Električna energija

Hrvatska pokreće projekat uvođenja napredne IT mreže u HEP

Crna Gora berza elektricne energije

foto: pixabay

Objavljeno

11.05.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.05.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike Hrvatske je objavilo oglas za direktnu dodelu projekta uvođenja naprednih IT mreža u sistem distribucije električne energije firme HEP – Operator distributivnog sistema (HEP – ODS), koja se bavi snabdevanjem strujom stanovništva i privrede na celoj teritoriji zemlje.

HEP – ODS posluje u sastavu Hrvatske elektroprivrede (HEP), a projekat je vredan 229 miliona kuna (30 milion evra).

U oglasu ministarstva za direktnu dodelu ovog strateškog projekta se kaže da uvođenje takvog naprednog sistema treba da optimizuje postojeću elektromrežu i tako smanji ukupne gubitke u elektrodistributivnom sistemu širom zemlje.

Uspostavljanje napredne infrastukture omogućava preciznije računanje gubitaka i lociranje područja s povećanim gubicima u celoj distributivnoj mreži, praćenje potrošnje električne energije i aktivno upravljanje potrošnjom na nivou potrošača, saopštilo je ministarstvo.

Postojeća konvencionalna elektromreža će kroz ovaj projekat biti razvijena i optimizovana uvođenjem efikasnijih transformatora i smanjenjem tehničkih gubitaka, a automatizacija srednjenaponske mreže će poboljšati pouzdanost snabdevanja i omogućiti veću integraciju obnovljivih izvora energije (OIE) u elektromrežu.

Pilot projekat će biti sproveden u pet od ukupno 21 područja na kome HEP – ODS snabdeva potrošače strujom, odnosno u područjima u kojima je najveća i srednja koncentracija krajnjih potrošača. HEP – ODS na svojoj Internet prezentaciji navodi da su gubici u 2016. godini bili na nivou od 7,6 odsto.

Smanjenje gubitaka 1,1 odsto

Do 85 odsto novca, odnosno maksimalno 149,950,132 kuna (20,2 miliona evra) za sprovođenje projekta će biti obezbeđeno iz Evropskog fonda za regionalni razvoj kao bespovratni zajam, preciziralo je ministarstvo.

Krajnji rok za podnosenje projektnog predloga za uvođenje napredne IT infrastrukture u distributivnu mrežu Ministarstvu okoliša i energije Hrvatske je 1. jun 2018.

Ministarstvo kao glavne očekivane rezultate projekta navodi manje gubitaka električne energije u distributivnoj mreži širom zemlje za najmanje 1,1 odsto i povezivanje više krajnjih korisnika na napredne delove nacionalne distributivne mreže.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mladenovic Cene struje regionu cetvrti kvartal 2022 500 evra megavat satu

Mladenović: Cene struje u regionu za četvrti kvartal 2022. dostigle 500 evra po megavat-satu

11 августа 2022 - Fjučersi za četvrti kvartal nagoveštavaju cenu struje u regionu od 500 evra po megavat-satu, upozorava direktor SEEPEX-a Miloš Mladenović

electricity-Pristina-road-map

Priština izdvaja 40 miliona evra za neplaćenu struju na severu Kosova*

11 августа 2022 - Priština nastavlja da plaća struju za sever Kosova* dok primena mape puta za energetske sporazume sa Beogradom kasni

Hidroelektrane-Srbiji-Evropi-smanje-elektricne-energije

Hidroelektrane u Srbiji i Evropi prinuđene da smanje proizvodnju električne energije

10 августа 2022 - Dotok vode do hidroelektrana u Srbiji je prepolovljen, što povećava potrebu za uvozom struje, ali je i širom Evrope slična situacija

Norveska ogranicenja izvoza elektricne energije

Norveška uvodi ograničenja za izvoz električne energije

09 августа 2022 - Norveška sprema propise za ograničavanje izvoza struje u slučajevima kada nivoi vode u akumulacijama za hidroelektrane postanu niski