Otpad

Hrvatska nije zaštitila građane od industrijskog otpada, EU je šalje na Sud pravde

Hrvatska nije zastitila gradjane od industrijskog otpada, EU je salje na Sud pravde

Photo: curia.europa.eu

Objavljeno

09.03.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.03.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska komisija je odlučila da pošalje Hrvatsku na Sud pravde Evropske unije (EU) zbog neuspeha da osigura adekvatan nivo zaštite ljudskog zdravlja i životne sredine na lokalitetu Crno brdo kod mesta Biljane Donje, u blizini grada Benkovca, na manje od 50 metara od domaćinstava.

Evropska komisija (EK) je saopštila da skoro četiri godine industrijski otpad deponovan na ilegalnoj deponiji Crno brdo nije sklonjen i propisno uređen, što stvara opasnost od zagađenja podzemnih voda i vazduha. Prema podacima EK, lokacija se trenutno koristi kao odlagalište velike količine ostataka iz proizvodnje feromangana i silikomangana.

„Pošto hrvatske vlasti nisu uspele da deklarišu taj materijal kao otpad u skladu sa Direktivom o otpadu, oko 140.000 tona ovog potencijalno štetnog kamenog agregata je deponovano direktno na zemljište, što ugrožava lokalne stanovnike i životnu sredinu“, navodi EK.

Hrvatska je trebalo da uredi upravljanje otpadom u skladu sa pravilima EU o otpadu najkasnije do kraja 2015. godine, a EK je naglasila da se zemlja obavezala u nekoliko navrata da će rešiti ovaj problem, ali se na terenu ništa nije promenilo.

EK je pokrenula postupak kršenja propisa protiv Hrvatske u martu 2015. godine.

„Pošto nije postignut napredak u osiguranju pravilnog upravljanja otpadom u Biljanama Donjim kako otpad ne bi ugrožavao ljudsko zdravlje i štetio životnoj sredini, EK je odlučila da Hrvatsku uputi na Sud pravde EU“, istakla je EK.

Prema zakonu EU, Hrvatska bi trebalo da uspostavi mere za zaštitu podzemnih voda i sprečavanje širenja štetnih čestica kroz vazduh.

U skladu sa Direktivom o otpadu, države članice EU moraju da odlažu otpad na način koji ne ugrožava zdravlje ljudi i životnu sredinu, i da zabrane ostavljanje, odlaganje ili nekontrolisano bacanje otpada.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Industrija plastike decenijama obmanjuje potrošače tvrdnjama o reciklaži

Industrija plastike decenijama obmanjuje potrošače tvrdnjama o reciklaži

9. mart 2018. - Predstavnici industrije plastike promovišu recikliranje kao rešenje pitanja otpada iako znaju da ono nije ni tehnički ni ekonomski održivo

brcko centar za upravljanje otpadom svetska banka

Brčko će dobiti Centar za upravljanje otpadom u skladu sa evropskim standardima

9. mart 2018. - Centar je jedan od pet projekata koji se pripremaju u Distriktu u okviru "Projekta integrisanog razvoja koridora reka Save i Drine"

crveni mulj, boksit, aluminijum

Naučnici od rudarskog otpada dobili gvožđe i građevinski materijal

9. mart 2018. - Istraživači tvrde da se uz pomoć jednostavnog hemijskog procesa iz crvenog mulja, nusproizvoda prerade boksita, može izdvojiti gvožđe

prozor rama otpad sortiranje juricic

Prozor-Rama jedina opština u BiH koja sortira sav prikupljeni otpad

9. mart 2018. - Opština je izgradila Ekopark koji se sastoji od sortirnice i kompostane, pa se od 100 odsto obrađenog otpada ponovo iskoristi 60 odsto