Energetska efikasnost

Holandska razvojna banka FMO ulaže još 20 miliona evra u GGF

Foto: Finance in Motion

Objavljeno

20.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Holandska razvojna banka FMO uložila je dodatnih 20 miliona evra u Fond za zeleni razvoj (GGF), čime su investicije FMO u GGF dostigle 60 miliona evra. Ugovor o kreditu je potpisan u Hagu 15. novembra 2018. godine, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Investicija će biti upotrebljena za finansiranje mera za poboljšanje energetske efikasnosti i efikasnosti resursa, kao i za upotrebu obnovljivih izvora energije (OIE). Finansiranje će se odvijati preko finansijskih institucija, kao i odabranih direktnih investicija u projekte u jugoistočnoj Evropi, u regionu Kavkaza i u regionu Bliskog istoka i Severne Afrike.

FMO je strateški partner GGF-a od 2012. godine. Među međunarodnim finansijskim institucijama koje ulažu u GGF, FMO je najveći investitor posle dva osnivača GGF-a – nemačke razvojne banke KfW i Evropske investicione banke (EIB). FMO ulaže u projekte i preduzeća u zemljama u razvoju sa ciljem podsticanja privrednog razvoja, smanjenja nejednakosti i ublažavanja negativnih posledica klimatskih promena. Fokus holandske razvojne banke je na sektorima poljoprivrede, energetike i finansijskih institucija, čime Banka doprinosi održivom razvoju u skladu sa svojim obavezama za ispunjenje Ciljeva održivog razvoja, navodi se u saopštenju.

GGF doprinosi smanjenju godišnjih emisija CO2 za preko 590.000 tona

Fond za zeleni razvoj (GGF) odobrava refinansiranje finansijskim institucijama sa ciljem jačanja njihovog učešća na polju energetske efikasnosti, efikasnosti resursa i obnovljivih izvora energije (OIE) i direktno ulaže u nefinansijske institucije sa projektima u regionu u kom GGF deluje. Investicije GGF-a koje su u toku u 17 zemalja vredne su preko 400 miliona evra i doprinose smanjenju godišnjih emisija CO2 za preko 590.000 tona, kao i godišnjoj uštedi primarne energije od preko 2,2 miliona MWh.

Na ceremoniji potpisivanja ugovora o kreditu, Olaf Zymelka, predsednik GGF-a, izjavio je: „Veoma cenimo strateško partnerstvo sa FMO. Tokom godina, podrška FMO nam je omogućila da proširimo zeleni otisak GGF-a na nove oblasti i projekte. Izuzetno nam je drago što se ovo partnerstvo nastavlja.“

Huib-Jan de Ruijter, direktor za finansijske institucije u FMO, izjavio je: „Drago nam je što širimo partnerstvo sa Fondom za zeleni razvoj, koji predstavlja snažnu platformu za saradnju sa investitorima koji slično razmišljaju, sa ciljem borbe protiv klimatskih promena. Investicije u unapređenje energetske efikasnosti i upotrebe obnovljivih izvora energije, poput naše investicije u GGF, snažno će doprineti smanjenju potrošnje energije i emisija CO2, čime će pomoći da se ublaže klimatske promene“.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

20. novembar 2018. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

20. novembar 2018. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

20. novembar 2018. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

20. novembar 2018. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.