Energetska efikasnost

Hitan sastanak u Beču, pomoć Bosni i Hercegovini oko energetskih zakona

Hitan sastanak u Becu, pomoc Bosni i Hercegovini oko energetskih zakona

Slika: Energetska zajednica

Objavljeno

05.12.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.12.2017.

Komentari

0

Podeli

Premijeri Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) i Republike Srpske (RS) potvrdili su na sastanku u Beču da podržavaju nacrt zakona o regulatoru električne energije i prirodnog gasa, i da ga neće uslovljavati daljim izmenama. Sekretarijat Energetske zajednice nakon toga izdao je saopštenje da će razmotriti svoj prethodni zahtev za uvođenje novih sankcija BiH.

Premijer RS Željka Cvijanović i premijer BiH Fadil Novalić obaćali su da će njihove vlade zauzeti zvaničan stav po pitanju nacrta tog zakona: FBiH do 14. decembra, a RS do kraja ove godine.

Cvijanovićeva, Novalić i ministar BiH za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose Mirko Šarović imali su hitno sazvan sastanak u Beču, 30. novembra, sa generalnim direktorom Evropske komisije Dominikom Ristorijem i direktorom Sekretarijata Energetske zajednice (EZ) Janezom Kopačem.

Cilj sastanka u Beču, prema izveštaju EZ, bio je da se prevaziđe problem sa BiH nastao zbog nepoštovanja zakona EZ u sektoru gasa.

Pre oko mesec dana, Šarović, Cvijanovićeva i Novalić dobili su, kako je Šarović rekao, vrlo oštro upozoravajuće pismo od Kopača. Ovim pismom su, kako su prenele Nezavisne novine, upozoreni da su nove sankcije protiv Bosne i Hercegovine moguće, zbog neispunjavanja obaveza iz Trećeg energetskog paketa, odnosno neusvajanja već dogovorenih zakona o regulatoru električne energije i gasa, prenosa i tržišta električne energije. Najavljeno je da bi nove mere biti mogle dogovorene na Ministarskom sastanku u decembru.

Na sastanku u Beču, potvrđeno je da su komentari i pitanja obe strane iz BiH  uključeni u nacrt zakona. Federacija BiH zatražila je dodatnu potvrdu od strane Evropske komisije o usklađenosti zakona sa Trećim energetskim paketom.

Nakon sastanka, Sekretarijat je saopštio da će na Ministarskoj konferenciji Energetske zajednice u Prištini, 14. decembra 2017, ponovo razmotriti da li će uvoditi sankcije protiv BiH.

Željka Cvijanović, nakon sastanka u Beču, izjavila je da nije ni bilo reči o sankcijama protiv BiH. “Tema sastanka bilo je da li i kako utvrditi jedinstvenu metodologiju na nivou BiH, a pitanje tarifa, naknada i sva druga operativna pitanja da budu na nivou entiteta”, rekla je ona u intervjuu Srni, a prenosi portal Nezavisne.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

IFC kredit najvece kogenerativno postrojenje biomasu Srbiji

IFC odobrio kredit za najveće kogenerativno postrojenje na biomasu u Srbiji

5. decembar 2017. - IFC je omogućio proizvođaču papira Drenik ND da ugovori pozajmice od ukupno 106 miliona evra, iz kojeg će finansirati izgradnju CHP pogona

crna gora eko fond subvencije energetska efikasnost solar toplotne pumpe

Subvencije crnogorskim opštinama za solarne panele i toplotne pumpe

5. decembar 2017. - Lokalne samouprave imaju rok do 7. maja da se prijave na javni konkurs za dodelu subvencija za povećanje energetske efikasnosti

Solar sjever. Saša Mujović

Solari sjever: novi projekat za ugradnju solarnih panela u Crnoj Gori

5. decembar 2017. - Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović pokrenuo je aktivnosti za realizaciju novog projekta za ugradnju solarnih panela

sarajevo vlada kanton vazduh strategija ugalj

Sarajevo spremilo strategiju kojom će za 90 odsto smanjiti emisije iz individualnih ložišta

5. decembar 2017. - Vlada Kantona Sarajevo pripremila je strategiju ograničenja korišćenja uglja i ostalih čvrstih goriva za period 2023-2033.