Energetska efikasnost

Hrvatska planira mere za poboljšanje energetske efikasnosti u domaćinstvima, saobraćaju

Foto: Pixabay

Objavljeno

20.02.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.02.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Akcioni plan za energetsku efikasnost, koji je nedavno donela Vlada Hrvatske, predviđa mere za smanjenje energetskog siromaštva, s obzirom da status ugroženih kupaca energije trenutno ima oko 50.000 domaćinstava, preneli su lokalni mediji.

Pretpostavlja se da će na godišnjem nivou u programu učestvovati 330 domaćinstava. Između ostalog, takvim domaćinstvima će se finansirati zamena starog frižidera generacije 1989-2000. godine efikasnim frižiderom klase A+, kao i zamena stare mašine za veš generacije 1970-1975. godine novom mašinom energetskog razreda A+++, piše Novi list.

Frižider će biti zamenjen u 40% energetski siromašnih domaćinstava, a u još 40% mašina za veš. Ova mera će biti na snazi biti kontinuirano do kraja 2026. godine.

U oko 60% energetski ugroženih domaćinstava biće sprovedene mere obnove spoljnog omotača stambenog prostora, a u preostalih 40% će biti sprovedene jednostavne mere poboljšanja energetske efikasnosti – zamena klasičnih sijalica LED rasvetom, ugradnja štednih perlatora na česme, i druge mere.

Od ostalih mera predviđa se unapređenje ili zamena sistema grejanja – prelazak sa grejanja na struju i lož ulje na isplativije i čišće energente.

Predviđaju se razne mere za urbanu mobilnost

Akcioni plan predviđa i razne mere u saobraćaju, koje bi trebalo da doprinesu smanjenju gužve na putevima, lakšem parkiranju i manjem zagađenju životne sredine. Predviđa se, između ostalog, uvođenje opcije kupovine samo jedne, povoljnije karte u gradovima, koja će moći da se koristi za sav javni gradski prevoz, ali i ostale gradske servise prevoza putnika, kao što je iznajmljivanje bicikla.

Takođe, trebalo bi da bude uvedena tehnologija koja bi vozače obaveštavala gde ima slobodnih parking mjesta na javnim površinama i u garažama, dok bi semafori na velikim raskrsnicama ubuduće trebalo da pokazuju koliko će trajati crveno svetlo, kako bi vozači u kolonama mogli da isključe motore.

U Hrvatskoj se na oko 1.000 raskrsnica dnevno potroši oko 160 litara goriva samo zbog čekanja vozila. Predlaže se sukcesivna zamena postojećih semafora na 200 raskrsnica do 2020. godine.

Povlastice za „zelena vozila“

Akcioni plan predviđa i uvođenje povlašćenog parkiranja za vozila nultih emisija, ali i, obrnuto, ograničavanje pristupa parking mestu vozilima s motorima na unutrašnje sagorevanje. Predviđa se i izgradnja i opremanje operativnog centra za inteligentno upravljanje saobraćajem, koji bi u slučaju saobraćajne nezgode preusmeravao saobraćaj, tako smanjujući gužve i potrošnju goriva.

Na stajalištima autobusa i tramvaja građanima bi ubuduće trebalo pak da budu omogućene informacije o tome koji im je prevoz trenutno dostupniji, odnosno brži.

Trebalo bi da bude uveden i sistem deljenja automobila (car sharing) u vidu iznajmljivanja električnih ili hibridnih vozila u gradovima, tako da se vozilo unajmi za prevoz od tačke A do tačke B, bez traženja parkinga.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Nagrada-Liderka-odrzive-energetike-ministarki-Dubravki-Dedovic-Djedovic-Handanovic

Nagrada Liderka održive energetike uručena ministarki Dubravki Đedović Handanović

20. februar 2019. - Predsednica CPOR-a i suosnivač mreže žena WISE Srbija Branislava Jovičić uručila je nagradu Liderka održive energetike ministarki Dubravki Đedović Handanović

WISE konferencija

WISE Srbija: Žene kao liderke energetske tranzicije nisu mit, već realnost

20. februar 2019. - Konferenciju Žene Srbije u održivoj energetici – lidersto za energetsku tranziciju organizovala je WISE Srbija mreža žena

eihp nzeb building Vesna Bukarica, Drazen Jaksic Margareta Zidar

Obnova poslovne zgrade Energetskog instituta Hrvoje Požar za standard gotovo nulte energije

20. februar 2019. - Obnova poslovne zgrade je deo većeg projekta "Osnivanje nacionalnog trening centra za zgrade gotovo nulte energije (nZEB)"

Toplotne pumpe su dvostruko efikasnije od grejanja na fosilna goriva

Toplotne pumpe su dvostruko efikasnije od grejanja na fosilna goriva

20. februar 2019. - Toplotne pumpe su dvostruko efikasnije od grejanja na fosilna goriva i na nižim temperaturama, pokazala je nova studija