas za direktnu dodelu projekta uvođenja naprednih IT mreža u sistem distribucije električne energije firme HEP – Operator distributivnog sistema (HEP – ODS), koja se bavi snabdevanjem strujom stanovništva i privrede na celoj teritoriji zemlje.

HEP – ODS posluje u sastavu Hrvatske elektroprivrede (HEP), a projekat je vredan 229 miliona kuna (30 milion evra).

U oglasu ministarstva za direktnu dodelu ovog strateškog projekta se kaže da uvođenje takvog naprednog sistema treba da optimizuje postojeću elektromrežu i tako smanji ukupne gubitke u elektrodistributivnom sistemu širom zemlje.

Uspostavljanje napredne infrastukture omogućava preciznije računanje gubitaka i lociranje područja s povećanim gubicima u celoj distributivnoj mreži, praćenje potrošnje električne energije i aktivno upravljanje potrošnjom na nivou potrošača, saopštilo je ministarstvo.

Postojeća konvencionalna elektromreža će kroz ovaj projekat biti razvijena i optimizovana uvođenjem efikasnijih transformatora i smanjenjem tehničkih gubitaka, a automatizacija srednjenaponske mreže će poboljšati pouzdanost snabdevanja i omogućiti veću integraciju obnovljivih izvora energije (OIE) u elektromrežu.

Pilot projekat će biti sproveden u pet od ukupno 21 područja na kome HEP – ODS snabdeva potrošače strujom, odnosno u područjima u kojima je najveća i srednja koncentracija krajnjih potrošača. HEP – ODS na svojoj Internet prezentaciji navodi da su gubici u 2016. godini bili na nivou od 7,6 odsto.

Smanjenje gubitaka 1,1 odsto

Do 85 odsto novca, odnosno maksimalno 149,950,132 kuna (20,2 miliona evra) za sprovođenje projekta će biti obezbeđeno iz Evropskog fonda za regionalni razvoj kao bespovratni zajam, preciziralo je ministarstvo.

Krajnji rok za podnosenje projektnog predloga za uvođenje napredne IT infrastrukture u distributivnu mrežu Ministarstvu okoliša i energije Hrvatske je 1. jun 2018.

Ministarstvo kao glavne očekivane rezultate projekta navodi manje gubitaka električne energije u distributivnoj mreži širom zemlje za najmanje 1,1 odsto i povezivanje više krajnjih korisnika na napredne delove nacionalne distributivne mreže.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

slovenija zeleznica solarne elektrane prozjumeri

Slovenija postavlja solarne elektrane pored pruga kako bi domaćinstva u zgradama postala prozjumeri

11. maj 2018. - Posle lokacija pored auto-puteva, Slovenija namerava da za solarne elektrane iskoristi i zemljište koje je u vlasništvu Slovenskih železnica

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan 2030

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan do 2030. godine

11. maj 2018. - Srbija se uskladila sa vizijom Evrope, izjavila je ministarka Đedović Handanović nakon što je vlada usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan

Energetski koridor Istok Zapad Turske Crne Gore

Energetski koridor Istok-Zapad proći će od Turske do Crne Gore

11. maj 2018. - Bugarski ESO je od SAD dobio grant za studiju za Energetski koridor Istok-Zapad između Turske i Crne Gore, uz moguće povezivanje sa Italijom

strategija razvoja energetike srbije 2040. javna rasprava

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2040 – kako će izgledati sektor energetike za 16 godina

11. maj 2018. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu