Otpad

Hrvatska i dalje bez postrojenja za energetski tretman otpada

hrvatska waste expo 2022 energetski tretman otpada

Foto: Poslovni dnevnik/Youtube

Objavljeno

27.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska nema postrojenje za termički tretman otpada zbog čega gubi novac koji troši na izvoz otpada, ali i gubi energiju koju bi dobila iz ovakvih postrojenja, poručili su predstavnici industrije otpada u Hrvatskoj, i dodali da je zato neophodno izgraditi ovakvo postrojenje.

Firme koje se bave otpadom smatraju da velika većina otpada završava na deponijama, što je najgore što se može desiti, s obzirom da je reč o vrednoj sirovini, čulo se na panelu Reciklati, vredna sirovina u okviru konferencije Croatia Waste Expo 2022, u organizaciji Poslovnog dnevnika.

Igor Podravac, suosnivač i direktor poslovnog razvoja Premifaba, rekao je da onaj materijal koji se ne može ponovo uptrebiti i reciklirati morao bi biti termički obrađen u energanama. Hrvatska nema nijednu energanu, pa gubi dok neki drugi na njoj zarađuju, i to u energetskoj krizi, dodao je Podravac, preneo je Poslovni dnevnik.

Hrvatska gubi jer izvozi i novac iz države i energiju

On smatra da zemljama u okruženju, koje imaju takva postrojenja, odgovara da ga Hrvatska nema. Tone i tone materijala odlaze iz države, pa Hrvatska dvostruko gubi, izvozi i novac iz države i energiju, dodao je Podravac.

Zlatko Kraljević, zamenik predsednika Udruženja industrije plastike i gume pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, rekao je da ljudi u Hrvatskoj zaziru od postrojenja za dobijanje energije iz otpada. Postoji otpad koji se ni za šta drugo ne može iskoristiti i trebalo bi ga energetski tretirati kako bi od njega profitirali, dodao je on.

Pobuna građana donosi više štete nego koristi

Vanja Horvat, direktor firme Interzero Hrvatska, podseto je da se Beč greje na otpad, i istakao da je problem Hrvatske to što nema zatvoren sistem upravljanja otapdom.

U zemlji, kako je naveo, postoje dva postrojenja za proizvodnju alternativnih goriva, ali nema nijednog koje ih može iskoristiti. On ističe da se na pomen postrojenja za dobijanje energije iz otpada javlja pobuna građana koja zaustavlja sve dalje korake, što donosi više štete nego koristi.

Učesnici panela su nalgasili da se velike količine energije nalaze u otpadu, posebno u otpadnoj plastici jer se ne mogu sve plastike ponovo upotrebiti i reciklirati. U toj situaciji termički tretman je jedino rešenje, jer odlaganje na deponije predstavlja prebacivanje problema na našu decu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Reciklaža solarnih panela

Na korak do tehnologije za potpunu reciklažu solarnih panela

27. septembar 2022. - Ključno oružje u borbi za smanjenje emisija ugljenika ima svoj vek trajanja. Milijarde solarnih panela moraće da se zameni – šta raditi sa starima?

Vremenska prognoza: mogući pljuskovi sa puno plastike!

Vremenska prognoza: mogući pljuskovi sa puno plastike!

27. septembar 2022. - Za vreme pregovora o međunarodnom sporazumu za zaustavljanje zagađenja plastikom, u Parizu je prikazana vremenska prognoza količine mikroplastike koja padne na Grad svetlosti

Novi zakon stiti potrosace u EU od kvarenja uredjaja odmah nakon isteka garancije

EU će zakonski zaštititi potrošače od kvarenja uređaja odmah nakon isteka garancije

27. septembar 2022. - Evropski parlament je podržao nacrt zabrane nedokazanih ekoloških tvrdnji, ugrađenih kvarova i programiranog zastarevanja proizvoda

ers spaljivanje otpada rdf te gacko-procena-uticaja

ERS razmatra spaljivanje otpada u termoelektrani Gacko

27. septembar 2022. - Kompanija je Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju dostavila prethodnu procenu uticaja na životnu sredinu