Otpad

Hrvatska i dalje bez postrojenja za energetski tretman otpada

hrvatska waste expo 2022 energetski tretman otpada

Foto: Poslovni dnevnik/Youtube

Objavljeno

27.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska nema postrojenje za termički tretman otpada zbog čega gubi novac koji troši na izvoz otpada, ali i gubi energiju koju bi dobila iz ovakvih postrojenja, poručili su predstavnici industrije otpada u Hrvatskoj, i dodali da je zato neophodno izgraditi ovakvo postrojenje.

Firme koje se bave otpadom smatraju da velika većina otpada završava na deponijama, što je najgore što se može desiti, s obzirom da je reč o vrednoj sirovini, čulo se na panelu Reciklati, vredna sirovina u okviru konferencije Croatia Waste Expo 2022, u organizaciji Poslovnog dnevnika.

Igor Podravac, suosnivač i direktor poslovnog razvoja Premifaba, rekao je da onaj materijal koji se ne može ponovo uptrebiti i reciklirati morao bi biti termički obrađen u energanama. Hrvatska nema nijednu energanu, pa gubi dok neki drugi na njoj zarađuju, i to u energetskoj krizi, dodao je Podravac, preneo je Poslovni dnevnik.

Hrvatska gubi jer izvozi i novac iz države i energiju

On smatra da zemljama u okruženju, koje imaju takva postrojenja, odgovara da ga Hrvatska nema. Tone i tone materijala odlaze iz države, pa Hrvatska dvostruko gubi, izvozi i novac iz države i energiju, dodao je Podravac.

Zlatko Kraljević, zamenik predsednika Udruženja industrije plastike i gume pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, rekao je da ljudi u Hrvatskoj zaziru od postrojenja za dobijanje energije iz otpada. Postoji otpad koji se ni za šta drugo ne može iskoristiti i trebalo bi ga energetski tretirati kako bi od njega profitirali, dodao je on.

Pobuna građana donosi više štete nego koristi

Vanja Horvat, direktor firme Interzero Hrvatska, podseto je da se Beč greje na otpad, i istakao da je problem Hrvatske to što nema zatvoren sistem upravljanja otapdom.

U zemlji, kako je naveo, postoje dva postrojenja za proizvodnju alternativnih goriva, ali nema nijednog koje ih može iskoristiti. On ističe da se na pomen postrojenja za dobijanje energije iz otpada javlja pobuna građana koja zaustavlja sve dalje korake, što donosi više štete nego koristi.

Učesnici panela su nalgasili da se velike količine energije nalaze u otpadu, posebno u otpadnoj plastici jer se ne mogu sve plastike ponovo upotrebiti i reciklirati. U toj situaciji termički tretman je jedino rešenje, jer odlaganje na deponije predstavlja prebacivanje problema na našu decu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

sanitarna deponija vinca upravljanje otpadom sepa izvestaj

Regionalna deponija Vinča popravila rezultat Srbije u upravljanju otpadom u 2021.

27. septembar 2022. - Deponija je počela da radi, kako se navodi na sajtu Beo Čiste Energije, firme koja njome upravlja, od avgusta 2021. 

energija iz otpada insineratori bec spalionica otpada

Energija iz otpada – realna briga ili prilika za ekološko-klimatsko-energetsku dobit

27. septembar 2022. - U nastavku serijala  "Srbija od smetlišta do cirkularne ekonomije" o korišćenju otpada za dobijanje energije razgovarli smo sa profesorom Vladimirom Pavićevićem, Igorom Jezdimirovićem i Helgom Štojber

ambalazni otpad smece zagadjenje ambalaza depozitni sistem

Video: Ambalažni otpad – (ne)odgovornost privrede koja se vidi na svakom koraku

27. septembar 2022. - U periodu 2010-2020. najmanje 61 odsto ambalaže stavljene na tržište, ili 2,2 miliona tona, završilo je u prirodi ili na deponijama

Evropska komisija poostrava standarde kvalitet vazduha vode

Evropska komisija pooštrava standarde za kvalitet vazduha, vode

27. septembar 2022. - Evropska komisija je predložila da se pooštre propisi kojima se uređuju kvalitet vazduha i vode i prerada otpadnih voda