Energetska efikasnost

Holandska razvojna banka FMO ulaže još 20 miliona evra u GGF

Foto: Finance in Motion

Objavljeno

20.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Holandska razvojna banka FMO uložila je dodatnih 20 miliona evra u Fond za zeleni razvoj (GGF), čime su investicije FMO u GGF dostigle 60 miliona evra. Ugovor o kreditu je potpisan u Hagu 15. novembra 2018. godine, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Investicija će biti upotrebljena za finansiranje mera za poboljšanje energetske efikasnosti i efikasnosti resursa, kao i za upotrebu obnovljivih izvora energije (OIE). Finansiranje će se odvijati preko finansijskih institucija, kao i odabranih direktnih investicija u projekte u jugoistočnoj Evropi, u regionu Kavkaza i u regionu Bliskog istoka i Severne Afrike.

FMO je strateški partner GGF-a od 2012. godine. Među međunarodnim finansijskim institucijama koje ulažu u GGF, FMO je najveći investitor posle dva osnivača GGF-a – nemačke razvojne banke KfW i Evropske investicione banke (EIB). FMO ulaže u projekte i preduzeća u zemljama u razvoju sa ciljem podsticanja privrednog razvoja, smanjenja nejednakosti i ublažavanja negativnih posledica klimatskih promena. Fokus holandske razvojne banke je na sektorima poljoprivrede, energetike i finansijskih institucija, čime Banka doprinosi održivom razvoju u skladu sa svojim obavezama za ispunjenje Ciljeva održivog razvoja, navodi se u saopštenju.

GGF doprinosi smanjenju godišnjih emisija CO2 za preko 590.000 tona

Fond za zeleni razvoj (GGF) odobrava refinansiranje finansijskim institucijama sa ciljem jačanja njihovog učešća na polju energetske efikasnosti, efikasnosti resursa i obnovljivih izvora energije (OIE) i direktno ulaže u nefinansijske institucije sa projektima u regionu u kom GGF deluje. Investicije GGF-a koje su u toku u 17 zemalja vredne su preko 400 miliona evra i doprinose smanjenju godišnjih emisija CO2 za preko 590.000 tona, kao i godišnjoj uštedi primarne energije od preko 2,2 miliona MWh.

Na ceremoniji potpisivanja ugovora o kreditu, Olaf Zymelka, predsednik GGF-a, izjavio je: „Veoma cenimo strateško partnerstvo sa FMO. Tokom godina, podrška FMO nam je omogućila da proširimo zeleni otisak GGF-a na nove oblasti i projekte. Izuzetno nam je drago što se ovo partnerstvo nastavlja.“

Huib-Jan de Ruijter, direktor za finansijske institucije u FMO, izjavio je: „Drago nam je što širimo partnerstvo sa Fondom za zeleni razvoj, koji predstavlja snažnu platformu za saradnju sa investitorima koji slično razmišljaju, sa ciljem borbe protiv klimatskih promena. Investicije u unapređenje energetske efikasnosti i upotrebe obnovljivih izvora energije, poput naše investicije u GGF, snažno će doprineti smanjenju potrošnje energije i emisija CO2, čime će pomoći da se ublaže klimatske promene“.

Tagovi: ,

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

pametna-brojila-ebrd

Srbija dobila zajam od 40 miliona evra za uvođenje pametnih brojila

15 September 2021 - EBRD je potpisala ugovor o zajmu od 40 miliona evra za projekat uvođenja pametnih brojila u tri grada u Srbiji.

Beograd subvencije energetska efikasnost

Beograd raspisuje konkurs za subvencije za energetsku efikasnost krajem oktobra

14 September 2021 - Subvencionisanje energetske efikasnosti predviđa da Ministarstvo rudarstva i energetike i lokalne samouprave obezbede 50 odsto investicije.

Sarajevo subvencije zamena peci kotolova na ugalj

Sarajevo obezbedilo 1,5 miliona evra za subvencije za zamenu peći i kotlova na ugalj

13 September 2021 - Sredstva će biti dovoljna da 500 domaćinstva pređe na čistiji način zagrevanja svojih domova i veliki napredak u odnosu na prvu akciju.

prijavljivanje Nedelju odrzive energetike EUSEW 2021

Počelo prijavljivanje za Nedelju održive energetike u EU – EUSEW 2021

13 September 2021 - Digitalna konferencija u okviru Nedelje održive energetike u EU (EUSEW 2021) održaće se od 25. do 28. oktobra, a dodela nagrada prvog dana