Mobilnost

Holandski vozovi se napajaju energijom vetra

Photo: Pixabay

Objavljeno

15.01.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.01.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Električni vozovi u Holandiji u potpunosti se napajaju energijom iz vetroelektrana od početka 2017. godine, saopštile su Holandske železnice (NS). Ovo je rezultat saradnje železničkih prevoznika sa energetskom kompanijom Eneco u cilju smanjenja emisije štetnih gasova.

Ugovorom između te firme i prevoznika, od kojih je NS najveći, bilo je predviđeno da vozovi pređu na energiju vetra do 1. januara 2018. godine. Cilj je dostignut već sada zahvaljujući završetku izgradnje vetroparkova u Holandiji, Belgiji i Finskoj pre očekivanog roka.

„Kada bi se Holandske železnice potpuno snabdevale vetroenergijom iz Holandije to bi smanjilo dostupnost i povećalo cenu zelene energije drugim korisnicima. Zato će polovina potražnje biti zadovoljena iz novih vetroparkova u Belgiji i Skandinaviji“, rekao je Mišel Kerhof iz kompanije Eneco.

Eneco i NS su saopštili da u Holandiji danas oko 600.000 putnika dnevno putuje zahvaljujući energiji vetra, što je prvi zabeleženi slučaj u svetu. To znači da se dnevno realizuje 1,2 miliona putovanja vozom dnevno sa nultom emisijom CO2. Partnerstvo te dve firme je omogućilo da Eneco uloži značajna sredstva u proširenje kapaciteta svojih vetroparkova.


Source: Eneco

Jedna vetrenjača za sat vremena rada može da napaja putovanje od oko 200 kilometara, a NS i Eneco se nadaju da smanje utrošak energije po putniku za 35 odsto do 2020. godine u odnosu na nivo iz 2005. godine. Holandske železnice su se obavezale i da će snižavati potrošnju energije za dva odsto godišnje.

Železnička mreža u Holandiji troši 1,2 milijarde kWh energije godišnje, što je otprilike jednako potrošnji svih domaćinstava u Amsterdamu. U toj zemlji postoji oko 2.200 vetro turbina, koje napajaju 2,4 miliona domaćinstava.

NS je prva velika železnička kompanija na svetu koja je objavila da dobija svu potrebnu energiju iz vetroparkova. Sa druge strane, samo 5,5 odsto potrošene električne energije u Holandiji došlo je iz obnovljivih izvora u 2014. godini, prema podacima Eurostata. Kada se uzme u obzir evropski prosek od 16 odsto u toj godini, Holandija zapravo zaostaje za evropskim partnerima.

 

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

rivian razvojni centar srbija R1S All Electric SUV

Rivian otvara razvojni centar u Srbiji, objavljeni oglasi za kadrove

22 септембра 2022 - Američki startap je pre nedelju dana sa kompanijom Mercedes-Benz dogovorio osnivanje zajedničke firme za proizvodnju električnih kombija

Evropski parlament povecanje ciljeva obnovljive izvore stednju energije

Evropski parlament glasao za povećanje cilja za obnovljive izvore za 2030. na 45 odsto

17 септембра 2022 - Evropski parlament je podržao revizije direktiva o obnovljivoj energiji i energetskoj efikasnosti i predložio da se ciljevi povećaju

Septembar odlican BajsomNaPosao

Septembar je odličan da počneš da ideš #BajsomNaPosao

13 септембра 2022 - Ulice za bicikliste sprovode kampanju #BajsomNaPosao da Beograđanima i Beograđankama promovišu alternativne i održive vidove transporta

Inženjeri sa MIT-a razvili novi koncept za jeftine baterije od dostupnih materijala, kao zamenu za litijumske

Inženjeri pronašli jeftiniju i bezbedniju zamenu za litijumske baterije

13 септембра 2022 - Aluminijum-sumporne baterije mogle bi da posluže za balansiranje energije iz obnovljivih izvora, jer su napravljene od jeftinih materijala