OIE

Holandski prozjumeri plaćaju naknade za predaju viškova struje u mrežu

holandija-prozjumeri-naknade

Foto: Pexels/Jan Van Bizar

Objavljeno

14.03.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.03.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Holandska elektroenergetska kompanija Eneco počeće da naplaćuje naknade vlasnicima solarnih panela koji predaju višak električne energije u mrežu. I druge kompanije u zemlji su već uvele takve mehanizme kako bi se izborile sa sve većim količinama predate struje.

U Holandiji je sve više prozjumera koji tokom sunčanih perioda svoje viškove električne energije isporučuju u mrežu, pa elektroenergetskim kompanijama postaje sve teže da kompenzuju sve u skladu sa postojećim pravilima za prozjumere.

Slični problemi su se pojavili i u Grčkoj, gde je tržište obnovljivih izvora energije u usponu i gde se svake godine pušta u rad oko 2 GW novih kapaciteta, dok potražnja za električnom energijom ostaje uglavnom nepromenjena.

Višak energije tokom perioda najveće proizvodnje može da se iskoristi za napajanje elektrolizera za proizvodnju zelenog vodonika

Proizvodnja zelenog vodonika bi mogla doprineti rešavanju ovog problema, kaže Jožef Super, direktor uprave mađarske kompanije Enasco Capital. Viškovi bi mogli da pokreću elektrolizere, dok će u suprotnom deo fotonaponskih kapaciteta oko podneva morati da se isključuje, rekao je na nedavnoj konferenciji o vodoniku održanoj u Beogradu.

Eneco će naplaćivati naknade sve dok holandski sistem kompenzacije za prozjumere ne bude ukinut

U Holandiji se viškovi električne energije koji se predaju u mrežu odbijaju od računa potrošača, a Eneco kaže da će naknade naplaćivati sve dok je na snazi takav mehanizam. Holandska vlada je planirala da ukine tu šemu i zameni je plaćanjem, ali je senat nedavno glasao protiv toga.

Većina holandskih energetskih kompanija je uvela neku vrstu naknade za vlasnike solarnih panela, dok Essent i Vattenfall takođe razmatraju takav potez.

Holandija je 2023. godine proizvela ukupno 20,63 TWh energije iz solara, što je više od bilo koje druge velike evropske zemlje. Fotonaponski kapaciteti u Holandiji su za pet godina porasli 450%, dostigavši 19 GW, prenose mediji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

14. mart 2024. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

14. mart 2024. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

14. mart 2024. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

14. mart 2024. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji