OIE

Hrvatska nudi poljoprivrednicima 20,2 miliona evra grantova za OIE

Foto: Pixabay

Objavljeno

11.09.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.09.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR) pozvala je poljoprivrednike da se prijave za grantove za obnovljive izvore energije (OIE) kojima će se sufinansirati ulaganja u cilju povećanja energetske efikasnosti, navodi se u pozivu objavljenom na sajtu agencije.

Grantovi za OIE mogu se koristiti za postrojenja za proizvodnju električne i/ili toplotne energije iz obnovljivih izvora, uključujući i biomasu, za potrebe poljoprivrednog gazdinstva koje koristi bespovratna sredstva, navodi se u pozivu.

Ukupna opredeljena sredstva za ove grantove, koji se daju u sklopu programa ruralnog razvoja Hrvatske za period od 2014. do 2020. godine, iznose 150 miliona kuna (oko 20,2 miliona evra), stoji u pozivu.

Najniža vrednost bespovratnih sredstava po projektu iznosi 5.000 evra, a najviša milion evra, osim za korisnike početnike, koji mogu dobiti maksimalno 100.000 evra.

Rok za dostavljanje prvog dela zahteva za finansijsku podršku, koji je do sada dva puta produžavan, je 30. novembar, dok se drugi deo zahteva mora predati osam meseci po zaključenju ugovora o finansiranju i nakon sprovedenog postupka nabavke.

Prihvatljivi korisnici su fizička i pravna lica upisana u registar poljoprivrednika najmanje godinu dana u trenutku podnošenja zahteva, dok mladi poljoprivrednici (ispod 41 godine) mogu biti upisani u registar privrednika i manje od godinu dana u trenutku podnošenja zahteva.

Ukoliko vrednost ukupno prihvatljivih troškova iznosi više od 200.000 kuna (oko 26.950 evra), korisnik je dužan da priloži i poslovni plan kojim će dokazati ekonomsku održivost projekta, a taj poslovni plan treba da bude izrađen u skladu sa uputstvima i pojašnjenjima datim uz poziv.

Postrojenje za proizvodnju električne i/ili toplotne energije koje koristi obnovljive izvore energije u poljoprivrednom gazdinstvu mora imati instalisanu snagu manju ili jednaku priključnoj snazi poljoprivrednog gazdinstva i planiranu godišnju proizvodnju manju ili jednaku godišnjoj potrošnji poljoprivrednog gazdinstva koje koristi bespovratna sredstva, navodi se u pozivu.

Proizvedena električna i/ili toplotna energija mora se koristiti za podmirenje sopstvenih potreba gazdinstva, dok eventualne viškove korisnik može predavati u elektroenergetsku mrežu, bez zarade, i električnu energiju koristiti u periodima kada ne proizvodi dovoljno energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

11. septembar 2018. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

11. septembar 2018. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

11. septembar 2018. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

11. septembar 2018. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora