Životna sredina

Hrvatska gospodarska komora uvela ESG rejting za firme

hrvatska esg rejting

Foto: HGK

Objavljeno

21.07.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.07.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska gospodarska komora uvela je hrvatski ESG rejting kao model ocenjivanja održivih praksi koje primenjuju kompanije.

ESG rejting, kako je saopštila Hrvatska gospodarska komora (HGK), je ocena koja se dodeljuje organizaciji na osnovu njenog pristupa životnoj sredini (environment) i društvu (social), kao i usvojenim praksama upravljanja (governance).

Uz model ocenjivanja, reč je i o novoj nagradi HGK koju će komora dodeljivati firmama sa najboljim rezultatima, i to će se prvi put desiti na ovogodišnjem izdanju konferencije HGK Podržimo održivo, koja će se održati 19. septembra u zagrebačkoj Laubi.

U HGK kažu da održivost nije samo trend, priča za deoničare, niti nešto apstraktno bez merljivih pokazatelja, jer su zahtevi vrlo konkretni, a njihovo neispunjenje može odseći pristup kapitalu u potpunosti.

Svaka kompanija će dobiti svoj individualni izveštaj i predloge za poboljšanje rezultata

Uz ključan benefit privlačenja kapitala i investitora, firme će, kako ističu u HGK, korišćenjem ESG rejtinga moći da procene svoje ESG performanse i steknu uvid u izloženost rizicima.

Mogu pratiti svoj napredak i prilagođavati svoju poslovnu strategiju, kao i uporediti svoje poslovanje s drugim firmama u sektoru, kao i povećati konkurentnost, smatraju u HGK, i dodaju da je dodatna korist reputacijski faktor koji se postiže kod deoničara, zaposlenih, partnera.

Kriterijumi ESG rejtinga su usklađeni sa regulativom, zahtevima finansijskih institucija i tržišta kapitala, kao i sa specifičnostima pojedinih industrija. Jedan deo informacija prikupljaće će se kroz ispunjavanje ESG upitnik, a ostatak na osnovu javnih podataka, od finansijskih do procena emisija gasova sa efektom staklene bašte za pojedinu delatnost.

Prikupljeni pokazatelji će se interpretirati s obzirom na industriju, kako se firme ne bi „kažnjavale“ nižom ocenom zbog prirode svoje delatnosti, kažu HGK.

Svaka kompanija će, kako se navodi, dobiti svoj individualni izveštaj i predloge za poboljšanje rezultata. Prijavljjivanje je počelo i trajaće do 31. avgusta.

Obučeno 800 polaznika za razvoj strategija održivosti

Tomislav Radoš, potpredsednik HGK za industriju i održivi razvoj, rekao je da nova regulativa traži da kreditne institucije kod procene kreditne sposobnosti u obzir uzimaju i ESG rizike.

„To mora biti dio novih kreditnih politika. Činjenica da je održivost ključna za konkurentnost i opstanak poslovanja nikad nije bila jasnija. Za tvrtke koje ne posluju održivo, kapital je plaha zvjerka“, poručio je on, i dodao da je HGK kroz ESG akademiju edukovala više od 800 polaznika kako da razviju strategiju održivosti, a sada je na redu merenje održivih praksi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Ecocourt business 3×3 – Prijavite se za ekološki turnir u basketu

Ecocourt Business 3×3 – prijavite se za ekološki turnir u basketu

21. jul 2023. - Edukort poziva sve kompanije da se prijave za učešće na ekološkom turniru u basketu, koji će se održati 18. maja na Adi Ciganliji

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

21. jul 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan ekološkog duga 2024

Dan ekološkog duga 2024: Slovenija od 25. aprila živi na kredit

21. jul 2023. - Dan ekološkog duga je godišnji pokazatelj početka našeg života preko količine resursa koje imamo u datoj godini

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

21. jul 2023. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu