Energetska efikasnost

Hitan sastanak u Beču, pomoć Bosni i Hercegovini oko energetskih zakona

Hitan sastanak u Becu, pomoc Bosni i Hercegovini oko energetskih zakona

Slika: Energetska zajednica

Objavljeno

05.12.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.12.2017.

Komentari

0

Podeli

Premijeri Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) i Republike Srpske (RS) potvrdili su na sastanku u Beču da podržavaju nacrt zakona o regulatoru električne energije i prirodnog gasa, i da ga neće uslovljavati daljim izmenama. Sekretarijat Energetske zajednice nakon toga izdao je saopštenje da će razmotriti svoj prethodni zahtev za uvođenje novih sankcija BiH.

Premijer RS Željka Cvijanović i premijer BiH Fadil Novalić obaćali su da će njihove vlade zauzeti zvaničan stav po pitanju nacrta tog zakona: FBiH do 14. decembra, a RS do kraja ove godine.

Cvijanovićeva, Novalić i ministar BiH za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose Mirko Šarović imali su hitno sazvan sastanak u Beču, 30. novembra, sa generalnim direktorom Evropske komisije Dominikom Ristorijem i direktorom Sekretarijata Energetske zajednice (EZ) Janezom Kopačem.

Cilj sastanka u Beču, prema izveštaju EZ, bio je da se prevaziđe problem sa BiH nastao zbog nepoštovanja zakona EZ u sektoru gasa.

Pre oko mesec dana, Šarović, Cvijanovićeva i Novalić dobili su, kako je Šarović rekao, vrlo oštro upozoravajuće pismo od Kopača. Ovim pismom su, kako su prenele Nezavisne novine, upozoreni da su nove sankcije protiv Bosne i Hercegovine moguće, zbog neispunjavanja obaveza iz Trećeg energetskog paketa, odnosno neusvajanja već dogovorenih zakona o regulatoru električne energije i gasa, prenosa i tržišta električne energije. Najavljeno je da bi nove mere biti mogle dogovorene na Ministarskom sastanku u decembru.

Na sastanku u Beču, potvrđeno je da su komentari i pitanja obe strane iz BiH  uključeni u nacrt zakona. Federacija BiH zatražila je dodatnu potvrdu od strane Evropske komisije o usklađenosti zakona sa Trećim energetskim paketom.

Nakon sastanka, Sekretarijat je saopštio da će na Ministarskoj konferenciji Energetske zajednice u Prištini, 14. decembra 2017, ponovo razmotriti da li će uvoditi sankcije protiv BiH.

Željka Cvijanović, nakon sastanka u Beču, izjavila je da nije ni bilo reči o sankcijama protiv BiH. “Tema sastanka bilo je da li i kako utvrditi jedinstvenu metodologiju na nivou BiH, a pitanje tarifa, naknada i sva druga operativna pitanja da budu na nivou entiteta”, rekla je ona u intervjuu Srni, a prenosi portal Nezavisne.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

GEFF Zapadni Balkan energetska efikasnost 28. septembar 2021.

EBRD predstavlja rezultate programa za finansiranje energetske efikasnosti na Zapadnom Balkanu

21 септембра 2021 - Predstavljanje rezultata GEFF programa za Zapadni Balkan i najava daljeg finansiranja energetske efikasnosti u stambenom sektoru u regionu održaće se 28. septembra 2021. u online formatu.

pametna-brojila-ebrd

Srbija dobila zajam od 40 miliona evra za uvođenje pametnih brojila

15 септембра 2021 - EBRD je potpisala ugovor o zajmu od 40 miliona evra za projekat uvođenja pametnih brojila u tri grada u Srbiji.

Beograd subvencije energetska efikasnost

Beograd raspisuje konkurs za subvencije za energetsku efikasnost krajem oktobra

14 септембра 2021 - Subvencionisanje energetske efikasnosti predviđa da Ministarstvo rudarstva i energetike i lokalne samouprave obezbede 50 odsto investicije.

Sarajevo subvencije zamena peci kotolova na ugalj

Sarajevo obezbedilo 1,5 miliona evra za subvencije za zamenu peći i kotlova na ugalj

13 септембра 2021 - Sredstva će biti dovoljna da 500 domaćinstva pređe na čistiji način zagrevanja svojih domova i veliki napredak u odnosu na prvu akciju.