UNECE Globalno partnerstvo za vodu radionica rodna ravnopravnost sliv reke Drine 23.jun 2021.
Energetska efikasnost

Hrvatska planira mere za poboljšanje energetske efikasnosti u domaćinstvima, saobraćaju

Foto: Pixabay

Objavljeno

20.02.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.02.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Akcioni plan za energetsku efikasnost, koji je nedavno donela Vlada Hrvatske, predviđa mere za smanjenje energetskog siromaštva, s obzirom da status ugroženih kupaca energije trenutno ima oko 50.000 domaćinstava, preneli su lokalni mediji.

Pretpostavlja se da će na godišnjem nivou u programu učestvovati 330 domaćinstava. Između ostalog, takvim domaćinstvima će se finansirati zamena starog frižidera generacije 1989-2000. godine efikasnim frižiderom klase A+, kao i zamena stare mašine za veš generacije 1970-1975. godine novom mašinom energetskog razreda A+++, piše Novi list.

Frižider će biti zamenjen u 40% energetski siromašnih domaćinstava, a u još 40% mašina za veš. Ova mera će biti na snazi biti kontinuirano do kraja 2026. godine.

U oko 60% energetski ugroženih domaćinstava biće sprovedene mere obnove spoljnog omotača stambenog prostora, a u preostalih 40% će biti sprovedene jednostavne mere poboljšanja energetske efikasnosti – zamena klasičnih sijalica LED rasvetom, ugradnja štednih perlatora na česme, i druge mere.

Od ostalih mera predviđa se unapređenje ili zamena sistema grejanja – prelazak sa grejanja na struju i lož ulje na isplativije i čišće energente.

Predviđaju se razne mere za urbanu mobilnost

Akcioni plan predviđa i razne mere u saobraćaju, koje bi trebalo da doprinesu smanjenju gužve na putevima, lakšem parkiranju i manjem zagađenju životne sredine. Predviđa se, između ostalog, uvođenje opcije kupovine samo jedne, povoljnije karte u gradovima, koja će moći da se koristi za sav javni gradski prevoz, ali i ostale gradske servise prevoza putnika, kao što je iznajmljivanje bicikla.

Takođe, trebalo bi da bude uvedena tehnologija koja bi vozače obaveštavala gde ima slobodnih parking mjesta na javnim površinama i u garažama, dok bi semafori na velikim raskrsnicama ubuduće trebalo da pokazuju koliko će trajati crveno svetlo, kako bi vozači u kolonama mogli da isključe motore.

U Hrvatskoj se na oko 1.000 raskrsnica dnevno potroši oko 160 litara goriva samo zbog čekanja vozila. Predlaže se sukcesivna zamena postojećih semafora na 200 raskrsnica do 2020. godine.

Povlastice za „zelena vozila“

Akcioni plan predviđa i uvođenje povlašćenog parkiranja za vozila nultih emisija, ali i, obrnuto, ograničavanje pristupa parking mestu vozilima s motorima na unutrašnje sagorevanje. Predviđa se i izgradnja i opremanje operativnog centra za inteligentno upravljanje saobraćajem, koji bi u slučaju saobraćajne nezgode preusmeravao saobraćaj, tako smanjujući gužve i potrošnju goriva.

Na stajalištima autobusa i tramvaja građanima bi ubuduće trebalo pak da budu omogućene informacije o tome koji im je prevoz trenutno dostupniji, odnosno brži.

Trebalo bi da bude uveden i sistem deljenja automobila (car sharing) u vidu iznajmljivanja električnih ili hibridnih vozila u gradovima, tako da se vozilo unajmi za prevoz od tačke A do tačke B, bez traženja parkinga.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU smernice drzavnu pomoc klimu energetiku zivotnu sredinu

EU menja smernice za državnu pomoć za klimu, energetiku, životnu sredinu

10 June 2021 - EU revidira pravila za državnu pomoć uz predlog za uvođenje nadmetanja za dobijanje podrške i da države mogu da pokriju do sto odsto nedostajućih troškova

Bec visak struje vetroelektrana daljinsko grejanje

Beč će višak struje iz vetroelektrana upotrebljavati za daljinsko grejanje

08 June 2021 - Voda u dva rezervoara će se grejati u periodima slabe potražnje za strujom, tako da vetroelektrane ne ostanu neiskorišćene, i ići u grejnu mrežu u Beču

Tomasevic zeleno-leve Mozemo gradonacelnik Zagreba

Tomašević iz zeleno-leve liste Možemo! biće gradonačelnik Zagreba

31 May 2021 - Tomislav Tomašević s rekordnim brojem glasova pobedio na izborima za gradonačelnika Zagreba ispred zeleno-leve koalicije Možemo!

Gradjani ce za subvencije za zamenu stolarije moci da se prijave u junu

Prijava za subvencije za zamenu stolarije u junu, sledeće godine 100 miliona evra

26 May 2021 - Zbog nedovoljno sredstava, državnu pomoć ove godine neće dobiti veliki broj građana, ministarka najavljuje da će 2022. biti obezbeđeno 100 miliona evra.