Mobilnost

Holandski vozovi se napajaju energijom vetra

Photo: Pixabay

Objavljeno

15.01.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.01.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Električni vozovi u Holandiji u potpunosti se napajaju energijom iz vetroelektrana od početka 2017. godine, saopštile su Holandske železnice (NS). Ovo je rezultat saradnje železničkih prevoznika sa energetskom kompanijom Eneco u cilju smanjenja emisije štetnih gasova.

Ugovorom između te firme i prevoznika, od kojih je NS najveći, bilo je predviđeno da vozovi pređu na energiju vetra do 1. januara 2018. godine. Cilj je dostignut već sada zahvaljujući završetku izgradnje vetroparkova u Holandiji, Belgiji i Finskoj pre očekivanog roka.

“Kada bi se Holandske železnice potpuno snabdevale vetroenergijom iz Holandije to bi smanjilo dostupnost i povećalo cenu zelene energije drugim korisnicima. Zato će polovina potražnje biti zadovoljena iz novih vetroparkova u Belgiji i Skandinaviji”, rekao je Mišel Kerhof iz kompanije Eneco.

Eneco i NS su saopštili da u Holandiji danas oko 600.000 putnika dnevno putuje zahvaljujući energiji vetra, što je prvi zabeleženi slučaj u svetu. To znači da se dnevno realizuje 1,2 miliona putovanja vozom dnevno sa nultom emisijom CO2. Partnerstvo te dve firme je omogućilo da Eneco uloži značajna sredstva u proširenje kapaciteta svojih vetroparkova.


Source: Eneco

Jedna vetrenjača za sat vremena rada može da napaja putovanje od oko 200 kilometara, a NS i Eneco se nadaju da smanje utrošak energije po putniku za 35 odsto do 2020. godine u odnosu na nivo iz 2005. godine. Holandske železnice su se obavezale i da će snižavati potrošnju energije za dva odsto godišnje.

Železnička mreža u Holandiji troši 1,2 milijarde kWh energije godišnje, što je otprilike jednako potrošnji svih domaćinstava u Amsterdamu. U toj zemlji postoji oko 2.200 vetro turbina, koje napajaju 2,4 miliona domaćinstava.

NS je prva velika železnička kompanija na svetu koja je objavila da dobija svu potrebnu energiju iz vetroparkova. Sa druge strane, samo 5,5 odsto potrošene električne energije u Holandiji došlo je iz obnovljivih izvora u 2014. godini, prema podacima Eurostata. Kada se uzme u obzir evropski prosek od 16 odsto u toj godini, Holandija zapravo zaostaje za evropskim partnerima.

 

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Zapadni Balkan spreman da modernizuje zeleznicu Buducnost je na sinama

Zapadni Balkan spreman da modernizuje železnicu – Budućnost je na šinama

13 September 2021 - Zemlje Zapadnog Balkana su se dogovorile da transformišu i prošire železnicu i uvedu ekspresne međugradske linije i tako doprinesu održivoj mobilnosti

Massive-Attack_Climate-report

Massive Attack za smanjenje emisija CO2 tokom turneja i koncerata

10 September 2021 - Massive Attack radi na koncepciji turneja i koncerata sa što manjim emisijama CO2 za celu muzičku industriju, a testiraće rešenja na svojoj turneji.

Rekordna koncentracija litijuma geotermalnoj vodi Engleskoj

Rekordna koncentracija litijuma nađena u geotermalnoj vodi u Engleskoj

02 September 2021 - U vodi koju koristi prva geotermalna elektrana u Velikoj Britaniji ima litijuma za proizvodnju do 1.500 tona godišnje bez zagađivanja i ispuštanja CO2

grad Evropsko priznanje planiranje odrzive urbane mobilnosti

Prijavite se za Evropsku nagradu za planiranje održive urbane mobilnosti

19 August 2021 - Lokalne vlasti mogu da se do kraja oktobra uključe u konkurs za Evropsko priznanje za planiranje održive urbane mobilnosti – SUMP Award