Energetska efikasnost

Hrvatska planira mere za poboljšanje energetske efikasnosti u domaćinstvima, saobraćaju

Foto: Pixabay

Objavljeno

20.02.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.02.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Akcioni plan za energetsku efikasnost, koji je nedavno donela Vlada Hrvatske, predviđa mere za smanjenje energetskog siromaštva, s obzirom da status ugroženih kupaca energije trenutno ima oko 50.000 domaćinstava, preneli su lokalni mediji.

Pretpostavlja se da će na godišnjem nivou u programu učestvovati 330 domaćinstava. Između ostalog, takvim domaćinstvima će se finansirati zamena starog frižidera generacije 1989-2000. godine efikasnim frižiderom klase A+, kao i zamena stare mašine za veš generacije 1970-1975. godine novom mašinom energetskog razreda A+++, piše Novi list.

Frižider će biti zamenjen u 40% energetski siromašnih domaćinstava, a u još 40% mašina za veš. Ova mera će biti na snazi biti kontinuirano do kraja 2026. godine.

U oko 60% energetski ugroženih domaćinstava biće sprovedene mere obnove spoljnog omotača stambenog prostora, a u preostalih 40% će biti sprovedene jednostavne mere poboljšanja energetske efikasnosti – zamena klasičnih sijalica LED rasvetom, ugradnja štednih perlatora na česme, i druge mere.

Od ostalih mera predviđa se unapređenje ili zamena sistema grejanja – prelazak sa grejanja na struju i lož ulje na isplativije i čišće energente.

Predviđaju se razne mere za urbanu mobilnost

Akcioni plan predviđa i razne mere u saobraćaju, koje bi trebalo da doprinesu smanjenju gužve na putevima, lakšem parkiranju i manjem zagađenju životne sredine. Predviđa se, između ostalog, uvođenje opcije kupovine samo jedne, povoljnije karte u gradovima, koja će moći da se koristi za sav javni gradski prevoz, ali i ostale gradske servise prevoza putnika, kao što je iznajmljivanje bicikla.

Takođe, trebalo bi da bude uvedena tehnologija koja bi vozače obaveštavala gde ima slobodnih parking mjesta na javnim površinama i u garažama, dok bi semafori na velikim raskrsnicama ubuduće trebalo da pokazuju koliko će trajati crveno svetlo, kako bi vozači u kolonama mogli da isključe motore.

U Hrvatskoj se na oko 1.000 raskrsnica dnevno potroši oko 160 litara goriva samo zbog čekanja vozila. Predlaže se sukcesivna zamena postojećih semafora na 200 raskrsnica do 2020. godine.

Povlastice za „zelena vozila“

Akcioni plan predviđa i uvođenje povlašćenog parkiranja za vozila nultih emisija, ali i, obrnuto, ograničavanje pristupa parking mestu vozilima s motorima na unutrašnje sagorevanje. Predviđa se i izgradnja i opremanje operativnog centra za inteligentno upravljanje saobraćajem, koji bi u slučaju saobraćajne nezgode preusmeravao saobraćaj, tako smanjujući gužve i potrošnju goriva.

Na stajalištima autobusa i tramvaja građanima bi ubuduće trebalo pak da budu omogućene informacije o tome koji im je prevoz trenutno dostupniji, odnosno brži.

Trebalo bi da bude uveden i sistem deljenja automobila (car sharing) u vidu iznajmljivanja električnih ili hibridnih vozila u gradovima, tako da se vozilo unajmi za prevoz od tačke A do tačke B, bez traženja parkinga.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mali Zvornik toplanu na biomasu 2 35 miliona evra

Mali Zvornik gradi toplanu na biomasu vrednu 2,35 miliona evra

26 November 2020 - Dva kotla na drvnu sečku snage po 900 kilovata i rezervni na gas, kapaciteta 2,5...

HEP grejne mreze Zagrebu sredstava EU

HEP pokrenuo obnovu grejne mreže u Zagrebu pomoću sredstava iz EU

23 November 2020 - HEP će upotrebiti svoj najveći grant do sada iz fondova EU, 55,8 miliona evra, za revitalizaciju 68,5 kilometara grejne mreže u Zagrebu

RESET BiH energetsku tranziciju Evropski zeleni dogovor

RESET: Evropski zeleni dogovor je šansa za energetsku tranziciju BiH

19 November 2020 - Evropski zeleni dogovor je šansa za razvoj BiH i konkurentnost energetskog sistema, navode stručnjaci iz RESET-a u prikazu energetske politike BiH i njenih perspektiva.

Britanski zeleni plan zabrani kola na dizel benzin 2030

Britanija zabranjuje automobile na dizel i benzin već 2030. godine

18 November 2020 - Novi britanski zeleni plan pomera rok za prestanak prodaje automobila na benzin i dizel sa 2040. na 2030. godinu.