Energetska efikasnost

Hitan sastanak u Beču, pomoć Bosni i Hercegovini oko energetskih zakona

Hitan sastanak u Becu, pomoc Bosni i Hercegovini oko energetskih zakona

Slika: Energetska zajednica

Objavljeno

05.12.2017.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

05.12.2017.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Premijeri Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) i Republike Srpske (RS) potvrdili su na sastanku u Beču da podržavaju nacrt zakona o regulatoru električne energije i prirodnog gasa, i da ga neće uslovljavati daljim izmenama. Sekretarijat Energetske zajednice nakon toga izdao je saopštenje da će razmotriti svoj prethodni zahtev za uvođenje novih sankcija BiH.

Premijer RS Željka Cvijanović i premijer BiH Fadil Novalić obaćali su da će njihove vlade zauzeti zvaničan stav po pitanju nacrta tog zakona: FBiH do 14. decembra, a RS do kraja ove godine.

Cvijanovićeva, Novalić i ministar BiH za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose Mirko Šarović imali su hitno sazvan sastanak u Beču, 30. novembra, sa generalnim direktorom Evropske komisije Dominikom Ristorijem i direktorom Sekretarijata Energetske zajednice (EZ) Janezom Kopačem.

Cilj sastanka u Beču, prema izveštaju EZ, bio je da se prevaziđe problem sa BiH nastao zbog nepoštovanja zakona EZ u sektoru gasa.

Pre oko mesec dana, Šarović, Cvijanovićeva i Novalić dobili su, kako je Šarović rekao, vrlo oštro upozoravajuće pismo od Kopača. Ovim pismom su, kako su prenele Nezavisne novine, upozoreni da su nove sankcije protiv Bosne i Hercegovine moguće, zbog neispunjavanja obaveza iz Trećeg energetskog paketa, odnosno neusvajanja već dogovorenih zakona o regulatoru električne energije i gasa, prenosa i tržišta električne energije. Najavljeno je da bi nove mere biti mogle dogovorene na Ministarskom sastanku u decembru.

Na sastanku u Beču, potvrđeno je da su komentari i pitanja obe strane iz BiH  uključeni u nacrt zakona. Federacija BiH zatražila je dodatnu potvrdu od strane Evropske komisije o usklađenosti zakona sa Trećim energetskim paketom.

Nakon sastanka, Sekretarijat je saopštio da će na Ministarskoj konferenciji Energetske zajednice u Prištini, 14. decembra 2017, ponovo razmotriti da li će uvoditi sankcije protiv BiH.

Željka Cvijanović, nakon sastanka u Beču, izjavila je da nije ni bilo reči o sankcijama protiv BiH. “Tema sastanka bilo je da li i kako utvrditi jedinstvenu metodologiju na nivou BiH, a pitanje tarifa, naknada i sva druga operativna pitanja da budu na nivou entiteta”, rekla je ona u intervjuu Srni, a prenosi portal Nezavisne.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategija razvoja energetike srbije do 2040. javna rasprava

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2040 – kako će izgledati sektor energetike za 16 godina

5. decembar 2017. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu

Holandija dobija gradsku cetvrt ciji ce stanovnici morati da dele automobile

Stanovnici nove gradske četvrti u Holandiji će morati da dele automobile

5. decembar 2017. - Utreht, četvrti grad po veličini u Holandiji, dobiće naselje čiji će stanovnici deliti automobile

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

5. decembar 2017. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

vinca beo cista energija spaljivanje otpada elektrana postrojenje

Beo Čista Energija zvanično započela proizvodnju energije iz otpada u Vinči

5. decembar 2017. - Prvo spaljivanje otpada Beo Čista Energija sprovela je februara 2023. čime je započela poslednja faza probnog rada postrojenja