x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Hrvatska nije zaštitila građane od industrijskog otpada, EU je šalje na Sud pravde

09.03.2018. | Komentari: 0Autor:

Photo: curia.europa.eu
Hrvatska nije zaštitila građane od industrijskog otpada, EU je šalje na Sud pravde

Evropska komisija je odlučila da pošalje Hrvatsku na Sud pravde Evropske unije (EU) zbog neuspeha da osigura adekvatan nivo zaštite ljudskog zdravlja i životne sredine na lokalitetu Crno brdo kod mesta Biljane Donje, u blizini grada Benkovca, na manje od 50 metara od domaćinstava.

Evropska komisija (EK) je saopštila da skoro četiri godine industrijski otpad deponovan na ilegalnoj deponiji Crno brdo nije sklonjen i propisno uređen, što stvara opasnost od zagađenja podzemnih voda i vazduha. Prema podacima EK, lokacija se trenutno koristi kao odlagalište velike količine ostataka iz proizvodnje feromangana i silikomangana.

“Pošto hrvatske vlasti nisu uspele da deklarišu taj materijal kao otpad u skladu sa Direktivom o otpadu, oko 140.000 tona ovog potencijalno štetnog kamenog agregata je deponovano direktno na zemljište, što ugrožava lokalne stanovnike i životnu sredinu”, navodi EK.

Hrvatska je trebalo da uredi upravljanje otpadom u skladu sa pravilima EU o otpadu najkasnije do kraja 2015. godine, a EK je naglasila da se zemlja obavezala u nekoliko navrata da će rešiti ovaj problem, ali se na terenu ništa nije promenilo.

EK je pokrenula postupak kršenja propisa protiv Hrvatske u martu 2015. godine.

“Pošto nije postignut napredak u osiguranju pravilnog upravljanja otpadom u Biljanama Donjim kako otpad ne bi ugrožavao ljudsko zdravlje i štetio životnoj sredini, EK je odlučila da Hrvatsku uputi na Sud pravde EU”, istakla je EK.

Prema zakonu EU, Hrvatska bi trebalo da uspostavi mere za zaštitu podzemnih voda i sprečavanje širenja štetnih čestica kroz vazduh.

U skladu sa Direktivom o otpadu, države članice EU moraju da odlažu otpad na način koji ne ugrožava zdravlje ljudi i životnu sredinu, i da zabrane ostavljanje, odlaganje ili nekontrolisano bacanje otpada.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.