Električna energija

Hrvatska pokreće projekat uvođenja napredne IT mreže u HEP

Crna Gora berza elektricne energije

foto: pixabay

Objavljeno

11.05.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.05.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike Hrvatske je objavilo oglas za direktnu dodelu projekta uvođenja naprednih IT mreža u sistem distribucije električne energije firme HEP – Operator distributivnog sistema (HEP – ODS), koja se bavi snabdevanjem strujom stanovništva i privrede na celoj teritoriji zemlje.

HEP – ODS posluje u sastavu Hrvatske elektroprivrede (HEP), a projekat je vredan 229 miliona kuna (30 milion evra).

U oglasu ministarstva za direktnu dodelu ovog strateškog projekta se kaže da uvođenje takvog naprednog sistema treba da optimizuje postojeću elektromrežu i tako smanji ukupne gubitke u elektrodistributivnom sistemu širom zemlje.

Uspostavljanje napredne infrastukture omogućava preciznije računanje gubitaka i lociranje područja s povećanim gubicima u celoj distributivnoj mreži, praćenje potrošnje električne energije i aktivno upravljanje potrošnjom na nivou potrošača, saopštilo je ministarstvo.

Postojeća konvencionalna elektromreža će kroz ovaj projekat biti razvijena i optimizovana uvođenjem efikasnijih transformatora i smanjenjem tehničkih gubitaka, a automatizacija srednjenaponske mreže će poboljšati pouzdanost snabdevanja i omogućiti veću integraciju obnovljivih izvora energije (OIE) u elektromrežu.

Pilot projekat će biti sproveden u pet od ukupno 21 područja na kome HEP – ODS snabdeva potrošače strujom, odnosno u područjima u kojima je najveća i srednja koncentracija krajnjih potrošača. HEP – ODS na svojoj Internet prezentaciji navodi da su gubici u 2016. godini bili na nivou od 7,6 odsto.

Smanjenje gubitaka 1,1 odsto

Do 85 odsto novca, odnosno maksimalno 149,950,132 kuna (20,2 miliona evra) za sprovođenje projekta će biti obezbeđeno iz Evropskog fonda za regionalni razvoj kao bespovratni zajam, preciziralo je ministarstvo.

Krajnji rok za podnosenje projektnog predloga za uvođenje napredne IT infrastrukture u distributivnu mrežu Ministarstvu okoliša i energije Hrvatske je 1. jun 2018.

Ministarstvo kao glavne očekivane rezultate projekta navodi manje gubitaka električne energije u distributivnoj mreži širom zemlje za najmanje 1,1 odsto i povezivanje više krajnjih korisnika na napredne delove nacionalne distributivne mreže.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

11. maj 2018. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

11. maj 2018. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

11. maj 2018. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

11. maj 2018. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana